Първата Българска Волейболна Академия в Света Отваря Врати в Чикаго (интервю, видео)

Професионалните наши треньори ще създават шампиони и приятели, организаторите обещават мероприятия, изненади и награди

Децата получават безплатно два екипа – тренировъчен и официални

Стоян Славов, организатор БВА: “Общо взето “летящ старт” за Академията – и тримата сме с голям опит”  

Симеон Младенов, треньор БВА: “Тренировъчния процес няма да е лек, но ще бъде разнообразен”

Боян Петев, треньор БВА: “Децата трябва да знаят, че трябва да си заслужат успеха, пооотделно и всички заедно”

Любо Ганев: “Най-накрая наши професионалисти във волейбола да се хванат да направят нещо истинско в чужбина”

Красен Кралев, министър на спорта: “Това не е само успех за тези момчета, това е престиж за българите в чужбина, за България”

Първата Българска Волейболна Академия (БВА, BVA) в Света Отваря Врати в Чикаго. “Идеолог” и организатор е Стоян Славов, с треньори Симеон Младенов и Боян Петев, и тримата бивши спортисти и с голям опит специално “на мрежата”.

9 октомври 2019 г. Първата Българска Волейболна Академия (БВА, BVA) в Света Отваря Врати в Чикаго. “Идеолог” и организатор е Стоян Славов, с треньори Симеон Младенов и Боян Петев, и тримата бивши спортисти и с голям опит специално “на мрежата”. И не само защото волейбола иска мрежа и паркет, но и зала, и то с висок таван, особенно през ледената зима в района, но и защото сме българи, всичко се случва благодарение и на Малко Българско Училище (МБУ), което предоставя прекрасното помещение за тренировки и игра. (Ако напишете МБУ в прозореца за търсене на сайта, ако не сте разбрали досега, ще видите как тази организация стана 1то у-ще със собствена сграда в САЩ).

Първите две тренировки на БВА са от 2:00 и 4:00 ч.м.вр. (след обяд) на 12 октомври 2019 г. в залата на МБУ.  

Целите на БВА са добре работеща организация с професионалисти и добри условия за тренировки на децата в дългосрочен план, което да доведе до създаването и на отбор, защо не и на национални съзтезатели, било за САЩ, било за България, та дори и шампиони. Това научаваме от текста, предоставен на БУЛГАРИКА от организаторите.

За българския тим е избрано името BG LIONS (Българските Лъвове). Ще се налага колективния дух и уважение към всеки в залата, хъс за победа и разбира се задължителното приятелство, което в спорта и младите е най-истинско. Треньорите обещават методика на работа, комбинация от най-добрите практики в Европейската и Американската школа, където и в двете те имат достатъчно опит. Няма да се разчита на остарели методи за селекция и няма да се обръща внимание на това, дали децата са високи на ръст, или дали имат преспектива да станат исполини, защото напр. “родителите им са по два метра”. Както споделиха двамата треньори, “съвременният волейбол е комплексен, ръста не е най-определящия фактор за успех, височината идва с тренирането, и като цяло по специална система периодично ще следим на развитието на децата, въобще като атлети”. /Вижте по-долу ексклузивните интервюта с основателите на БВА/ 

Световната премиера на Първата Българска Волейболна Академия (БВА, BVA) е на 12 Октомври (Събота). Девет (9) седмичната програма ще бъде с две групи – 8 до 10 и 11 до 14 години – момичета и момчета, а тренировките ще бъдат по 1 час и 30 минути, за по-големите от 2та група е възможно да се добави 2ри ден. Първите 8 седмици са предвидени за тренировки, а в последната 9-та седмица ще се състои и 1ят официален волейболен мач на Академията. За целия период се плащат $160, в което са включени тренировъчен екип, официални екип и други изненади. Следващата стъпка за набиране на средства е fundraiser game – волейболен мач, на който ще вземат участие любители и бивши професионални състезатели, живеещи на територията на целия щат Илинойс. През целия период на проекта всеки доброжелател може да се включи в следващи различни инициативи.

Нивото на подготовка БВА е достатъчно високо, за да могат децата да достигнат и до предимства в образованието си, за което волейбола е един от спортовете в Америка, който дава голям шанс. Заветната цел на организатори и треньори е да се създаде отбор, който да участва в местните състезания за подрастващи и да се подготвят състезатели, които успешно да се възползват от различни програми за спортни стипендий в колежи или университети в Северна Америка.

БВА има и собствена страница в социалната мрежа.

Стоян Славов (организатор)

Стоян Славов

Стоян Славов е роден 1976 г. в Нова Загора и е спортист от малък, първо лекоатлет, след това се хваща с волейбола. В Щатите започва по паркове, по пикници, където среща много сериозни привърженици на този спорт. 

“През 2010 г. ми дойде идеята да направя български волейболен отбор, защото гледах как нашите хора тук са си направили няколко по футбол, и така се амбицирах. Кръстихме го BG TEAM и той се оказа и 1ят български, поне тук в Чикаго, а аз станах организатор и капитан. Отборът постепенно тръгна и играхме и финали в една лига на емигранти от Литва. Богата работа, имаха не една, а две зали за волейбол и баскетбол в сграда, намираща се в едно огромно имение в покрайнините на Чикаго. Отвън си направили хората и две футболни игрища, а вътре имаше и голяма банкетна зала, плюс имаше и черква и училище. Е, вече тогава аз много се запалих, че и ние българите трябва да имаме отбор по волейбол, детска школа, да имаме място, където да се събираме. И когато видях залата в МБУ и минута не загубих да говоря с тях, и не сбърках, супер хора. Друго важно нещо от историята на българския волейбол в Чикаго е, че след BG TEAM се появи и втори наш отбор CHICAGO UNITED. В него се включиха известни имена от “паркета” в България, вкл. Слав Заберски от Славия, Петър Колев бивш треньор на Янтра Габрово, даже и нашият треньор Боян Петев игра за тях. Окончателно идеята се превърна в план на финалите на Шампионската лига по волейбол в Чикаго, където се срещнах с Боян и му споделих, че МБУ имат прекрасна зала. Започнаха комуникации м/у нас тримата, а те веднага бяха готови с треньорското решение на въпроса. Общо взето “летящ старт” за Академията – и тримата сме с голям опит. 

Симеон Младенов (треньор)

През 2013 г. Симеон Младенов се мести в Чикаго, където продължава да се занимава с треньорска дейност, работи с деца, негов отбор става шампион. Фото: архив

        Симеон Младенов започва волейболната си кариера преди повече от 15 години, като юноша на ВК Миньор Перник. Симеон е трансфериран е в Марек – Юнион Ивкони Дупница, с който печели 3 Национални Шампионата, а през 2006 г. попада в състава на юношеския национален отбор през 2006 г. Мони продължава кариерата си във Висшата лига на България с отборите на ВК Миньор Перник (мъже), Авиа Перник (мъже) и Хайстер София (мъже). Младенов играе с добре известни имена “на мрежата”, като Цветан Соколов и Тодор Скримов.
        Идва “черната” 2012-та, когато Симеон получава тежка контузия, която го принуждава да приклучи състезателната си кариера, но спортният “огън продължава да гори в сърцето” му и се отдава на треньорска и организаторска дейност. Младенов започва, като доброволец към Българския Олимпийски Комитет (БОК) и продължава, като пом.треньор в Перник. Завършва Националната Спортна Академия (НСА), като по време на следването си работи с деца от всякаква възрасти в различни отбори и градове на България.

      През 2013 г. Симеон Младенов се мести в Чикаго, където продължава да се занимава с треньорска дейност в някои от най-големите клубове в щата Илинойс, от който има и треньорски лиценз. Мони започва със Sports Performance, а впоследствие се присъединява към проекта Young Opportunity United (YOU). Междувременно Симеон печели 2ро място в първенството на католическите училища с ICSJ Saint Joseph Chicago. В момента Младенов е треньор във Velocity Volleyball Club и BULGARIAN VOLLEYBALL ACADEMY, в Чикаго, Илинойс.

“Българска Волейболна Академия e eдна идея, която отдавна обсъждаме и най-накрая се получи. Това вече е една моя сбъдната мечта от 1я ми ден, като треньор в Щатите, която ми дава възможност да се реализирам и като работя това, което обичам. Стоян даде идеята. Искам да споделя натрупаният опит с децата и по-младите, особенно пък българи в Чикаго, с които да побеждаваме заедно. Няма да минат без да се поизпотят и поизморят (смее се). Тренировъчния процес няма да е лек, но ще бъде разнообразен, като най-вече ще се набляга на три неща – техническа, психическа и физическа подготовка. Предимно отборни упражнения и игри, за да свикнат да комуникират помежду си и да си имат доверие, но същевременно ще се работи индивидуално с всеки играч. Децата са златни и веднага “попиват”. Ето, само като видях първите желаещи, ами казвам ти, те са готови за шампиони! Голямо мерси на техните близки, които са запалили този дух, и се надявам да подържат. Разбира се и за залата на МБУ, че без нея този спорт не се получава.”

Боян Петев (треньор)

През 2012 г. Боян Петев се установява в Чикаго, където продължава да се занимава с волейбол, който е започнал много по-рано в България. Петев става и играещ треньор в Team Duders.

Боян Петев започва волейболната си кариера през 2005 г., като юноша на Родопа Смолян, който през 2007 г. за 1ви път в историята се класира за финалите на Националното първенство.
През 2009 г. Петев се лицензира, като професионален съдия към Българска Федерация по Волейбол (БФВ). На родна земя Боянски получава престижни наряди на състезания от местната Висша лига и Суперлига, както и международни форуми като Световна лига и Олимпийски квалификации. Междувременно Боян организира и тренира свой собствен волейболен отбор за аматьори в София.
През 2012 г. Боян Петев се установява в Чикаго, където продължава да се занимава с волейбол. Петев започва като съдия и организатор на волейболни мачове към Players Sport And Social Chicago, а в последствие става и играещ треньор в Team Duders.

“Академията я приемам, хем много на сериозно, хем много весело, защото се работи с деца. Ще бъде трудно, знам, но насреща виждам себе си, българчето, което иска да прескочи мрежата с топката (смее се). Тя за мен е голямо нещо, най – амбициозният, емоционален и забавен проект, в който съм участвал. Ще гоня добра и весела атмосфера с много позитивизъм, но, но труд, постоянство и отборен дух. Труда на децата ще бъде възнаграждаван, но само, когато заедно, отборно достигнат поставената цел от треньорите. Трябва да знаят, че трябва да си заслужат успеха, пооотделно и всички заедно. И разбира се ще гоним резултати, по-добри и победи. Иначе за какво се събираме? Спорта е игра, но и победа, “детска градина няма да правим”, а шампиони. Благодаря за доверието на родителите и на МБУ за базата!”

Kнига–фотоалбум „Любо Ганев – светът отвисоко”

Любо Ганев: “Идвам, когато ме поканят! Много се радвам, най-накрая наши професионалисти във волейбола да се хванат да направят нещо истинско в чужбина. Края на годината или началото на другата аз съм на разположение, нека само ми се обадят да уточним датите. Не знам дали ще мога да играя, но ще се включа в каквото и събитие да организират. Сигурен съм в успеха на тези момчета и бъдещите им съзтезатели!”

Любомир Ганев (210 см) е български волейболист, роден на 6 октомври 1965 г. в град Русе. 7 години в „ЦСКА“, 5 пъти е шампион на България, в национала от 1985 до 1998 г.. носител на бронзов медал от световното първенство във Франция през 1986 г. Играе в 4 италиански отбора. От 2012 г. Ганев е вицепрезидент на Българската федерация по волейбол (БФВ). Kнига–фотоалбум „Любо Ганев – светът отвисоко” излезе през септември 2018 г. Един от основните мотиви да я издаде, е да остави наследство на младите, да им кажа, че с желание и труд, всичко се постига.

Красен Кралев – министър на спорта

Красен Кралев: “Определено ме изненада с тази Академия. Това не е само успех за тези момчета, това е престиж за българите в чужбина, за България. Гордост за всеки наш сънародник, за всеки, който обича спорта. Желая им успех и вярвам, че ще видим и отбор от техни възпитаници. Възхищавам се на обединението с училището, с което дават пример на целия свят”  

От 7 ноември 2014 г. Красен Кралев е министър на младежта и спорта на България, от ноември 2017 г. представлява Европейския съюз като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA), а от 2010 г. е ръководител на комисията по футзал (футбол на малки вратички) към Българския футболен съюз (БФС). Бивш спортист, учи и специализира глобален маркетинг и управление на политически кампании в САЩ.