ВЕЗДЕСЪЩИЯТ пристигна в Холивуд да търси Оскар за 2018 – 1ва прожекция в Ел Ей – продължава по кината – кога и къде в Лос Анджелес (+видео филм)

ВЕЗДЕСЪЩИЯТ – българското предложение за “Оскар” 2018 за чуждоезичен филм

На прожекциите ще присъства и режисьорът на филма Илиян Джевелеков

1 ноември 2018 г. ВЕЗДЕСЪЩИЯТ (Omnipresent, 2017) – българското предложение за “Оскар” 2018 за чуждоезичен филм започва серия от излъчвания в Лос Анджелес, Калифорния. В понеделник в специална кинозала в сърцето на Холивуд лентата бе излъчена пред членове на Американската Филмова Академия (АФА), които да направят своя избор от 92 заглавия, тя да бъде включена във финалните девет (9) номинации в категорията за 91-то издание на Академията. Ако бъде одобрен българският филм ще продължи за ТОП събитието в киното – обявяването на носителите на ОСКАР, което ще се проведе на 24 февруари 2019 г. в Долби Тиатър. В България филмът на Илиян Джевелеков е избран след решение на комисия от Националния филмов център с председател Владимир Андреев, като изборът е бил сред 13 ленти. /по-долу вижте точно как става изборът на номинираните/

От началото на ноември в едни от най-популярните кинозали в Лос Анджелис, сред които Landmark Theatre и Laemmle Monica Film Center, ще се проведат редица кино прожекции и събития, представящи филма и екипа му пред членовете на Академията и медиите зад океана.

ВЕЗДЕСЪЩИЯТ (Omnipresent) ще бъде излъчен от 7:00 рм на 7 ноември в киносалона на  The Landmark @ Westside Pavilion На прожекцията ще присъства и режисьорът на филма Илиян Джевелеков.

“Особенно сме радостни, че ще бъдем домакини на филм предложен за ОСКАР. Искренно му пожелаваме успех,” съощи за БУЛГАРИКА Джордан Муур, който отговаря за връзки с медиите и общественността в главния офис на престижната компания Лемли (Laemmle) в Ел Ей.  Той потвърди, че “Българският Оскар” ще бъде излъчен в залата “Моника Филм Център” в Санта Моника, в неделя на 18 ноември от 1:00 на обяд.  

 
След представянето си в кината в България през 2017 г., филмът на режисьора Илиян Джевелеков имаше и телевизионна премиера в страната на 9 юни 2018 г. 
По случай Деня на будителите през 2018 г. Кино Арена в България предлага селекция от български филма на специална цена – 5 лв. Вездесъщият / Omnipresent е част от тази селекция и на 1ви, 2ри и 4ти ноември филмът е в киносалоните на Кино Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.
 
ВЕЗДЕСЪЩИЯТ \ OMNIPRESENT Trailer (120 мин / Bulgaria, 2017)

“ВЕЗДЕСЪЩИЯТ”продуценти Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Георги Димитров – Мирамар филм, режисьора Илиян Джевелеков, сценаристите Матей Константинов и Илиян Джевелеков, оператора Емил Христов.В ролите: Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Тони Минасян, Анастасия Лютова, Михаил Мутафов, Борис Луканов, Ирмена Чичикова, Георги Стайков, Валери Рангелов, Мария Славчева.

През окото на вездесъщата камера филмът оголва самотната човешка душа в студения свят на съвременните технологии. Носителят на голямата награда «Златна роза» 2017 за пълнометражен филм, получи и наградата “Дани Лернер” в размер на 50 000 евро в услуги в “Ню Бояна Филм Студиос“, както и 5 000 евро в брой за реализацията на следващия си пълнометражен проект. “ВЕЗДЕСЪЩИЯТ” направи прецедент в историята на фестивала тогава, като взе общо пет основни награди “Наградата на публиката”, Освен призовете за най-добър филм, най-добра мъжка (Велислав Павлов) и женска роля, “Вездесъщият” взе и наградите на критиката и публиката. Лентата бе отличена с два приза и на 22-рият Международен филмов фестивал София Филм Фест – Наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм и Наградата на международната асоциация на професионалните филмови критици и журналисти ФИПРЕССИ. 

ИЛИЯН ДЖЕВЕЛЕКОВ (Ilian Djevelekov) е режисьор на „Вездесъщият”

ИЛИЯН ДЖЕВЕЛЕКОВ е роден в Пловдив през 1966 г. Учи психология в Софийския университет. Завършва кино и тв режисура в Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на акад. Людмил Стайков. В периода на следването си работи като режисьор в публицистично-хумористично телевизионно предаване (1990-94), студентска програма “КУ-КУ”, заедно с още поне 15 колеги и сценаристи и над 20 актьори, всичките стават известни имена на българския екран. „Ку-ку“ е на практика 1-то демократична и дръзка продукция от малкия екран, излъчвана по националната телевизия БНТ, докато не започва разделяне на екипа. През 1995 г. Ку-Ку се трансформира в „Каналето“ (1995-2004), „Шоуто на Слави“ започва от 27 ноември 2000 г. по bTV, а на 16 юни 2007 г. стартира „Шоуто на Канала“ по БНТ. 

През 1993 г. филмът на Илиян Джевелеков “Искам да съм свободен” печели награда за най-добър късометражен филм на Международния филмов фестивал “Златна роза” във Варна. От 1994 до 2000 г. работи като продуцент и режисьор в компанията “Ку-ку филм”. 

През 2001 г. заедно с Матей Константинов и Георги Димитров основава продуцентската компания „Мирамар филм“, където режисира и продуцира стотици рекламни клипове и няколко документални филма. Той е продуцент на множество български филми и копродукции. Сред тях е носителят на “Златна роза” през 2008 г. ”Дзифт” на режисьора Явор Гърдев, който е продуцентски дебют на Илиян Джевелеков в пълнометражното игрално кино. Главните роли са поверени на Христо Шопов и Захари Бахаров, за останалите персонажи се прави кастинг. От 8-те главни персонажа имаме трима дебют в киното прави легендарният вокалист на “Юрая Хийп”  Джон Лоутън. 

Филмът получи наградата Сребърен “Свети Георги” на Московския кинофестивал, участва в много престижни международни фестивали. Филмът е продаден в САЩ, както и в много европейски държави.

Първият му пълнометражен игрален филм е ”LOVE.NET” (2011), като идеята е на Джевелеков и датира от 2004 г. На 03.12.2007 г. в сайт за запознанства оповестяват старта на продукция за големия екран с основно послание: „Да направим заедно този филм…“, като всеки изпраща кратко описание на най-интересната история, която е преживял чрез интернет. Само за близо два месецасе получават 7346 разкази, които потвърждават, че историите, замислени от сценарния екип, се случват нерядко и в действителността. Нели Димитрова, Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Александра Фучанска работят по сценария от началото на 2008 г. до септември 2009 г. Филмът е заснет за 10 седмици на 2 периода в България и във Великобритания. Монтажът на LOVE.NET продължава от април до септември 2010 г., а филмът е окончателно завършен в началото на 2011 г., като премиерата в България е на 1 април с.г. ”LOVE.NET” се нарежда в първата 10-ка на най-гледани филми, разпространени в България, за последните 20 години. Филмът тръгва на немислимите до тогава 30 екрана. „Дзифт”, за сравнение, стартира на 7.  Международната му премиера е на Московския кинофестивал. Филмът печели награди за най-добър режисьор, оператор, сценограф и монтажист на Българската филмова академия и награди за сценарий, за най-добра женска роля (Лилия Маравиля) и за дебют на Фестивала на българското кино „Златна роза“. Участвал е в редица международни фестивали, между които в Москва, Братислава, Бахамите, Калкута. Филмът проследява паралелно историите на галерия от персонажи, опитващи се да коригират живота си чрез Интернет или просто да се забавляват в мрежата, както и на няколко двойки, свързали живота си чрез сайтовете за запознанства. LOVЕ.NET разказва за любовта във всичките ѝ проявления – за неизбежната и необяснима любов, но и за повърхностната, бързо ликвидна любов.

Вторият му игрален филм “Вездесъщият” (2017), също като дебютния му филм, е по негова оригинална идея и е свързан с виртуалното пространство. Филмът има успешен кинопоказ, малко след като печели наградата “Златна роза” 2017 за най-добър филм, актьор и актриса, както и наградите на критиката и публиката. На провелия се през 2018 г. (27.09-04.10.2018) фестивал “Златна роза” Илиян Джевелеков е единият от петте члена на Международното жури за игрални пълнометражни и телевизионни филми. Актьорът Велислав Павлов пък представи “Вездесъщият” нa фестивала в Румъния TIFF през месец май т.г.. 

СЮЖЕТ “Вездесъщият” (2017)

В търсене на оригинален сюжет писателят Емил Борилов заснема живота около себе си с десетки скрити камери. Докато безобидно наблюдава бита и контролира живота на своите близки, той всъщност променя съдбата им и се превръща във вездесъщ регулатор на чужди съдби. Камерите му заснемат неочаквани обрати, интриги, изневери, издевателства, дори смърт. Деянието, започнало като невинно хоби, се превръща в демонична заплаха за бъдещето на десетки хора и поставя болезненият въпрос за съвременният начин на “наблюдение” на хората. “Само една истина в повече може да те убие” е прозрението на Емил. А той е научил много повече от една неподозирана тайна…

КАК СТАВА ИЗБОРА НА НОМИНИРАНИТЕ ЧУЖДОЕЗИКОВИ ФИЛМИ ЗА ОСКАР?

Награда на филмовата академия на САЩ (съкращавана като „Награда на Академията“), известна още като Оскар, е най-значимата филмова награда в САЩ. Оскар за най-добър чуждоезичен филм (Academy Award for Best Foreign Language Film) се връчва в днешния си регламент от 1957 г.

Оскар за най-добър чуждоезичен филм (Academy Award for Best Foreign Language Film) се връчва в днешния си регламент от 1957 г. Според критериите филмите трябва да са дългометражни игрални филми, продуцирани извън САЩ, като диалогът в тях се води предимно на език, различен от английски. Те могат да бъдат номинирани и в други категории, при условие, че са били показани с търговска цел в окръг Лос Анджелис и отговарят на съответните критерии. Филмите на чужд език, продуцирани в САЩ, не могат да бъдат номинирани в тази категория, но няма пречка да бъдат номинирани в другите категории.

Номинираните чуждоезикови филми се определят в две фази.

Екипът на Фаза 1 се състои от членове на Академията в Лос Анджелис, които избират най-добрите шест (6) между 92 заглавия, заявени в категорията, в периода от средата на октомври до 11 декември.
След това допълнително се правят още три (3) селекции, гласувани от Изпълнителния комитет Комисията за чуждестранни филми на Академията, и така стават общо девет (9) номинирани за Оскар от всичките 92 заглавия.
Членовете на Академията, които имат право да участват в кръга на окончателното гласуване за златните статуетки, се намират в Ню Йорк, Лондон, Лос Анджелис и за 1ви път от 2017 година и в района на залива на Сан Франциско, те гледат филма в кина в 3-дневен период от 12 до 14 януари 2018г., по 3 филма всеки ден. Освен това международните членове на Академията (които живеят извън територията на Обединеното кралство) ще имат възможност да гледат продукциите на сайта на Академията. Всички членовете са длъжни да гледат всичките девет (9) филма, преди да гласуват.

Всички номинирани заглавия за Оскар® ще бъдат обявени на 22 януари 2019 г. в Лос Анджелис, Калифорния.

91-то издание на Оскар® ще се проведе в неделя, 24 февруари 2019 г. в Dolby Theater® в Холивуд и Highland Center® в Холивуд и ще се гледа на живо в телевизионната мрежа ABC в 6:30 pm ET / 3:30 рm PT. Оскарите също ще бъдат предавани “на живо” по телевизята в повече от 225 държави и територии по целия свят, както и в интернет.
 
Най-големият български филмов успех на Оскари е “Светът е голям и спасението дебне отвсякъде”, новина която 1ви съобщи БУЛГАРИКА.КОМ и бе използвана от всички медии в България, вкл. и от БТА. Интервюто с режисьора Стефан Командарев бе единственното “зад граница”. Жив свидетел на Оскарите сме от 2004 година. 
1) Единственната в историята чисто родна продукция, която е била номинирана и влезе в “9-та” в категория “Чуждоезичен филм” бе “Светът е голям и спасението дебне отвсякъде” през 2010 г..