Долината в Лос Анджелис гори в пожар – консулството в готовност – българи говорят

Един загинал и над 100,000 засегнати

Евгения Иванова, консул: “Ако има проблем веднага на спешния телефон (310)437-3606

Д-р Веско: “Има паника, хората звънят, питат”  

Веселка Василева: “Направо не се диша!”

Валентин Костов: “Вятъра ми местеше трака (камиончето) в другата лента на магистралата”

“Долината в Лос Анджелис”, както българите наричат Сан Фернандо Валей гори. Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА

11 октомври 2019 г. “Долината в Лос Анджелис”, както българите наричат Сан Фернандо Валей гори.

Засегнатата площ от пожара Седълридж (Saddleridge) в Сан Фернандо Валей, на около 25 мили северно от Даунтаун Лос Анджелис, Калифорния, е над 4 700 акра, площ над фрийуеи (магистрали) 118 и 210, по продължението на 5-та магистрала на север от тях.

Затворените фрийуеи от пожара Седълрендж в района на Лос Анджелис, Калифорния.

Особенно силно са засегнати Силмар и Портър Ранч. Причината е адски силният вятър от вчера и влажност, която падна до 3%. Обявена е най-висока степен на опасност “червен флаг”, поне до събота за Ел Ей и Вентура каунтита, и най-рано до 6:00 довечера за целия район около Лос Анджелис, чак до Ориндж каунти. 

Над 1000 пожарникари и повече от 100 пожарни коли са на мястото на инцидента. Специални въртолети и самолет за потушаване на пожари влязоха в действие тази сутрин, като на места срещат проблеми с прелитането през високоволтовите стълбове и жици. Най-малко 25 сгради са напълно унищожени.

Зоните за евакуация

Понастоящем няма промяна в зоните за евакуация (на запад от Balboa, севеверно от Sesnon до границата с Ventura County, и до Mason), като до момента са евакуирани хората от приблизително 12,700 жилища. Над 100,000 души са засегнати от пожара Седълридж. Затворени са всички училища в радиус 10-15 мили, а старческите домове са евакуирани.

До момента има пострадал един пожарникар с лека контузия на очите. Има и един загинал гражданин, който е претърпял сърдечен удар (инфаркт) и пожарникарите са оказали незабавни животоспасяващи действия и е закаран в болница, но за съжаление той е починал в лечебното заведение.

Пожарникарите са подпомогнали над 100 семейства, които се нуждаят от помощ, за да се евакуират безопасно. В Мейсън Парк и Гранада Хилс  центровете за евакуация вече са препълнени и вече не приемат нови пострадали, и са затворени. Центърът в Силмар остава отворен, а нов е отворен в Нортридж (18300 Lemarsh St, Northridge, CA 91325). Това са данни от последната пресконференция на държавните служби в 9:30 м.вр., на която присъствахме в Силмар, като на следващата в 13:00 ч.м.вр. ще се опитаме да се включим “на живо” на страницата на BULGARICA във ФБ.

В целия район видяхме места с дарения за пострадалите, хора и бизнеси оставят всичко, вода, храна, дрехи.
Всички локални медии са в района на пожара в Силмар и наоколо в Гранада Хилс и навсякъде в долината Сан Фернандо Валей.

В района на Лос Анджелис бушува още един голям пожар с последствия – Sandalwood в Calimesa се разрастна до площ от 823 акра. Това се намира на 70-75 мили източно от Даунтаун Ел Ей, в източния край на Ривърсайд. В този район няма много българи, които да живеят и работят.

По последни данни от 12:00 на обяд, малък пожар е възникнал и в района на университета UC.

КАКВО КАЗАХА БЪЛГАРИТЕ?

Евгения Иванова, консул на Р България в Лос Анджелис, Калифорния

Евгения Иванова, консул на Р България в Ел Ей: “Ако има проблем веднага да звънят. Каквото и да се случва с български граждани да се обаждат на спешния телефон (310)437-3606. Имаме готовност да окажем съдействие и в София ще бъдат информирани. До момента нямаме данни за пострадали българи, а както и ти казваш, в района там има много наши сънародници. Благодаря, че ни казваш от мястото, където се случва. Ще продължим да следим и официалната информация от властите.”

Д-р Дейвид Веско

Д-р Дейвид Веско, наш лекар от Пловдив с кабинет на Малибу Каньон, на 15 мили юго-западно от центъра на пожара: “Добре сме, кабинета работи. Пушека се усеща, минава над нас, но при нас до каньона за Малибу огън още не дошъл. Но доста пътища са затворени и има паника, хората звънят, питат. Ако има пострадали наши хора да се обадят, за да дойдат да ги видя, телефона го знаеш (бел.ред. (818) 880-0799). Мерси майна, че и ти се обади!”  

Веселка Василева

Веселка Василева, ръководител на танцов ансамбъл “Хоротропци“, живее в Гранада Хилс, на 2-3 мили от големия пожар: “Направо не се диша! Всичко е пушек, даже дим. Пепел пада от небето. Не са ни казвали за евакуация, но чакаме, защото, ако огъня прескочи фрийуея 210 надолу (бел.ред. магистрала #210) и е точно при нас. Започнах да се обаждам на моите момичета от групата, почти всичките са в района. Но, ние сме под фрийуея 118, на юг, а пожара знаеш е отгоре. 118 ни спасява от огъня, но не и от  пушека, миризмата и пепелта. Ти сам добре знаеш, че има много българи тук, дано са наред. Благодаря ти, че се интересуваш!

Пожарът започна през нощта червъртък срещу петък, 10-11 октомври 2019 г.

Валентин Костов, електротехник, собственик на фирма и бивш волейболист: “Аз живея на 10-15 мили на юг, в Енсино, слънчево и хубаво, и при нас няма опасност. Но, вчера, когато ходих да слагам един климатик в Окснард, вятъра ми местеше трака (бел.ред. камиончето), бута ме в другата лента на магистралата. А ти си го виждал, той е голям с оборудване, 2 тона празен, а сигурно е 3 сега с материалите. Работих в едно голямо имение долу с излаз на океана, и там се усещаше на моменти. Когато излязох на магистралата там, планината горе на север не се виждаше.”

СЛЕДЕТЕ САЙТА ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И СТРАНИЦАТА МУ И ПРОФИЛА МИ ВЪВ ФБ

BULGARICA & EVGENI VESELINOV

 

UPDATE

2:00 pm PT Пожарът Седълрандж продължава да расте. Площта му се е увеличила от 4,700 акра на 7,500, а евакуираните от 12,700 до над 13,000. Общо 4 огнища в Ел Ей и Вентура каунти.

2:00 pm PT Пожарът Sandalwood в Calimesa още се разрастна от площ от 823 акра до над 900. 74 сгради са разрушени, 16 полуразрушени.  Вече има и един загинал в Villa Calimesa Mobile Home Park.