Българска фондация в Лондон събра принцове, бизнесмени, рок звезди, величия от Холивуд, наши и световни филантропи и актьори

КОЙ Е “ЧОВЕКЪТ-ТЕАТЪР”?

Благотворителният бал на фондация “Стоян Камбарев” с председател Деси Тенекеджиева, под патронажа на Принц Кирил посрещна Тони Мур от Iron Maiden, продуцентите, в киното Ави Лернер, собственик на Милениум Филмс и студио Ню Бояна, в модата Дарина Павлова, в музиката Денис Инголсби и Саймън Бритън, актьорите Хю Куарши от Star Wars и BBC и Мартина Вачкова, бизнесмените Аби Алидости, Емил Кайкамджозов, Фреди Василев и Ирина Бехар, дизайнерите на Колчагов & Барба, и Мисис България Universe 2018  д-р Галина Долапчиева

На благотворителния търг, воден от  Пол Карол – Разпродадени са творби на изкуството, скъпи спомени на величия, луксозни почивки в морски и планински хотели, дори победоносната ракета на Гришо от 2017 г. и новата биографична книга на Стоичков със златна топка

Холивудският продуцент Ави Лернер с главен офис в Лос Анджелис, Дарина Павлова, принц Кирил, принцеса Мириам на Годишния благотворителен бал на фондация “Стоян Камбарев”, който се проведе в Лондон.

23 ноември 2018 г. Легендарното Café de Paris в сърцето на Лондон отвори врати за Годишния благотворителен бал на фондация “Стоян Камбарев”***, който се проведе в сърцето на английската столица.

Впечатляващата гала вечер за втора поредна година бе под патронажа на НВ Принц Кирил, който заедно с председателя на Фондацията Деси Тенекеджиева посрещна над 180 представителина британския и български елит.

Събитието бе украсено от младите музикални звезди – открития на Фондацията, които oмагьосаха публиката с таланта и енергията си.

Програмата включваше прием, мултимедиен концерт-спектакъл и официална вечеря с изискано многостепенно меню, последвани от благотворителен търг с уникални предложения в сферата на изкуството, спорта и туризма.

8 годишният Аштън Майърс,  разтопи сърцата на публиката като водещ, в тандем с очарователната британска актриса с български корени Девора Уайлд.

Големите овации бяха за музикалните звезди – класическа певица Мария Славова и младите виртуози – пианистът Светослав Тодоров, братята цигулари Алекс и Мартин Зайранови и китаристът Георги Димитров-Жожо.

Откритието на фондацията 16-годишният Жожо е възпитаник на НМУ “Л. Пипков” със специалност класическа китара в класа на Столина Добрева и вече има над 10 Първи международни награди и музикални призове, сред които 1во място и Гран При – Голямата награда за изключително ярко дарование на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. Сестра му Беста Димитрова е певица и водеща на ТВ-предавания на Бон–Бон, групата, в която и двамата членуват от деца, завършва Американския колеж, сега студентка по зоология в Нотингамския Университет. 

Хитът на вечертa бе специалното изпълнение на Тони Мур от Iron Maiden и Cutting Crew. Към него се добави и атрактивно шоу на акробата Кори и танцът на грациозни балерини. Кратки филми на английски представиха мисията на Фондацията, самият Стоян Камбарев, както и всяко едно от младите музикални открития, които са и едни от най-добрите в света за възрастта си и лауреати на международни награди.

Официалните дизайнери на изисканото арт събитие Кolchagov&Barba дариха скъп ваучер за търга и превърнаха събитието в приказка, като облякоха в изящни рокли трите главни дами на вечерта – Деси Тенекеджиева, Девора Уайлд и Мария Славова.

Залата на енигматичното Café de Paris бе изпълнена от високопоставени гости, кралски особи и представители на бизнеса, политиката, културата и шоубизнеса. Патронът на Бала НВ Принц Кирил бе в компанията на още двама принца – синът му Тасило и племенникът му Борис – син на принцеса Мириам Търновска, която беше очарована от емоционалното  събитие.

Сред гостите бяха още Ави Лернер – един от най-известните филмови продуценти в света с главен офис в Лос Анджелис, собственик на Милениум Филмс и студио Ню Бояна,  бизнесдамата и продуцент Дарина Павлова, както и Хю Куарши – популярният британски актьор от Star Wars и много сериали на BBC, световноизвестните музикални продуценти Денис Инголсби и Саймън Бритън от Tears from Fears.

Голямо внимание сред гостите предизвика и Марта – дъщерята на великия Григор Вачков, която е един от най- верните приятели на Фондацията.

Благотворителният търг бе воден от уважаваният финансист Пол Карол – основател на 1ия клуб по дебати във Великобритания.

Eдин от основните парньори на Фондацията – Емил Кайкамджозов, бе в компанията на съпругата си Лили и двамата избраха да станат притежатели на уникалното фототипно издание на Четириевангелието на Цар Иван Александър, дарено лично от арт колекционерa и филантроп Диляна Русева, която също бе гост на Галата.

Изключителен интерес предизвикаха произведенията на младите художници и визуални артисти, като техните творби бяха откупени от Фондация “Стоян Камбарев” предварително, за да бъдат предлагани на търга.

Дарина Павлова наддава за атрактивна картина на Виктория Георгиева – Mouse.

Дарина Павлова наддава до последно за атрактивна картина на най-известния бг. стрийт арт художник – Виктория Георгиева – Mouse. С нея специално от Рим, за да подкрепи младите таланти пристигна и Мисис България Universe 2018  д-р Галина Долапчиева, която избра картина на авангардния и най-скъпо продаван български млад съвременен художник Калоян Илиев -Кокимото.

Един от партньорите на Бала тази година, Фреди Василев бе сред най- активните участници в търга и закупи както картината на Нора Ампова, така и две фотографии от Перу на Принц Кирил- специално дарени на Фондацията, а накрая стана притежател и на ски ваканция в хотел Рила Боровец.

Kартините на Радослав Нинов-Руди, Велизар Димчев, Огняна Серафимова, Мина Златева и Андрей Хамбарски отидоха в частните колекции на избрани ценители на изобразителното изкуство от всички точки по света.  

Обща снимка на участниците в програмата на бала в Лондон и почетните гости. Най-вляво е Тони Мур от Iron Mаidеn.

Интересен акцент от търга бе откупката на концерт на Тони Мур от Iron Mаidеn за частно парти от бизнесмена Аби Алидости. Огромен интерес предизвика и другият подарък от Тони Мур – специално лимитирана винилова плоча на легендарната група, придружена с няколко подписани снимки и флаери от едно от първите им турнета в далечната 1977 г.

Голяма борба сред феновете на спорта предизвикаха и  победоносната ракета на Григор Димитров от ATP финалa през 2017 г. в Лондон, както и новата биографична книга на Христо Стоичков, придружена от златна топка от 50-ия му юбилей.

Освен лични вещи, в търга участваха и ваканции, предоставени от едни от най-луксозните морски и планински хотели в България: Cornelia Boutique Hotel&SPA, Olimpia Sozopol, La Mer Residence и Kaliakria Resort, както и Sense Hotel Sofia.

Бизнесменът Фреди Василев, Мисис България Universe 2018 д-р Мария Долапчиева и Йосиф Камбарев, син на президентката на фондацията Деси Тенекеджиева и режисьора Стоян Камбарев, чието име носи организацията за изкуство, създадена през 2009 г.

Накрая на Бала, Йосиф Камбарев кавалерства на Мисис България д-р Галина Долапчиева и двамата изтеглиха победителя в благотворителната томбола, който получи високотехнологичен подарък за баня от изобретателя Фреди Василев.

Годишният благотворителен бал на Фондация “Камбарев“ в Лондон приключи с изключително успешна мисия – красива емоционална вечер, звезден спекаткъл, запомнящо  представяне на дейността и младите артисти на Фондацията, събрани средства от търга за нови проекти и много нови професионални контакти и приятелства.

Продуценти на събитиетоса MOON FOX  и NOVA film – продуцентските компании на Деси Тенекеджиева.

Принц Борис, принц Тасило, Деси Тенекеджиева, принцеса Мириам, Йосиф Камбарев на Годишния благотворителен бал на фондация “Стоян Камбарев”.

*** Фондация „Стоян Камбарев” е основана от Деси Тенекеджиева през 2009 г. в памет на съпруга й, както и от приятели и съмишленици на един от известните български театрални режисьори.

Лого на фондацията “Стоян Камбарев”

Почетен председател на Фондацията е президентът Петър Стоянов.

Мисият на организацията е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци в областта на изкуството, чрез ежегодно връчване на Награда за полет в изкуството. Уникалността на Наградата се състои в това, че не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството. Всеки носител на наградата получава специално изработена бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов, парична премия в размер на 3000 лв. и почетен приз. А пък всички номинирани и наградени млади творци са подкрепят за осъществяването на конкретни техни проекти. 

Стоян Камбарев (1953 – 1998) е един от емблематичните български театрални режисьори.

Стоян Камбарев (1953 – 1998) е един от емблематичните театрални режисьори на 90-те, доказал своя уникален и многопосочен талант – творец и магнетична личност, за когото театърът бе издигнат в култ и превърнат в тотално изкуство. 

“ТЕАТЪРЪТ … е самотно занимание. В самотата откриваш пропуснати истини, емоции, светове, които си подминал … е старателно подреден хаос … е спомен и живот … никога смърт.”

Стоян е роден на 9 октомври 1953 г. в Пловдив. Завършва ВМЕИ – София през 1979 г. В периода на следването си взема активно участие като актьор и асистент на режисьора Любомир Дековски към студентския театър „СУ 113“. През 1983 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Специализира в Краков и Катовице (Полша) през 1986 г., а през 1991 – 1992 г. специализира и в Academia „Silvio D’amico“ и Римския университет (Италия). От 1995 г. ръководи клас по театрална режисура в НАТФИЗ.

Стоян постигна театрални върхове, но не успя да победи болестта. Почина на 21 септември 1998 г. в София от рак на белия дроб.

Стоян Камбарев и Деси Тенекеджиева в най-щастливия си период като съпрузи и съмишленици в театъра.

Камбарев създава 25 театрални постановки, между които личат имената на 

Три сестри по А. П. Чехов, 1998 г
Завръщане у дома – филм и постановка, по Харолд Пинтър, 1996/1991
Януари от Йордан Радичков, 1995 г
Черна дупка от Горан Стефановки, 1994 г
Времето и стаята от Бото Щраус, 1994 г.
Ревизор и Женитба 1 и 2 от Н. В. Гогол, 1992/1986/1989
О, щастливи дни от Самюъл Бекет, 1988 г.
Любовни булеварди и Животът – това са две жени от Стефан Цанев, 1988/1985
Побъркани от любов от Сам Шепърд, 1986 г.
Идеалният мъж по Оскар Уайлд, 1984 г.
Солунските съзаклятници по Георги Данаилов, 1984 г.

Стоян Камбарев е награждаван повече от 11 пъти, между които престижният „Аскеер“, 1996 г. за спектакъла „Три сестри“ в категорията – най-добро представление, и 1999 г. за поддържаща мъжка роля на Васил Димитров за Чебутикин в „Три сестри“. Получава и “Златна роза” – Награда за високи постижения в изкуството и популяризиране на руската култура в България.

“АКТЬОРИТЕ … децата са най-спонтанните същества на света. След това са актьорите. … Играеш и си развълнуван зрител сам на себе си, като в сънищата.” (Стоян Камберов)

 

Деси Тенекеджиева: “Стоян взривяваше смазаната театрална машина”

Десислава (Деси) Иванова Тенекеджиева е българска актриса, певица и продуценткa. Съпруга е на режисьора Стоян Камбарев, на чието име през 2009 г. учредява фондация и награда за изкуство. Към 2010 г. е единствената българска актриса с гл. роля във филм от официалната селекция на кинофестивала в Кан.
Деси е родена на 12 април 1971 г. във Варна, в семейството на българин и украинска еврейка. Баща ѝ е инженер, майка ѝ – учителка по френски език. Като малка Деси тренира художествена гимнастика.

През 1990 г. завършва езиковата гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ в родния си град. Продължава в НАТФИЗ. Още в края на 1ви курс се запознава с прочутия ни театрален режисьор Стоян Камбарев, за когото се омъжва година по-късно. През 1995 г. завършва специалност „Куклено майсторство“ в класа на проф. Николина Георгиева.

Още през 1987 г. дебютира в киното с филма „Забранено за възрастни“ на режисьора Пламен Масларов и през следващите години участва в над 30 български и международни филма.

Играла е в култови за българската сцена театрални спектакли, като „Майстора и Маргарита“ на Булгаков с режисьор Теди Москов и „Три сестри“ на Чехов с режисьор Стоян Камбарев. Сключва брак с осемнадесет години по-възрастния от нея Камбарев, от когото има син – Йосиф. През 1998 г. съпругът ѝ внезапно почина. През 2009 г. актрисата става съосновател и председател на Фондация „Стоян Камбарев“, която връчва на негово име ежегодна награда за изкуство.

През 2001 г. е поканена да играе във филма „Занаятът на оръжията“ (Il mestiere delle armi, режисьор Ермано Олми) в гл. роля на Мария Медичи, заедно с Христо Живков, Димитър Рачков и Калин Арсов. Филмът е отличен с 9 награди David di Donatello, 3 награди Nastro d’Argento и е номиниран за наградата „Златна палма“ на Фестивала в Кан и за Европейската филмова награда през 2001 г.

“Това беше през 2001 година. С Христо Живков бяхме наистина първите български актьори, които представят България, говоря за официалната програма на Кан, а не за съпътстващата. Говоря за филма “Занаятът на оръжията” на световноизвестния режисьор Ерманно Олми, в който аз играя Мария Медичи. И естествено, че за мене беше огромен шанс и удоволствие преди всичко да играя във филм на такъв световен колос и режисьор. Оттам насетне филмът взе девет награди “Давид на Донатело”, което е италианският еквивалент на “Оскар”, стана филм на годината на Италия. Беше истинско и красиво. И беше изключително тържествен момент. Наистина тогава попаднахме на кориците на почти всички световни киносписания и ни отделиха огромно внимание.” /из интервю в Блиц/

От 2000 до 2006 г. Тенекеджиева е рекламно лице за България на Жан Пол Готие, а през 2007-2008 г. – на Suzuki.

Деси Тенекеджиева участва в много български, чужди и международни кино-продукции. Между тях личат заглавията на
Mon cochon et moi, Франция, с Жерар Депардьо (2016)
Occhi di Cristallo, реж. Eros Puglielli, Италия – Официална селекция, Международен филмов фестивал Венеция, 2004
Cecenia, режисьор Leonardo Giuliano, Италия (2004)
Резерват за розови пеликани, реж. Ивайло Джамбазов – г-жа Иванова (2003)
Un caso di coscienza, режисьор Luigi Perelli, Италия (2003)
Killer Rats, реж. Тибор Такач, САЩ, New Image Company (2002)
Наблюдателя – проститутката, реж. Ивайло Джамбазов, БНТ (2001)
Занаятът на оръжията (Il Mestiere Delle Armi), реж. Ермано Олми, Италия – Официална селекция Кан, 2001
Дунав мост, 7 серии – секретарка, реж. Иван Андонов, БНТ (1999)
Клиника на третия етаж, 35 серии – Шуши, реж. Николай Акимов, БНТ (1999-2010)
Operation Delta Force 4: Deep Fault, режисьор Mark Roper, САЩ (1999)
Deep Crack, режисьор Mark Rupert, САЩ (1998)
Profondo Nel Cuore, режисьор Luigi Perelly, Италия (1997)
La Rivolta del Cittadino, режисьор Luigi Perelli, Италия (1996)
Завръщане у дома по Харолд Пинтер, режисьор Стоян Камбарев, БНТ (1996)
Хайката, по Николай Хайтов, реж. Дамян Петров, БНТ (1995)
Rosita, please, режисьор Ventura Ponce, Испания
Лагерът, режисьор Георги Дюлгеров, България (1987)
Забранено за възрастни, режисьор Пламен Масларов, България (1987)
Голямата игра, 6 серии, режисьор Симеон Аранович, СССР / България (1983)

Освен като актриса и продуцентка Деси Тенекеджиева се изявява и на музикалната сцена. През 1996 – 2000 година е актриса и певица в театър АКВА, а 1ят ѝ самостоятелен музикален проект е съвместно с Николай Иванов (пиано и вокали). Наречен е Inside и има за основа етноелементи от българския фолклор.
През 2003 г. излиза песента ѝ Тъмно (Dark), в която участва Джон Калека от Конго. През 2006 г. излиза втора песен – Когато всичко свърши (When Everything is Over) с участието на Миро от Каризма.
Следващият ѝ музикален проект Chillout Project е от 2007 г.
В края на 2010 г. излиза 1ят ѝ музикален албум – „Crazy Butterfly“ с продуцент композиторът Мага, като тя е автор на повечето текстове и мелодии. Песните ѝ са на български, английски, италиански, френски, една песен е на измислен, „ангелски“, език и една – на суахили. Албумът е подкрепен от Община Варна като част от инициативата за издигането на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Деси Тенекеджиева е полиглот и говори 4 чужди езика. 

Едва на 26 Деси остава вдовица. От любовта им със Стоян Камбарев остава синът им Йосиф. 

След смъртта на съпруга си има двугодишна връзка с певеца Васил Петров.

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ НА ФОНДАЦИЯТА 

Организатор от английска страна на Годишния благотворителен бал на фондация “Стоян Камбарев” е бутиковата събитийна агенция Diva Events London на Ирина Бехар.

Комуникационен партньор за Англия е Linda Noor PR.

Партньори на Благотворителния Бал в Лондон са: Café de Paris, Petroceltic, Avalon, IBA Bulgaria, Unique Automation, Methodia, Carding, Premier Tours, Катарджина Естейт, Prime Development, BeColor, както, разбира се и основните партньори на Фондация “Стоян Камбарев” – УниКредит Булбанк, Бон Марин Холдинг и Енекод АД.

ИЗТОЧНИK: ЕПИЦЕНТЪР, Фотограф на снимките: Владимир Нешков