Предградия на Лос Анджелис горят под огън от куршуми и пожари, евакуирани българи – интервю и видео от мястото на събитието в Калифорния

Таузънд Оакс (Thousand Oaks) е 2ят по големина град в окръг Вентура, Калифорния, и се намира в северозападната част на Голям Лос Анджелис, на около 65 км от центъра на Ел Ей. Мястото е заселено от индианското племе Чумаши преди повече от 10,000 години, а става официален американски град през 1964 г. 

Таузънд Оакс е във “война” с масови убийци и природата, като 12 души намериха смъртта си

Страхотни пожари се разпространиха за часове през нощта на 8ми срещу 9ти ноември из целия Западен район на “големия” Лос Анджелис и продължават в момента

9 ноември 2018 г. Предградието на Лос Анджелис градът (city) Таузънд Оакс от вчера буквално е във “война” с масови убийци и природата, само на около 50 мили от Лос Анджелис, и население близо 150,000 души. В бар-ресторанта Borderline Bar & Grill, на изхода Мурпарк роад на магистралата 101, под дъжд от куршуми 12 души намериха смъртта си, вкл. офицер-шериф с 20-годишен стаж. Там е и трупа на убиеца и десетки ранени, за които веднага започна кампания за кръв (по-долу вижте видео как го правят).

Хиляди хора се притекоха на помощ, и меду тях открихме Джим Малмо, който живее от 50 години в един от “ТОП 10” “най-сигурни” градове в САЩ – №3 в момента, който се съгласи да разговаря с нас. (по-долу вижте видео-интервю).

Кампания за кръв (как го правят)

Пак тук се разгоряха страхотни пожари, които за часове през нощта на 8ми срещу 9ти ноември (четвъртък с/у петък), на някои места дори за минути, се разпространиха из целия Западен район на “големия” Лос Анджелис и обхванаха и жилищни постройки, и продължават и в момента. Ветровете в района се движат с 50-60 мили в час и правят обстановката изключително динамична. Към 8:00 часа днес сутринта няма информация за пострадали, хиляди акри горят, десетки сгради са изгоряли, 30,000 са засегнати и над 75,000 са били “посетени” от пожарната, близо 100,000 семейства са евакуирани, като цифрите за щетите много бързо се променят. На юг огънят достигна чак до Океана в района на Малибу и на запад стигна и до Лос Анджелис, където гори част от гората на Грифит парк, известен с надписа си Холивуд. Зоологическата градина, която се намира в близост е затворена и служителите й подготвят животните й за евакуация. 

В този район не живеят много българи, и до момента по наша информация от службите на Шерифа, Полицията и Пожарната на Таузънд Оакс и от колегите им от Вентура и Лос Анджелис Каунти (мястото е границата на двете), няма пострадали наши сънародници и в двата случая, но има десетки евакуирани.

“До момента нямаме сигнали за пострадали българи. Да, мога да потвърдя, че има евакуирани. В постоянна връзка сме с нашето Министерство на Външните работи в България и с компетентните Американски органи. Спешният телефон за връзка 24 часа в денонощието е +13104783606”. Това ни каза по телефона Веселин Вълчев, ген.консул на Р България в Лос Анджелис. 

В редакцията получихме обаждания от две български семейства от градчетата Калабасас и Агура хилс, на които е наредено да се евакуират, едното вече е настанено. Ако имате възможност да приемете хора звънете ми на +12132720568 или на спешния телефон на Генералното консулство. Най-малко шест са евакуираните български домакинства в района на Лос Анджелис. 

КАКВО СЕ СЛУЧИ 

МАСОВОТО УБИЙСТВО

Над 200 човека бягали и чупили прозорците в бар-ресторанта Borderline Bar & Grill при опит да се измъкнат, за да се спасят, вътре се криели в тоалетните и на тавана, съобщиха на специална пресконференция от полицията.

Полицията е получила сигнал за стрелба в бар-ресторанта Borderline Bar & Grill към 23,20 часа на 7ми срещу 8ми ноември. В заведението, което се намира на изхода Мурпарк роад на магистралата 101 е имало около 200 души, повечето празнуващи студенти от Университета Пепърдайн и колежа в Мурпарк. Традиционно всяка сряда е посветена на колежански партита, а тази вечер е имало и така почитаният 21-ви рожден ден на момиче.

Бягали и чупили прозорците в бара при опит да се измъкнат, за да се спасят, вътре се криели в тоалетните и на тавана, съобщиха на специална пресконференция от полицията. Нападателят е Иън Дейвид Лонг – 28-годишен бивш военен от корпуса на елитната пехотинска част “морските тюлени”.

След като силите на реда пристигнали на мястото, започнала престрелка между униформените и нападателя, при което е ранен един от помощник-шерифите. Малко по-късно Рон Хелус – ветеран от армията с 29-годишен стаж загинал от раните си. Офицер Хелус е женен, баща на едно дете, и му е предстояло догодина да се пенсионира. Специално шествие от стотици превозни средства на полицията, шерифа и пожарната съпроводиха катафалката от болницата, където бе настанен Рон Хелус до моргата на шерифската служба във Вентура каунти. На двете места високо в небето бяха вдигнати знамена, закачени на кранове, а през цялото пътуване хората спираха на магистралата 101 и отдаваха последна почит на офицера. 

Убиецът Иън Дейвид Лонг също е мъртъв, но властите до момента не знаят какъв е мотивът за стрелбата и се води разследване. Целият район на бара, където той разстреля 12 човека е отцепен и няма достъп и днес, включително и изхода на магистралата 101.   

Убиецът Иън Дейвид Лонг Президентът Доналд Тръмп поднесе съболезнования първи традиционно в Туитър, и разпореди знамето на Белия дом да бъде спуснато наполовина, както и всички останали флагове на държавни учреждения в Съединените щати. 

Няма да ви занимаваме с повече подробности за случаите, защото мощните американски медии разбираемо имат отлично 24-часово покритие и всички подробности може да намерите в интернет. А и тече разследване за убийството, а пожарите светкавично се развиват.

На извънредната пресконференция днес рано сутринта в Таузънд оакс, по “зла съдба” на същото място, където бяха тези за убийствата, съобщиха, че “обстановката е много динамична и ако още се чудите просто веднага напуснете застрашените райони. Непрекъснато следете пътя на огъня в нашите съобщения в Туитър и социалните мрежи, както и по местните медии”.

Магистралата 101 е затворена в определени участъци.

ЧЕРВЕН ФЛАГ В СИЛА ДО ПЕТЪК ВЕЧЕР за СИЛНИ ВЕТРОВЕ И НИСКА ВЛАЖНОСТ в планинските райони, долините и крайбрежните зони на областите Вентура и Лос Анджелис (VENTURA и LOS ANGELES COUNTIES). 

Още за развитието на пожарите на страницата ни във Фейсбук https://www.facebook.com/BulgaricaNews/ и моята лична Evgeni Veselinov

Непрекъсната информация на страницата на LOS ANGELES FIRE DEPARTMENT (LAFD)    

Какво мисли за случилото се в Таузънд Оакс Джим Малмо, който живее от 50 години в един от “ТОП 10” “най-сигурни” градове в САЩ – №3 в момента? ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ ЗА БУЛГАРИКА, В КОЕТО ТЪРСИМ ПРИЧИНИТЕ И РЕАКЦИИТЕ (IN ENGLISH)