Спейс Екс ще литне в сряда 5 декември заради мухъл – гледайте “на живо”

Ракетата Спейс Екс (SpaceX) 16 да бъде изстреляна в сряда, 5 декември. На снимката е 15-та мисия. 

3 декември 2018 г. Ракетата Спейс Екс (SpaceX) да бъде изстреляна в сряда, 5 декември, когато ще започне 16-тата мисия за доставка на товари до Международната космическа станция, съобщиха от НАСА. Изстрелването бе преместено, след като бе открит мухъл в шкафовете за храна. Екипите ще използват допълнителния ден, за да ги заменят. Времето за пускане в сряда е  10:16 часа Пасифик тайм (PT) Калифорния, 1:16 EST (Ню Йорк), 12:16 (Чикаго), уточняват от космическата агенция. 

До сега: 1,7 милиона паунда тяга от
64 космически кораба, 17 държави, 3 стартта за по-малко от 7 месеца… 

НАСА “НА ЖИВО”

Space Exploration Technologies Corporation, известна като Спейс Екс (‘SpaceX’), е американска авио-космическа корпорация, базирана в Хоторн, Калифорния.

Space Exploration Technologies Corporation, известна като Спейс Екс (‘SpaceX’), е американска авио-космическа корпорация, базирана в Хоторн, Калифорния.

Компанията е основана и финансирана от южноафриканския милионер и предприемач Илон Мъск – един от съоснователите на системата за разплащания PayPal и главен изпълнителен директор на Тесла.
Компанията разработва ракети-носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи. Спейс Екс е избрана от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната космическа станция.
На 8 април 2016 г. Спейс Екс осъществява първото успешно кацане на първата степен на ракетата-носител Фалкън-9 на морската платформа Отонъмъс Спейспорт Дроун Шип.
Историята на Спейс Екс започва, когато Илон Мъск решава да изпрати частен космически апарат на Марс, но като разбира колко ще струва изстрелването, решава да създаде собствена космическа компания, която да направи революция при космическите полети в технологично и ценово отношение.

Спейс Екс е основана през 2002 г., в която Мъск инвестира $100 милиона. Впоследствие Спейс Екс е избрана от НАСА и получава субсидия в размер на $278 милиона, за да разработи безпилотна система за доставка на товари до МКС.
Спейс Екс разработва двигателите Мърлин, Кестрел, Драко и СуперДрако и Раптор, който ще се използва за бъдещите полети до Марс. Мърлин е първият чисто нов американски двигател, разработен от програмата Аполо насам.

Изстрелване на Фалкън-9 (Falcon 9), двустепенна ракета-носител за многократна употреба. Масата на базовия вариант на Фалкън-9 е около 333 тона, като ракетата може да изведе на ниска околоземна орбита полезен товар от 10 450 кг и съответно 4540 кг на геостационарна орбита. Цената на изстрелване е между 45 и 50 млн. долара, което я прави най-евтината ракета-носител на пазара.

Спейс Екс разработва ракетите Фалкън-1, Фалкън 1е, Фалкън-9 и Фалкън Хеви. Спейс Екс разработва и проект за напълно преизползваема ракета Грасхопър.
Спейс Екс разработва капсулата Дракон, която в бъдеще се очаква да се използва и за пилотирани цели. Спейс Екс разполага и с три стартови площадки на космодрумите в Куаджалин, Кейп Канаверал и Ванденберг.