Агенцията за Българите в Чужбина (АБЧ) отива в Затвора

Задържани са над 20 служители в т.ч. председателят и главният секретар на АБЧ

ПОЛИТИЧЕСКИ “ЧЕРВА” – ФОРМУЛА ЗА УСПЕХ

УМНИЯТ ТАРИКАТ НЯМА ЦВЯТ

ДАЛИ ЧУДОТО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ТРИ ДНИ?

Входът на ДАБЧ във вътрешния двор между сградите на Ротондата “Св. Георги”, хотел Балкан и Президентството на ниво с няколко метра по-ниско от съвременните софийски улици. Снимката е от сайта на фирмата “International Business”, която предлага съдействие за българско и ЕС гражданство, с офиси в Москва, Киев, Минск и Букурещ. https://international.expert/grazhdanstvo_bolgarii

29 октомври 2018 г. Днес в София бяха арестувани над 20 служители на Агенцията за Българите в Чужбина отива (АБЧ), в т.ч. част от ръководството, вкл. и председателят Петър Харалампиев и главният секретар на агенцията. Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен и се разпитват свидетели. Близо 8 часа е продължила акцията, а около 15:00 ч.б.вр. е изведен последният заподозрян от АБЧ, а органи на закона проверяват адреси в Кюстендилско.

Обвиненията към единственната в България организация за сънародниците ни зад граница са за организирана престъпна група, заподозряна за длъжностни, за документни престъпления и за подкупи. 

Това стана ясно от думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев пред журналисти след акцията в Агенцията за българите в чужбина от тази сутрин

Извънредният брифинг продължи не повече от две-три минути и бе излъчен по всички български телевизии, които гледаме “на живо” в САЩ в интернет. Зам.-главния прокурор бе категоричен, че 

повече информация ще бъде дадена в сряда 31 октомври, когато българите по света и у нас отбелязват “празникът на мъртвите” Хелоуин. 

Няколко пъти в миналото активни българи и родните медии в чужбина алармират за безмислието и далаверите в АБЧ, без никаква реакция от официалните власти. Излизат информации за продажби на българско гражданство (автоматично и на Европейския Съюз) и други “схеми”, вкл. освобождаване и назначаване на (не)удобни хора и разхищения на държавни средства. По непотвърдена информация, цената “на черно” на документ за гражданство е била €5000 Eвро и са издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна и Молдова. Което прави “оборот” от близо един милион Евро на месец.

Само в Кюстендилско живеят над 11,000 чужденци с българско гражданство, т.е. Евро-гражданство. Над 10,000 Македонците са “шампиони” в подаването на документи за Евро-българско гражданство на основание “български проузход” с над 10,000 заявления, следват желаещите от Сърбия – 1013, Молдова – 851, Албания – 510, Русия – 359 и др. По-малък дял са желаещите нови мигранти от други държави – Испания, Германия, САЩ. Това са деца на български емигранти.

Над 153,000 са получили Евро-гражданство от началото на “Демократичния преход”, повече от 38,000 са “висящите” молби за 143 кандидати, вкл. издирвани в Интерпол. Поне 4 проверки са правени напоследък, но без резултат. 

Датата е 15.02.2016 г. – последната измислица на ДАБЧ. 10 месеца след първите изпратени „покани“ от Директора на държавната агенция за българите в чужбина към определени хора за образуване на съвет, който да консултира Агенцията по въпроса за създаване на Национален съвет на българите в чужбина. Съвет, който вече 15 години си остава само един ред хартия написан в закона?!

Три милиона и половина са сънародниците ни, живеещи извън пределите на България, в т.ч. хора с български паспорти и представители на историческата емиграция. Около 2 млн. са българските граждани, живеещи зад граница. Над 1050 са организациите на българите в чужбина. Забелязва се тенденцията на увеличавана напускането на страната на младите. Например, в момента има около 30 000 българи, които са студенти в ЕС, и голяма част от тях може да не се завърнат в България. Към 2050 г. се предвижда всеки 3-ти българин в страната да е по-възрастен от 65 години.

Спас Ташев, бивш зам-председател на АБЧ във Фейсбук: “Без никакви съмнения има паспортна мафия”. 

Райна Манджукова, бивша шефка на АБЧ пред медиите днес: “Бяха съсипани човешки съдби. Същият случай беше със Стефан Николов, вдигна се шум и нищо”.

+++

ПОЛИТИЧЕСКИ “ЧЕРВА” – ФОРМУЛА ЗА УСПЕХ или УМНИЯТ ТАРИКАТ НЯМА ЦВЯТ 

+++

Шефът на ДАБЧ Петър Хараламбиев

Петър Хараламбиев е роден на 7 септември 1972 г. в София. Магистър е по право от СУ „Свети Климент Охридски“. От декември 2014 г. до м. май 2017 г. Харалампиев е зам-областен управител на област София. Бил е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“. 

Избран за председател на ДАБЧ на 31 май 2017 г. с препоръката на коалиция Обединени патриоти, а от 3 юни встъпва в длъжност. Предишните два шефа на ДАБЧ също са били от ресора на коалицията. Последният – Борис Вангелов, пък бе избран за депутат с листата на коалиция Обединени патриоти. 

Шефът на АБЧ от година и половина Петър Хараламбиев е председател на организацията “БГ ПАТРИОТ”, участва в блокадата на турската граница по време на “изборния туризъм”, известен промоутър на поп-фолк концерти. 

По думите на министър Каракачанов председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев не е член на нито една от партиите в коалицията на националистите на вице/премиера Валери Симеонов, Волен Сидеров и министър Красимир Каракачанов, а само лидер на гражданското движение “БГ патриот”, въпреки че дори в Уикипедия движението е посочено, като част от коалицията. 

“Председателят на ДАБЧ не е член на нито една от партиите в Коалицията „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Той е лидер на гражданското движение „Бг Патриот“.  Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на Агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това.”

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е на пряко подчинение на Валери Симеонов, но в Министерския съвет е известно, че Петър Харалампиев е назначен и предложен от самия Красимир Каракачанов.

През ноември 2017 г. вицепремиерът Красимир Каракачанов не намери нищо странно в облеклото на председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев, който “лъсна” в публичността, заснет на снимка, на която носи тениска с надпис “Wehrmacht” – името на въоръжените сили на Нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер. “Видно е за какво става въпрос – за музикална рок група“, увери тогава Каракачанов в сутрешния блок на национална телевизия. В личния си профил във “Фейсбук” Харалампиев отрече твърденията, че е носил тениска с нацистки поздрав. “… по този повод ето едно поздравче до всички ценители на тежката музика с това яко, здраво рок парче на североамериканската култова, ъндурграунд, тежка рок банда от Орегон, правеща готина кросоувър музика още от средата на ’80-те години на миналия век! Да живее готината музика и свободата! Правете любов, не война“. Харалампиев е поредното протеже на Каракачанов с подобни прояви. Преди него Иво Антонов, шеф на дирекция “Социално подпомагане” в Министерството на отбраната, бе качил снимка във ФБ, на която позираше пред танк “Майбах” с протегната за нацистки поздрав ръка. Павел Тенев пък, който изкара на поста зам-министър на регионалното развитие няколко дни, номинация на “Обединените патриоти”, беше принуден да си подаде оставката, след като в публичността беше разпространена негова снимка с нацистки поздрав. Освен Антонов и Тенев, и съветникът на президента Румен Радев Пламен Узунов също се оказа преди време с нацистки снимки, на които той е маскиран като Хитлер. Узунов, който бе и служебен вътрешен министър в правителството на проф. Герджиков, отказа да подаде оставка в началото на юни 2017 г. заради снимките.

През лятото на 2017 г. Петър Харалампиев разясни, че ръководената от него агенция допринася за намаляването на демографската криза. „Българските работодатели ни засипват с молби да ги свързваме с българи зад граница. Успяхме да направим връзка с над 6000 българи, които са включени в туристическия бранш и работят в България. Част от тях ще останат да живеят в България. По този начин вървим и към частично решаване на проблема с демографската криза”. 
Тогава председателят на ДАБЧ коментира, че в последните няколко години има огромно увеличение на желанието на българите от традиционните ни общности за придобиване на българско гражданство. Най-много те били от Македония, Украйна, Сърбия, Молдова и Русия. По отношение на гражданите от Македония, получили българско гражданство, стана ясно, че те пътуват из Европа, но си остават да живеят в Македония. От друга страна една част от хората, получили българско гражданство, оставали в България, за да получат образование, да работят една или две години, след което се пренасочвали към Западна Европа. „Няма как българско гражданство да се получава с магическа пръчка, трябва да се спазват законите. Да инициираме законодателни промени, които да облекчат процедурата за получаване на българско гражданство от българските общности. Много е възможно повече от 40,000 души да бъдат обслужени“, тогава посочи председателят на ДАБЧ. 

+++

СПАС ТАШЕВ е роден през 1967 г. и е бивш зам-председател на ДАБЧ. Завършил е Дипломатическия институт при МВнР, УНСС и Тракийски университет, автор на голям брой публицистични и научни статии и книги, Доктор по статистика и демография в БАН. 

Ташев е част от експертния екип при основаването на партия ВОЛЯ на бизнесмена Веселин Марешки. Сред имената на основателите са това на председателя на Атлантическия клуб (НАТО в България) и президент на Фондация “Манфред Вьорнер” от 1994 г. Любомир Иванов. Икономистът и бивш кандидат за президент Румен Гълъбинов, с подкрепата на политически клуб “Звено”, Граждански форум “Промяна”, Български наказателен отряд и Асоциацията на пенсионерите. През 2015 г. Гълъбинов беше кандидат на Зелените за общински съветник и за кмет на Подуяне. През 2001 по времето на НДСВ на Симеон Сакскобурготски беше назначен за директор на Агенцията по застрахователен надзор (АЗН). Експерт на Марешки е и Камен Попов – друг кандидат-президент, по-известен с “ляв-прав” на Сидеров и връзката си с “Русофили”. Камен Попов е рокер (моторист), свързан с руската организация “Нощните вълци”, човекът, който удари пред камерите Волен Сидеров пред НАТФИЗ. Имал е среща с бившия шеф на Руския институт за стратегически изследвания – генерал Леонид Решетников, заедно с Михаил Михайлов в Москва. Още един експерт, колега на Ташев е Илиян Матеев, бивш гл.секретар на партията “Гергьовден”, бивш гл.секретар на митниците през 2001 г., уволнен от Емил Димитров-Ревизоро след корупционен скандал с митничари на Дунав мост. Преди назначението си е съсобственик на дискотека “Спартак” в родния си Разград. Според изтекъл в Balkanleaks документ през 2006 г. е избран за Майстор на Стол на масонската ложа “Светлина”/Ориент, София – в състава на Великата Ложа на Старите Свободни и приети Зидари на България. През 2012 г. Илиян Матеев е председател и на Сдружение “Аз обичам България”, а след “Гергьовден” е бил главен секретар и на партията “Зелена България”.

През 1998 – 2003 г. Спас Ташев е зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). От 2006 до 2009 г. е основател и 1ви директор на Културно-информационния център на Р България в Скопие. Награден със специалната грамота на Градската библиотека в Скопие за приноса му успешното културно сътрудничество между България и Македония. Бил е съветник в Политическия кабинет на Заместник министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков в правителството на Бойко Борисов (ГЕРБ). Ташев е близък до бившия министър без портфейл и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров. Ташев е бивш член на ВМРО. Обявен като агент на ОУ на МВР, Стара Загора – ДС отдел 6, от комисията по досиетата.

+++ 

Райна Манджукова е бесарабска българка, бивш председател на ДАБЧ от 12 август 2009 г. до 26 май 2010 г., когато е уволнена от правителството. Според Манджукова, тя е “махната заради голямата й уста”. Това е коментар два дни по-рано на 23 май 2010 г. пред българи в Прага в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева, която веднага на място се е заканила да вземе мерки срещу нея, защото за първи път виждала държавен служител, който така целенасочено да говори срещу държавата. Равносметката тогава на Мнаджукова за ДАБЧ е, че агенцията работи добре, но няма какво да изпълнява, защото още от създаването й няма приета правителствена стратегия за българите в чужбина.
От 2007 г. Манджулова е автор и водещ на предаването Облаче ле бяло (с прекъсване във времето, когато е председател на ДАБЧ) по телевизия СКАТ (създ.1992), собственост на политика Валери Симеонов, Петьо Георгиев и Данчо Хаджиев, и е посветено на актуалните проблеми и възможността за тяхното решаване, историята, настоящето и перспективите на българите в чужбина, както и с връзките между тях и България.
През 2016 г. Манджукова участва в учредяването и влиза в УС на Център на бесарабските българи в България (ЦБББ). Член е на Обществения съвет за българите в чужбина към Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова на президентството на Румен Радев.
Като председател на ДАБЧ Райна Манджукова сериозно се застъпва за по-пълна координация на държавната политика към българските общности в чужбина, за развитието на българските училища и медии зад граница и т.н. Манджукова винаги участва в Срещите на медиите, организирани от БТА. Учредява наградата “Българка на годината” на името на светицата Злата Мъгленска.
Райна Манджукова e родена като Раиса Дмитриевна Бурлакова в семейство на 4 деца в българското село Кайраклия (днес Лошчиновка) в украинската част на Бесарабия. Майка ѝ се казва Мария, а баща ѝ Димитър. От 1988 г., следва висше образование в Държавния педагогически институт в град Измаил (Украйна). За пръв път идва в България, с танцовия състав, в който е играела народни танци. През есента на 1989 г. продължава образованието си в Софийския университет, където няколко месеца по-късно я заварва падането на комунизма и началото на демократичните промени. Манджукова завършва специалностите Български език и литература и Руски език и е назначена в Агенцията за българите в чужбина, където работи до 2007 г., когато напуска, за да последва една своя мечта — телевизионно предаване за българите в чужбина. Председател е на ДАБЧ от 12 август 2009 г. до 26 май 2010 г., когато е уволнена от правителството. Манджукова е съучредител на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Автор, съставител и редактор на поезия и публицистика в периодичния печат, на поетични сборници, енциклопедия за малки и пораснали деца.

Райна Манджукова разказва за себе си:

Казвам се Райна Манджукова, по баща – Бурлакова. Родена съм през …

+++

%d bloggers like this: