САЩ даде “зелена светлина” за сделка с България за милиарди за Ф-16 – визите за българите остават

САЩ одобри $1,67 Милиарда Долара – Българското правителство дава $1,2 млрд., но нито едната сума не помага за премахването на американските визи за български граждани

“Локхийд Мартин” има специално създадена страница на сайта си за варианта на Ф-16 за България. През месец април т.г. откриха завода на компанията в Грийнвил, Южна Каролина, където да бъдат произведени изтребителите, за които българското правителство води преговори.

4 юни 2019 г. Държавният департамент на САЩ в понеделник одобри искането на българското правителство да закупи осем самолета F-16 и свързаното с тях оборудване и оръжия.

Уведомлението на Конгреса поставя цена от $1,67 млрд. Долара на масата за преговори, които все още продължават с бившата страна от Варшавския договор, като сделката е най-голямата оръжейна покупка на България от 1989 г. насам. 

Дори и след тази рекордна сделка със САЩ и членството на България в ЕС и НАТО, премахването на американските визи за български граждани не е на дневен ред за нито една от страните.

Цената от 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.) е над милиард лева повече от одобрената от парламента в София пределна цена от 1.8 млрд. лв (малко под 1.04 млрд. долара).

Изстребителят е тип F-16C / D блок 70/72 с ракети със страничен изстрел и няколко вида бомби, според Агенцията за сътрудничество в областта на отбранителната сигурност на Пентагона, която предлага продажби на оръжия в САЩ.

Българското правителство миналия месец все още се бореше за цената на изтребителите, изработени от “Локхийд Мартин”, твърдейки, че Словакия например е получила по-ниска цена. Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов каза пред местните медии, че неговата страна може да се обърне към Швеция със “Сааб Грипен” или “Еврофайтер”, предложен от Италия, за да замени МиГ-29 от съветската епоха.

Днес длъжностните лица са по-оптимистично настроени по отношение на предложената американска сделка, като Ройтерс се позова на декларация на министерството на отбраната, която характеризира сделката като попадаща в горната граница на очакваните разходи.

“Има двуседмичен график, в който американското правителство ще представи на България проект на Писмо за оферта и приемане, в който очакваната цена за осемте самолета с пакет от необходимото свързано оборудване да бъде в рамките на $ 1,2 млрд.” каза в изявление министър Каракачанов, според Ройтерс.

В съобщението на държавния департамент се отбелязва, че сделката няма да промени баланса на военните сили в района и че с нея ще се помогне на външната политика и националната сигурност на САЩ чрез подобряване сигурността на съюзник от НАТО. България е определена като “ключов демократичен партньор на САЩ в осигуряването на мир и стабилност в района”.

От корпорацията бъдещ производител “Локхийд Мартин” (Lockheed Martin) допълниха по-късно в прессъобщение, че “оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес”.

По-рано подкрепа за решението на българското правителството за покупката на изтребители F-16, дойде от съветника на президента Доналд Тръмп по национална сигурност Джон Болтън. Още през януари 2019 г. в съобщение, публикувано на сайта на американското посолство в София, се каза, че “администрацията на президента Доналд Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител.” Зам.-държавният секретар Джон Съливан пък лично дойде в България и дори заяви, че САЩ са готови да променят офертата си, за да спечелят. 

“Локхийд Мартин” ще отвори своя база в България за поддръжка, частичен и цялостен ремонт на бойните самолети и българските изстребители ще могат да бъдат поддържани от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 000 летателни часа живот. Обсъждат се и редица други възможности за партньорство с българската индустрия. 

Закупуването на Ф-16 доведе до политически скандали в България, които продължават и до днес, вкл. и противопоставяне от президента Румен Радев, който е бивш пилот.

През месец април т.г. откриха завода на “Локхийд Мартин” в Грийнвил, Южна Каролина, където да бъдат произведени изтребителите, за които българското правителство води преговори.  Оборудването и производствената екипировка в обновеното съоръжение в Грийнвил преди това са използвани във Форт Уърт, Тексас.

 “Тази нова локация за производство на Ф-16 е изправена пред светло бъдеще,” заяви Мишел Еванс, изпълнителен вицепрезидент на Локхийд Мартин Аеронавтикс.

Изтребителите F-16 Блок 70 за България ще бъдат произведени в Грийнвил, заедно с още 30 самолета, за Бахрейн – 16, и Словакия – 14, се казва в изявление на “Локхийд Мартин”. От компанията се надяват, преговорите между правителствата на България и САЩ да приключат това лято, а първите самолети да пристигнат през 2023 г.

По-рано през януари 2019 г. се появи информация, че бойните изтребители Ф-16, които България възнамерява да купи, могат да бъдат произведени в Индия. Причината бе, че производителят „Локхийд Мартин“ обмисля да изнесе част от производството си в азиатската страна. Това условие е било поставено от Индия за спечелването на голяма военна поръчка, предаде тогава агенция „Ройтерс“. Ако се случи, това вероятно ще е най-големия тласък за проекта „Произведено в Индия“ на индийския премиер Нарендра Моди. Информацията не се потвърди до момента. 

Lockheed Martin е базирана в Бетесда, Мериленд и е глобална отбранителна и космическа компания с близо 100 000 служители в цял свят. Работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високо технологични системи, продукти и услуги.

Обучението на българските пилоти на Ф-16 ще бъде 9 месеца в САЩ за управление и още 3 месеца, в които те ще бъдат подготвяни за инструктори. В цената на самолетите влиза и въоръжението, а успоредно ще бъде открита сметка за въоръжение на България, която допълнитено може да купува боеприпаси от там или от аналогични изделия, производство на страните от НАТО. 

В края на миналия месец стана ясно, че Япония планира да закупи 105 изтребителя от САЩ. Това обяви лично американският президент Доналд Тръмп, като допълни, че това ще осигури на Токио най-големия флот от F-35 сред съюзниците на САЩ, съобщи тогава “Франс прес”. Местни медии посочиха, че покупката би могла да достигне стойност повече от 1 трлн. йени ($9,1 млрд. долара).

През месец март 2019 г. “Локхийд Мартин” проведе „тест-драйв“ в България в оригинален симулатор на изтребителя Ф-16 Блок 70 – вариантът, който компанията предлага на Българските военновъздушни сили.

„Много се гордея с този F-16 . Много по-различен е от този, с който аз летях преди години”, каза Дан Савил, на когото му казват „Кадилак” и е летял 2600 часа на F-16. Той летял на Блок 40 и също Блок 50. Дан Савил показа система за сигурност, която работи в този самолет – това е автоматична система за предотвратяване на сблъсъци в земята. 

Пилотът Джеймс Робинсън пък представи в Пловдив характеристиките на бългсрския вариант на Ф-16, като “най-модерният реактивен изтребител с един двигател в света”, а новостите, в сравнение с познатите вече модели F-22 и F-35, са поне две. Първата е единствената засега в света система за превенция от разбиване в земята в случай, че пилотът загуби съзнание за кратко време. Пред медиите бяха демонстрирани не само графики на възможните ситуации, в които самолет приближава опасно земя, вода и скали, но и автентичен запис от кабината в един от осемте случая, в които тази система вече е спасила живота на пилота, а и самолета. Тя отчита не само промяната във височината, но и реалното отсъствие на човешкия фактор и променя курса на самолета дори при високоскоростно пикиране към земята така, че той да се издигне на безопасна височина, да се изравни и да е стабилен до момента, когато пилотът дойде на себе си и поеме управлението.

Новост в този модел е и радарната система, която може да проследява едновременно до 20 въздушни и наземни цели денем и нощем, а автоматиката подбира най-подходящото оръжие за поразяването им, включително “снайперско” прицелване.

ПРИПОМНЯМЕ 

Вицепрезидент Йотова и Посланика на Р България в САЩ Тихомир Стойчев говорят за Американските визи в Лос Анджелис (видео)