Пожар за богати – евкалипт запалил огъня в скъпата зона на Лос Анджелис, Калифорния

Доналд Тръмп реагира светкавично – Губернатора Нюсъм във възторг от президента

Държавната електрическа компания спира тока на 900 домакинства – частната Едисон на 16,000

Единствен достъп до високите места имат въртолетите. Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА

29 октомври 2019 г. (Лос Анджелис) Днес в късния следобед стана ясно, че причина за последния пожар в района на Лос Анджелис, наречен ГЕТИ ФАЙЪР, е падането и ударът на дървесен клон върху градски електропровод. Разследващите органи допълниха, че дървото е било евкалипт.

Огънят се разрази близо д­­­­о магистралата 405, в близост до *Гети Център, откъдето дойде и името му, и в непосредствена близост до елитни квартали, вкючително и населеният със звезди от висок калибър – Брентууд.

Причината за пожара, който избухна в 1:30 след полунощ местно време неделя срещу понеделник е била запечатана от видео камера на автомобил, който се е движел именно по фрийуей 405, в близост до музея на мулти-милиардера Пол Гети. Подхранван от сухия терен и силни ветрове в района на целия голям Ел Ей, огънят обхвана повече от 600 Акра за по-малко от 12 часа, преди пожарникарите да успеят да сложат пламъците под контрол. 12 сгради напълно изгоряха, а 5 бяха засегнати. Държавната електрическа компания спря тока на над 900 домакинства, а частната Едисон изключи захранването на близо 16,000 клиенти като превантивна мярка от общо над 350 000 под въпрос. Все още не е ясно кога ще се възстанови захранването на повечето граждани.

От силовите органи съобщават още, че не са открити следи от умишлен палеж, а лично кмета на Ел Ей Ерик Гарсети каза, че пожарът не е предизвикан от бездомни хора.

Губернаторът на Калифорния Гейвън Нюсъм каза на пресконференция днес, че федералната помощ е била изключителна, като изрично почерта, че администрацията на президента Доналд Тръмп е била изключително подкрепяща и в помощ във всеки един момент, и то в реално време.  

От противопожарната служба съобщиха, че те ще останат в повишена готовност тази вечер (наше вторник вечер), тъй като отново по-късно се очаква засилване на ветровете, а кмета Гарсети предупреди хората да бъдат в готовност за евакуация.

Всички училища в Санта Моника и Малибу останаха затворени днес, университетът UCLA и колежа в Санта Моника отвориха врати.  

Сегашният Гети пожар дойде след други четири (4) миналият четвъртък в района на големия Лос Анджелис, които избухваха буквално един след друг.

Знаменитости започнаха да помагат на реагиращите и хората, засегнати от горящите пожари в Калифорния.