Канада легализира марихуаната за развлекателни цели и стана най-голямата “тревна” държава в света

И ОЩЕ ЩО Е МАРИХУАНА И ИМА ЛИ ПОЧВА ПО ДРУГИ МЕСТА

Канада легализира марихуаната за развлекателни цели

16 октомври 2018 г. Канада легализира марихуаната за развлекателни цели, след като днес влезе в сила законът, регламентиращ отглеждането, дистрибуцията и продажбата й.

Страната е 1та сред членките на Г-7 и най-голямата в света, която прави това.

Минималната възраст за купуване и употребяване на канабис на федерално ниво е определена на 18 години, като провинциите имат право да въведат праг от 19 години. Канадците ще могат да купуват по 1 грам марихуана за 10 канадски долара от частни или държавни специализирани магазини. Притежанието на марихуана за лична употреба е ограничено до 30 грама сушена марихуана. 

Ще бъдат освободени всички задържани от полицията за притежание на по-малко от 30 гр “трева” в 37-милионната държава.

Притежанието на канабис в Канада е престъпление от 1923 г., но използването й за медицински цели е разрешено от 2001 г.

Легализирането на марихуаната е предизборно обещание на Джъстин Трюдо от 2015 г. Самият премиер призна, че е пушил трева с приятели “пет или шест пъти”, включително и докато е бил депутат.

По негови думи това ще удари криминалния бизнес, който досега е печелил от търговията с марихуана. Именно за да се попречи на мафията да легализира бизнеса си по този начин, правителството било принудено да създаде и публичен регистър, който да не допуска офшорни капитали в отглеждането и продажбата на канабис. Освен това се слагат строги регулации пред рекламата на марихуаната.

По думите на хора в “тревния” бизнес след легализацията на вложени $250,000 се правят не повече от $20,000 печалба. В същото време цените на акциите на “зелени” компании в Канада значително скочиха.

Канадският парламент легализира продажбата на марихуана през Юни 2018 г., като проектозаконът бе приет с 52 гласа “за”, 29 – “против” и два – “въздържали се”.

1та държава разрешила марихуаната бе Уругвай. 

Девет (9) щата в САЩ легализираха марихуаната, като Калифорния е най-големият легален пазар в страната.

Американските погранични власти днес проведоха специална пресконференция, на която изрично предупредиха северните си съседи, че марихуаната все още е федерално забранена и всякакъв внос е престъпление. 

МАРИХУАНА В БЪЛГАРИЯ

Място за производство на марихуана в България. Фото: прес-център МВР
В България марихуаната е посочена в списък № 1 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. В този списък са изброени вещества, които според българския законодател са забранени за употреба в хуманната и ветеринарната медицина. В този списък е и хероина. Придобиването или държането на което и да е било от веществата в този списък се наказва по чл. 354а от Наказателен кодекс с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба от 2000 до 10 000 лева. Производството, преработването, придобиването или държането с цел разпространение се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от 5000 до 20 000 лева. Когато наркотичните вещества са в голямо количество, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. В маловажни случаи по ал. 3 и 4 наказанието е глоба до хиляда лева. Тук обикновено се визират малки количества, необходими за лична употреба, и в зависимост от още няколко фактора, един от които е субективният.
До 2004 г. на теория българските потребители на марихуана са имали право на ненаказуема „лична доза“, но през 2004 г. се криминализират напълно всички количества.

Различни проучвания показват, че най-често в България се употребява марихуана. Проучване сред 3700 ученици от 9 до 12 клас показва, че 21% поне веднъж са употребявали марихуана. 7,4 на сто от децата признали, че за първи път са пушили на възраст между 16 и 18 г. Между 13 и 15 г. марихуана са пробвали близо 11%, а под 13 г. – 1,7%. Като причина за първа употреба, учениците най-често посочват “от любопитство” (6,9%), “за удоволствие” (5,8%) и “от скука” (4,1%). 

От началото на 2018 година до края на месец март в МВР са регистрирани около 90 случая, а задържаните са около 110 лица. 6 от задържаните били непълнолетни. Драстично се увеличават и случаите на шофьори, които управляват автомобил след употреба на наркотици.

Въпреки забраните в България, тютюнът и картофите на заден план, на преден – марихуаната. Така стоят нещата в някои села край Петрич и Сандански, където най-често полицаите залавят от дрогата. Бизнесът е далеч по-печеливш. До 15 000 лв. стигна цената на едро за килограм суха марихуана в селата край Петрич и Сандански. Изкупвачи обикалят и дават една от най-високите цени за последните няколко реколти.

На сезон полицията жъне и изгаря средно по 20-30 тона канабис и въпреки това продукция пак оцелява и  стига, за да захрани големите градове и родните курорти.

Печалбите са големи, затова и производителите на канабис поемат риска да бъдат разкрити и осъдени. Според криминалисти, от един декар “трева” може да се докара печалба от 100 хиляди лева за производителя. От 100 стръка може да се добият около 7 кг суха марихуана. В последните месеци за най-високо качество цената може да надхвърли 14 000 лв. на едро, но ако сушените съцветия са смесени със смлени листа и стъбла, качеството е лошо и стойността рязко пада и до 7 000 лева за кило. Зависи също и какви количества се договарят и дали дрогата ще се продава у нас или в чужбина, където цената на килограм надхвърля 10 000 евро.

КАКВО Е МАРИХУАНА?

Съцветията на марихуаната се състоят от женските цветове, техните околоцветници и прилежащите листа.

Марихуана се наричат изсушените (и понякога обработени) женски (съцветия) на някои видове коноп (Cannabis), когато са предназначени за употреба от човека с оглед на психоактивното им въздействие.

Съцветията се състоят от женските цветове, техните околоцветници и прилежащите листа. Тези части на конопеното растение са по-гъсто или по-рядко покрити с жлезисти власинки (трихоми), които отделят капчици смола, състояща се от различни терпени, канабиноиди и други вещества.

Марихуаната обикновено е зелена на цвят, но може да бъде оцветена в различни оттенъци на сиво, кафяво или лилаво в зависимост от сорта, условията на отглеждане, начините на приготвяне и съхранение. Има специфичен мирис, който се определя от съдържащите се в нея терпени и може да се опише като наподобяващ мента, лимонова кора, борова смола и сено.

Употребява се най-често чрез пушене, но може да се консумира сурова или да влиза в състава на различни напитки и ястия, например манагуа. Пушенето обикновено става под формата на самоделно свити цигари или в различни приспособления – лули, бонгове, наргилета.

Химичните вещества, отговорни за действието на марихуаната върху психиката, се наричат канабиноиди.
От тях най-важен е делта-9-тетрахидроканабинолът (THC), чието съдържание варира от 0,2% до 21% в зависимост от сорта и климата, в който разстениет е израсло (при по-горещ и сух климат съдържанието на канабиноиди е по-високо), приложените методи за обработка и условията на съхранение. Най-често е в интервала 1 – 10%, но са постигани и резултати с до 32% съдържание на THC от сортовете, наречени „Skunk“.

В организма канабиноидите оказват влиянието си чрез взаимодействие със специфичните канабиноидни рецептори CB1 и CB2, които се откриват в главния и гръбначния мозък, вътрешните органи и имунната система. Марихуаната няма токсично действие върху черния дроб или бъбреците. Метаболитите на канабиноидите се отделят от организма с урината, което позволява употребата на марихуана да се удостовери чрез прости и евтини тестове.

Марихуаната усилва текущото настроение, предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на всички сетива, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. При високи дози е възможно да се наблюдават слаби халюцинации, предимно при хора, които имат опит с употребата на халюциногени. Наблюдават се по-често слухови, отколкото зрителни халюцинации, възможни при висока доза са леки халюцинации със затворени очи.
Употребата на марихуана води до намаляване отделянето на слюнка, понижаване на вътреочното налягане (което се проявява като зачервяване на очите) и понижаване нивото на кръвната захар.
При по-високи дози, употребата на марихуана може да доведе до състояние на параноя. При неопитните потребители могат да се наблюдава тревожност, евентуално прерастваща в пристъп на паническо разстройство, съпроводено от психосоматични явления – сърцебиене, задушаване, гадене, повръщане и колапс.
У хора с проблеми в сърдечно-съдовата система марихуаната може да предизвика аритмия и повишаване или понижаване на кръвното налягане. При мъжете се наблюдава временно понижение на нивото на полови хормони и броя на сперматозоидите.
Употребата на марихуана може да представлява проблем за хора, активно занимаващи се с дейности, зависещи от краткотрайната памет, например ученици и студенти. Поради нарушаването на фината координация на движенията и на усещанията за пространство и време, употребата на марихуана е принципно несъвместима с шофирането и управлението на потенциално опасни машини.
Според изследвания, публикувани в британското медицинско списание Lancet, марихуаната заема 11-о място по вредност в списъка на вредни наркотични вещества.
Марихуаната може да бъде употребявана по различни начини:
– пушене е най-често използваният метод. За целта могат да се използват ръчно свити цигари (с или без тютюн), лули, бонгове, наргилета и други приспособления.
– изпарител (на английски: vaporizer) – приспособлението нагрява марихуаната до 165 – 190 °C, позволявайки на активното вещество да се отдели в пара, без да изгаря самия продукт.
– чай от канабис – чаят съдържа малки количества THC, защото тетрахидроканабинола е слабо разтворим във вода. Чаят се приготвя, като първо се добавя наситена мазнина (мляко или сметана) към гореща вода, заедно с малки количества канабис.
– храни с канабис – канабисът може да се добави като съставка към широк кръг от храни. Ефектите при орален прием се проявяват по-бавно в сравнение с пушенето, но обикновено са по-продължителни.