Коби Брайънт загина при катастрофа с хеликоптер в Лос Анджелис, Калифорния – R.I.P. Kobe

Кобе Брайънт (23 авг 1978 – 26 ян 2020) – най-лъчезарният баскетболист!

26 януари 2020 г. Тази сутрин в 9:45 м.вр. легендата на НБА Коби Брайънт загина при катастрофа с хеликоптер в Калабасас, Калифорния, на 30-35 мили северо-западно от Даунтаун Лос Анджелис.

Един от символите на Ел Ей Лейкърс и “Града на Ангелите” е пътувал с още хора, в т.ч. дъщеря му Джияна (Джиджи), в частния си хеликоптер, когато се разбил и всички загинали. В т.ч. Джон Алтобели, треньор по бейсбол в Ориндж каунти. Според шерифската служба на борда са били общо девет (9) човека, вкл. пилота, и телата на всичките са открити на мястото на катастрофата.

Джияна и Кобе Брайънт

99% от времето Кобе пътува с хеликоптера си от дома си в Ню Порт Бийч до всяко място в Ел Ей.

Кобе остава незабравим със своите забивки в НБА

Коби Бийн Брайънт (Kobe Bean Bryant,  “Black Mamba”, ЧЕРНАТА МАМБА) е един от най-добрите американски баскетболисти за всички времена. 20 години играе за Лос Анджелис Лейкърс на позицията гард (1996-2016, 198 см, 96 кг). 5-кратен шампион на НБА (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) и 2-кратен олимпийски шампион (2008, 2012)

Коби на Олимпийските игри през 2008 г.

Брайънт 18 пъти е избран и играе в топ-мача в НБА (All-Star Game, 2ри след Карим Абдул Джабар), 15 пъти e в списъка на топ-отбора на НБА (All-NBA Team), 12 пъти е избран в отбора с най-добра защита (All-Defensive team). Коби е единственният гард в историята на НБА, който непректснато играе цели 20 сезона.

Няма човек, който знае за НБА, който да не познава Кобе Брайънт – Мамбата!

Кобе е роден на 23 август 1978 във Филаделфия, в семейството на бившия играч от НБА Джо Брайънт. Родителите му избрали името Кобе, докато обядвали в ресторант прочутото говеждо от едноименния японски град.

Когато е на шест (6) години, семейството му се мести в Италия, където баща му играе професионално баскетбол. Така Коби се научава да говори италиански и испански, а също така става голям фен и на футбола (любимият му отбор е Милан). На абитуриентския бал в гимназията, дама му е R’n’B певицата Бранди.

Bryant’s retired No. 33 jersey and banner at the Lower Merion High School gym

През 1991 г. семейството му се връща в САЩ и Коби започва да играе в отбора на гимназията Lower Merion, в родната Филаделфия. През последната си година в гимназията, Коби извежда отбора си до щатската титла за 1-ви път от 53 години с 30.8 точки средно на мач. Въпреки че

изкарва отлични оценки, гарантиращи му прием във всеки елитен колеж, Коби решава да се присъедини директно към НБА през 1996 г.

1996 Kobe Bryant, thirteenth pick of the Charlotte Hornets (traded to L.A. Lakers)

Въпреки че е избран в драфта от Шарлът Хорнетс, преди началото на сезон е разменен с Владе Дивац и преминава в Лос Анджелис Лейкърс, където остава до края на кариерата си. Оказал се на 17 години в НБА (рекорд за най-млад играч), Коби преживява трудни първи три години с малко шансове за изява и ограничени игрови минути.

С идването на Фил Джаксън като треньор през 1999 г., Коби става основна фигура в отбора заедно с Шакил О’Нийл. Следват три поредни шампионски титли, а след напускането на Шакил, Коби става безспорния лидер на „езерняците“.

През 2006 на мач с Торонто Раптърс, бележи в един мач 81 точки (2-ро най-добро постижение в историята на НБА, след Уилт Чембърлейн със 100 точки през 1962).

25 януари 2010 г. Барак Обама с фланелката на Ел Ей Лейкърс до Кобе Брайънт (ц) и Дерек Фишер (л) по време на церемонията в Белия дом в чест на титлата за 2009 г. в НБА.
(Official White House Photo by L.Jackson)

През 2009 и 2010 г. извежда Лос Анджелис Лейкърс до 15-та и 16-та титла. Печели наградата за Най-полезен играч (MVP) през редовния сезон през 2008.

13 април 2016 г. Коби в последният си мач в НБА с/у Кливлънд Кавалиерс, гардира бъдещата звезда на Лейкърс Леброн Джеймс.

На 13 април 2016 г., Коби изиграва последният си мач като играч в НБА. Вкарва 60 точки и осигурява победата на Лейкърс над Юта Джаз, прекратявайки 20-годишната си професионална баскетболна кариера.

19 дек 2017 г. (Стейпълс Център, Лос Анджелис, Калифорния) Кобе Брайънт със семейството си по време на церемонията за края на кариерата му.

От 2001 г. има сключен брак с Ванеса Лейн (р.1982, Vanessa Laine Bryant) с която има 4 деца (Наталия-  Natalia Diamante Bryant, р.2003), ДжиянаGianna Maria-Onore Bryant р.2006), Бианкa – Bianka Bella Bryant р.2016) и КаприCapri Kobe Bryant р.2019).

Татко Кобе дава инструкции на дъщеря си Джиджи, която играе в неговия детски отбор по баскетбол “Мамба” в Лос Анджелис, на който бе треньор. И двамата загинаха при катастрофата с въртолета на 26 януари 2020 г. в Калабасас, Калифорния.

През 2009 г. е поставен от списание Форбс на 2-ро място в списъка за най-богати атлети в света с 45 млн. $, след безспорният номер едно Тайгър Уудс, с който са едни от най-добрите приятели. 

Днес Тайгър спря играта си на турнир по голф в чест на “частта, която бе откъсната от него”. 

През 2017 г. Брайънт пише сценария за късометражния анимационен филм „Скъпи баскетбол“, за който печели награди „Оскар“ и „Ани“.

НАЙ-ЛЪЧЕЗАРНИЯТ БАСКЕТБОЛИСТ, КОЙТО СЪМ ВИЖДАЛ В ЗАЛАТА И ЗАД КУЛИСИТЕ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИИТЕ В “СТЕЙПЪЛС ЦЕНТЪР”!

ПОЧИВАЙ В МИР КОБЕ!

R.I.P. Kobe

ДРУГИТЕ ЗА КОБЕ БРАЙЪНТ

Ървинг “Меджик” Джонсън (пред Си Би Ес, часове след гибелта на Кобе)

“Когато облечеше екипа на Лейкърс, просто нямаше и няма с кой друг да го сравнявам – той беше целия Лейкърс. Правеше всичко в залата и съблекалнята за победата! Кобе беше майстор да стимулира в отбора и публиката! Всички искаха да са като него! Той беше специален, и като играч на НБА, но и като съпруг и баща, като жител на Ел Ей. Много загубиха много хора! Друго с което няма да го забравя е това, че той никога не завиждаше на младите играчи, а напротив. Помагаше на всички, на юноши, на младежи, на женските отбори. Много хора са играли за Лейкърс, но като Коби аз не съм виждал. Самият той ставаше 3-4 сутрин и тренираше, за да има време за всичко, и най-много за децата си, семейството. Специален, много специален. Отидох в църквата и си повторях само едно – не и Коби!” 

Шакил О’Нийл (Шак в Туитър): “Koби беше много повече от атлет, той беше човек на семейството. Това беше най-важното, което ни свързваше двамата. Той прегръщаше моите деца, аз неговите. Дъщеря му Джиджи и моята най-малка щерка МиАрах се родиха в един и същи ден.”

Легендите на НБА за Кобе (видео)

МУЗИКАЛНИТЕ НАГРАДИ ГРАМИ днес са в памет на Коби БРАЙЪНТ 

БББ