Българската Актриса Мария Бобева от Лос Анджелис с награда за “водеща женска роля” на фестивал в Австралия

Българската актриса Мария Бобева спечели наградата за “водеща женска роля” на филмовия фестивал за независимо кино в Австралия Sydney Indie Film Festival 2018.

В натоварения си график актрисата Мария Бобева намира време и за народни танци в Лос Анджелис.

7 ноември 2018 г. Българската актриса Мария Бобева спечели наградата за “водеща женска роля” на филмовия фестивал за независимо кино в Австралия Sydney Indie Film Festival 2018.

Живеещата от години в Лос Анджелис Мария получава статуетката на авторитетния филмов форум на този континент за ролята си в късометражния филм „ Прослушване“ (Аuдition), на който тя е и сценарист и изпълнител на главната роля.

На фестивала в Сидни, който т.г. се състоя от 22 октомври до 1 ноември участват 131 филма, като мисията му е да се създадат възможности за независими режисьори, като се показват истории от цял ​​свят. Включени са филми от всички жанрове, Драма, Комедия, Приключенски, Sci-Fi, Трилър, Ужас, Документални филми, Късометражни, Анимация и дори Студентски филми. Всички продукции са на английски език или имат субтитри на английски.

Сюжетът на филма е весел поглед над трудностите за един артист-имигрант, и най-вече, ако той идва от Източна Европа. Лентата е с продължителност 18 минути, и Мария играе себе си, решена на всичко, за да получи роля в голям филм, борейки се със задълженията на една майка. Неизбежен е сблъсъкът със стереотипите и неморалността на Холивуд, но въпреки всичко Бобева не спира и с двете си “съдби” – актриса и майка. Ролята на детето също е “истинска” – това е Алекс, синът на Мария, който е на 10 години. Не е случайно името на режисьорката Сара Джийн Кручовски, която е носител на наградата за дебют на независимите киносъздатели. Оператор е Севдидже Кастрати, която пък е лауреат от фестивала за кино „Сънданс” в Солт Лейк сити с късометражен филм, и носител на награда на журито. 

Преди да дойде в Америка, Мария Бобева е била актриса в Сатирата, където е изиграла многобройни роли. Тя стъпва на професионалната театрална сцена още като студентка в НАТФИЗ. Сред партньорите й на сцената се открояват имената на титаните на българския театър Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Димитър Манчев, Никола Анастасов, както и любимците на съвременната публика – комиците Христо Гърбов, Пламен Сираков, Филип Аврамов и изгряващите тогава таланти Краси Радков („Шоуто на Слави“) и Велислав Павлов ( “Вездесъщият”, българското предложение за „Оскар 2019“).

Мария завършва актьорско майсторство в класа на звездното трио проф. Крикор Азарян, проф. Атанас Атанасов и доц. Тодор Колев. Още във втори курс е поканена да изиграе главната роля в едноименната Вазова пиеса „Казаларската царица“. След няколко бляскави сезона в Сатиричния театър тя решава да преследва заветната си мечта – кинокариера в САЩ, независимо че учителят й Тодор Колев й предрича бляскава кариера в България.