“Мисията е завършена” – Съли – кучето на президента Буш Старши разказва в снимки

“Мисията завършена” – това написа под последната си снимка Съли, сервизното куче, което бе с президента Буш Старши до последния му час, и след това. Фотото бе публикувано на специално създаден по-рaно акаунт в Инстаграм, по време на “встъпването му в длъжност”.

“Мисията е завършена” – това написа под последната си снимка Съли, сервизното куче, което бе с президента Буш Старши до последния му час, и след това. Фотото бе публикувано на специално създаден по-рaно акаунт в Инстаграм през юни т.г., по време на “встъпването му в длъжност”.

Съли със знаците на Президента на Съединените щати и Ветераните на ВМС, където е служил Буш старши

Съли е лабрадор и куче с мисия – да помага на президента на Съединените щати, така както неговите специално обучени “колеги” се грижат за ветерани от войните. 

Съли до последно съпровожда празидента Буш Старши на разходките в семейното му имение Уокър

Съли е Лабрадор ретрийвър, една от най-популярните породи кучета, възникнали през 16 век в провинция Нюфаундленд и Лабрадор, Канада. Като своят господар и своите събратя от котилото, Съли има добър нрав, лесно се приспособява и общителен с всички породи, но с особенно отношение към своя дом и семейство, интелигентен и проницателен и без следа от агресия или прекалена боязливост. Такъв беше и Буш Старши, за да печелят, дори само с присъствието си, уважение и обич.

Би ли отказал любов на това същество? Лабрадорът е изключително популярно куче. Смята се за най-популярната порода в света.

МИСИЯТА

Джордж Хърбърт Уокър Буш (George Herbert Walker Bush) (1924-2018)

Джордж Хърбърт Уокър Буш (George Herbert Walker Bush) е 41-ят президент на САЩ (1989 – 1993). Преди това е бил конгресмен от Тексас (1967 – 1971), посланик в ООН 1971 – 1973), директор на ЦРУ (1976 – 77) и 43-ти вицепрезидент на САЩ по време на мандата на Роналд Рейгън като президент на САЩ (1981 – 1989). Успешно се кандидатира 2 пъти за Сената, веднъж за президент на страната и веднъж за преизбиране. Многократно награждаван летец от флота, той е последният ветеран от 2СВ, който служи като президент. Баща му Прескът Буш е бил сенатор, а синът му, Джордж Уокър Буш, е 43-ят президент на САЩ. Буш-старши стана най-дълго живелият президент на САЩ след като подобри рекорда на Джералд Форд от 93 години и 165 дни на 25 ноември 2017 г. От 12 юни 2018 г. е 1ят президент на САЩ достигнал до 94 годишна възраст.

Джордж Хърбърт Уокър Буш почина на 30 ноември 2018 г. на 94 години и 5 месеца.

Съли остана да тича сам без своят най-добър приятел в богатото му имение в Тексас. Първоначално тази порода е създадена в качеството на работна, и днес много лабрадори се използват като служебни кучета, като водачи или спасители. Така и Буш Старши се ражда в трудолюбиво богато американско семейство, за да стане водач на нацията.

Джордж Хърбърт Уокър Буш е роден на 12 юни1924 година, в семейството на Прескът Буш и Дороти Уокър. Баща му е сенатор от Кънектикъти работи в известната банкова инвестиционна фирма Браун Брадърс Хариман. Дядо му, на който е кръстен, е заможен бизнесмен и важна фигура в американската голф история.

Започва образованието си в начално училище „Гринуич Кънтри“ в гр. Гринуич, Кънектикът, след което продължава образованието си в гимназия „Филипс“ в АндоувърМасачузетс (1936 – 42). В гимназията е капитан на бейзболния отбор на училището

и членува в братството A.U.V. (Auctoritas, Unitas, Veritas, което на латински означава „власт, единство и истина“), което е с ограничен достъп.

Филипс Aкадемия Андовър е най-старата академия в Съединените щати, основана по време на Революцията през 1778 г. от Самюъл Филипс, младши, a чичо му, доктор Джон Филипс, по-късно основава академия “Филипс Ексетър” през 1781 г. Фондът на Филипс академия е бил малко над един милиард доларa към юни 2017 г. До 1973 г. се допускат само момчета, когато се появява Абот, където вече се приемат и момичета. Буш Младши също завършва “Филипс”, която е една от малкото частни гимназии (плюс Роксбъри Латинска и Свети Андрей) в Съединените щати, които имат най-нисък прием на ученици и продължават тази политика и сега. През 2013 г. тя получава 3,029 заявления и приема едва 13%, рекордно ниска степен на приемственност за училище.

Във „Филипс“ Буш научава за събитията от 7 декември 1941 в Пърл Харбър.
След завършването на гимназиалния курс през юни 1942, малолетният Буш постъпва във флота на САЩ на своя 18-и рожден ден, където по-късно ще стане авиатор. След 10-месечни учения преминава в запаса на 9 юни 1943 като енсин, няколко дена преди да навърши 19 години, като по този начин става най-младия морски авиатор по това време.
След като Буш е произведен в звание мл. лейтенант на 1 август 1944, на 2 септември пилотира един от четирите самолета на VT-51, които нападат японските установки на Иво Джима (в превод „серен остров“, Iwo Jima, известен ни и от Холивудската продукция на големия екран), малък остров в Тихия океан, на около 1100 км южно от Токио.
По-късно, през ноември 1944, Буш се завръща в ескадрата на „Сан Хакинто“ и участва в бойните действия на Филипинските острови. Ескадрата претърпява загубата на 50% от състава си и е изпратена обратно в САЩ. През 1944 Буш е награден с отличителен авиационен кръст, три авиационни медала и президентски благодарности.
След капитулацията на Япония Буш е освободен с почести от активна военна служба.

В профила си в Инстаграм верното куче Съли разказва и за неговата стопанка от богатата фамилия г-жа Барбара Буш. Лабрадорите са интелигентна порода с добра работна етика и като цяло добри темпераменти. Общи работни роли за лабрадори, включват: Лов, проследяване и откриване.

През септември 1945 и постъпва в университета „Йейл“, където става член на братството Делта-капа-ипсилон и е избран за негов председател.

Става капитан на университетския отбор по бейзбол.

През 1948 Буш е в IV-ти курс и е посветен в тайното общество „Череп и кости“.

След една година по молба на Буш, Уилиам Кофин, негов съученик от гимназията, е поканен в обществото. Буш и Кофин остават приятели завинаги въпреки противоположните си политически възгледи – Кофин е антивоенен активист от левицата.

Г-жа Барабара Буш е любим човек на Съли, верното куче на фамилията. Барбара Пиърс Буш (Barbara Pierce Bush) ни напусна на 17 април 2018 г. на 92-годишна възраст. Кученцата от рода на Съли са от всички цветове и потенциално могат да се появят в едно и също котило.

Буш се жени за Барбара Пиърс на 6 януари 1945 г. От своя брак те имат шест (6) деца: Джордж Уокър, Полин Робинсън (1949 – 53 г., умира от левкемия), Джон, Нийл, Марвин и Дороти Уокър. Семейството му дава началото на нова политическа династия в САЩ – синът му Джордж Буш-младши е губернатор на Тексас и по-късно президент на САЩ, другият му син Джеб Буш е губернатор на Флорида, а самият Буш-старши е също избран за президент на САЩ.

1932 Walker Cup Trophy

Дядото на Дж. Х. У. Буш по майчина линия е Джордж Хърбърт Уокър, основател на Дж. Х. Уокър и Ко; неговото име носи голф-купата „Уокър“. Чичото на Дж. Х. У. Буш, Джордж Хърбърт Уокър-младши, е директор на компанията. Джордж Хърбърт Уокър III, посланик на САЩ в Унгария, е първи братовчед на Дж. Х. У. Буш.

Барбара Пиърс е 3-то дете в семейството на Полин Робинсън (1896-1949) и съпруга ѝ Марвин Пиърс (1893-1969), който по-късно става президент на голямата издателска компания McCall Corporation. Родена и израства в предградията на Ню Йорк. Постъпва в пансиона за дами „Ашли Хол“. Барбара Буш е потомък на Томас Пиърс – един от първите колонизатори на Нова Англия и на Франклин Пиърс – 14-ти президент на САЩ.

След 2СВ Буш рискува със спекулативния бизнес с нефтени проучвания в Тексас и има значителен успех. Осигурява си позиция в „Дресър Индъстрис“. Синът му, Нийл Малън Буш, носи името на работодателя на Джордж Буш – Нийл Малън, който е близък приятел на семейството. Много години по-късно Дресър Индъстрис се слива с Халибъртън, чийто бивш гл. изпълнителен директор е Дик Чейни, министър на отбраната на САЩ в кабинета на Дж. Х. У. Буш (1989 – 1993) и вицепрезидент на САЩ (2001-09).

Семейство Буш 1964 г.(AP)

През 1964 г. Буш-старши влиза в политиката, като се кандидатира за сенатор, срещу.демократ от Тексас Ралф Йърборо, като прави акцент в кампанията си неговата подкрепа за Закона за гражданските права от същата година.

Буш нарича Йърборо „екстремист“ и „левичарски демагог“, докато Йърборо казва, че Буш е богаташ от Севера, който се опитва да си купи място в Сената „така както си купуват място на Фондовата борса в Ню Йорк.“ Буш губи тези избори.

Буш не се отказва от политиката и е избран на два пъти – през 1966 г. и 1968 г. за Камарата на представителите от Тексас. Той губи и във втория си опит за влизане в Сената през 1970 г. от демократа Лойд Бенстън, който побеждава действащия сенатор Йърборо в първичните избори на Демократическата партия. По–късно Бенстън става претендент за вицепрезидент от Демократическата партия за изборите от 1988 г., а по – късно е посочен от представител на друга политичепрезидента Клинтън за финансов министър – 1993 г.

След загубата на изборите за Сената през 1970 г., Буш е назначен от президента Никсън за посланик на САЩ в ООН (1971-73).

След като Никсън е преизбран през 1972 г., той иска от Буш да стане председател на Републиканския Национален Комитет. Той е на тази длъжност по време на аферата Уотъргейт, когато популярността на Никсън и на партията му рязко спада. Буш упорито защитава Никсън, но когато по – късно става ясно, че президентът е нарушил законите, той се средоточава върху защита на Републиканската партия, но все пак запазва лоялността си към Никсън.

Ричард Никсън и Дордж Х.У. Буш

 

 

 

Ричард Никсън 1 e 1ят Американски президент, който посещава България, когато се среща с председателя на Държавния съвет Тодор Живков на 1 юли 1982 г. в двореца „Евксиноград“, а преводач е бъдещата посланичка с най-дълъг мандат в САЩ Елена Поптодорова.

След оставката на Никсън от 1974 г., Буш е бил една от кандидатурите за поста вицепрезидент, но новият президент Джералд Форд избира Нелсън Рокфелер. Форд назначава Буш начело на Офиса за връзки с Китай, тъй като по това време между двете страни няма официални връзки, а следователно и посолство.

През 1975 г. Форд връща Буш във Вашингтон, за да стане директор на Централното Разузнавателно Управление (ЦРУ). Службата по това време е разтърсена от серия разкрития относно незаконно и неоторизирани действия и на Буш е възложено да възстанови спокойствието и морала в ЦРУ.

11-ят шеф на ЦРУ Джордж Х.У. Буш

По-късно Буш казва, че не му е било по сърце тази постоянна поредица от постове, тъй като никога не е искал да бъде бюрократ от кариерата. Въпреки това, ако той не беше получавал тези постове, той едва ли щеше да придобие политическа популярност в национален мащаб.

През 1980 г. Буш се кандидатира за президент като изтъква големия си опит в администрацията. В надпреварата за номинацията на Републиканската партия и въпреки правителствената подкрепа за Буш, той е победен от губернатора на Калифорния и търсещ за трети път номинация Роналд Рейгън.

Буш не се стеснява да критикува Рейгън и неговите позиции, като нарича предложенията му за значителни намаления на данъците „вудуикономика“. В крайна сметка Рейгън печели по-голямата част от останалите първични избори.

За поста вицепрезидент, Рейгън се спира на Буш, който по време на кампанията е декларирал, че „никога“ няма да се съгласи на този пост.

Джордж Х.У. Буш и Роналд Рейгън (1984)

Буш е това, което Рейгън не е – републиканец през целия си живот,

ветеран от войната, интернационалист с опит във връзките с ООН, ЦРУ и Китай, а освен това значително по – умерен в своите икономически и политически възгледи в сравнение с Рейгън.

По време на втория мандат на Рейгън Буш е 1ят вицепрезидент, който става „изпълняващ длъжността президент“, когато на 13 юли 1985 г. Рейгън е подложен на операция, макар и саюо за около 8 часа, повечето от които играе тенис.

Когато избухва скандалът Иран-контри през 1986 г. Буш твърди, че е силно изненадан и не е уведомен за търговията с оръжия с Иран. Тези твърдения се посрещнати от мнозина със скептицизъм, но Буш никога не бива обвинен в нарушение на закона.

7 декември 1988 г. Буш Старши, Роналд Рейгън и Михаил Горбачов на Острова на Губернатора в Ню Йорк.

През 1988 г. след като е вицепрезидент на САЩ за 8 години, Буш се кандидатира за президент. Буш успява да спечели първичните избори в Ню Хемпшир в деня, в който се провеждат няколко едновременно, известен като Супер вторник. Организационните и най-вече финансови способности на Буш си казват думата и никой от останалите кандидати не успява да му се противопостави и той печели номинацията на партията си.

По време на Републиканския Национален Конвент Буш избира за свои кандидат за вицепрезидент малко известният сенатор от Индиана Дан Куейл. Макар и често да е критикуван, че му липсват ораторските качества на Рейгън, на конвента Буш дава една от най-добрите си речи в своята политическа кариера, известна като „Хиляди точки от светлина“, фраза която той използва, за да опише своето виждане за американското общество. Конвента ще се запомни и с обещанието на кандидата Четете по устните ми: няма да има нови данъци! “ („Read my lips: no new taxes!“)

Кампанията за поста се отличава със своята острота и става известна с множеството отрицателни рекламни клипове. Един от тях, изготвен от екипа на Буш, показва как демократа Дукакис неумело кара танк. 

Избори 1988

Буш побеждава, като получава 53,4%, а Дукакис 45,6% от подадените гласове, а в Избирателната колегия 426 срещу 111 гласа за Дукакис.

20 януари 1989 г. Джордж Х.У. Буш полага клетва за президент на Съединените щати.

Още от самото начало външната политика е тази, която се оказва водеща за президента Буш. Той е може би най-добре познат с това, че е в основата на международната коалиция през 1990 – 1991 г. в Първата война в Залива, срещу воденият от Саддам Хюсеин Ирак.

Буш постига частично своите цели като иракските сили са отстранени от Кувейт, но коалицията не навлиза в Ирак и това дава възможност Саддам Хюсеин да остане на власт. 

Президентът Желю Желев посещава САЩ през 1990 г. и има разговори с президента Джордж Х. У. Буш, което е последвано от официална визита в София на американския вицепрезидент Дан Куейл.

Популярността на Буш нараства след

Президентът Желю Желев посещава САЩ през 1990 г. и има разговори с президента Джордж Х. У. Буш, което е последвано от официална визита в София на американския вицепрезидент Дан Куейл.

успеха и сравнително бързия край на военните действия, но вследствие на икономическата рецесия тя отново спада. Друга основна причина за неуспеха му е подкрепата, която той оказва на демократите в Конгреса за вдигането на данъците, въпреки известното му обещание, че това никога няма да се случи. С това си действия Буш изолира и отчуждава много свои консервативни. 

Последният противоречив ход на Буш по време на мандата му е подписването на амнистии за шест държавни служители, обвинени за скандала „Иран – контри“ и особено скандална е амнистията за Каспър Уайнбъргър. Амнистията за него е подписана на 24 декември 1992 г., а той е трябвало да се изправи пред съда на 5 януари 1993 г. във връзка със заблуждаване на Конгреса, по повод продажбата на американско оръжие на Иран. От личните бележки на Уайнбъргър е видно, че Буш е одобрил тайната продажба. 

След неуспешната му кампания за преизбиране, Буш се оттегля от обществения живот. През април 1993 г. иракското разузнаване прави опит за покушение над живота му чрез кола-бомба по време на посещението му в Кувейт, чийто служби за сигурност успяват да се справят със заговора.

Верното куче Съли остава плътно с Джордж Х.У. Буш и след като губи президентската власт. Съпровожда го и по време на изборите, когато бащата гласува за сина.

През 2001 г. става 1ят президент след Джон Адамс, който става баща на друг президент, когато синът му Джордж У. Буш, след решение на Върховния съд е обявен за президент на страната.

Вторият му син Джеб Буш е губернатор на щата Флорида (1999 – 2007). Най-големият му внук Джордж П. Буш е изпълнителен директор на агенцията за поземлена служба за щата Тексас.

На 12 юни 2004 г. той скача с парашут по случай своя 80-ти рожден ден. Това е 3ят му скок след Втората световна война. Той отново скача с парашут на 12 юни 2014 г. на 90-ят си рожден ден.

На 7 септември 2017 г. Буш заедно с останалите бивши президенти Картър, Клинтън, Буш-син и Обама основават фондация с която да се подпомогнат жертвите от ураганите „Харви“ и „Ирма“.

На 25 ноември 2017 г. на 93 години и 166 дни стана най-дълго живелият президент на САЩ.

На 16 март 2018 г. президента Джими Картър също надживя Джералд Форд, (lкато навърши 93 години и 166 дни, а Буш-старши вече беше на 93 години и 277 дни.

Съпругата му Барбара умира на 17 април 2018 г. след 73 години брак. Техният брак е най-дълго просъществувалият на президент и първа дама в историята на САЩ.

На 12 юни 2018 г. Буш-старши навършва 94 години и става 1ят президент на САЩ, достигнал до 94 годишна възраст. На 1 октомври същата година Джими Картър става вторият президент, навършил 94 години.

На 30 ноември 2018 г. бившият президент Буш-старши умира в Хюстън, Тексас на 94-годишна възраст след продължително боледуване от Паркинсон.

След смъртта му 39-ят президент Джими Картър (също на 94 г) стана най-възрастният жив президент на страната.

Буш никога не съставя писмени мемоари за времето, прекарано във властта, а и е заявил, че няма и намерение да го направи.