По Света видяха пълното лунно затъмнение в Ел Ей срещаме Марс

Междунардният астрономически съюз признава 8 планети в нашата Слънчева система (подредени по нарастващо разстояние от Слънцето). През 2006 г. считаният за 9-та планета в Слънчевата система Плутон е класифицирани като планета-джудже и е “задраскан”.

Кървава луна и най-дългото лунно затъмнение в света 

Слънцето, Земята и Марс в една линия – последните две най-близо една до друга – гледаме ги през телескоп безплатно в понеделник вечер на Обсерваторията в Лос Анджелис 

27 Юли 2018 г. Истинско уникално планетарно шоу можаха да видят в нашата Вселена. Днес бе най-дългото за XXI век Лунно затъмнение, като Луната “гори” в червеникав цвят (откъдето и името Кървава луна). От началото до края цялото небесно събитие продължи почти 4 часа, и цялото лунно затъмнение бе видимо от Южна Америка, Европа, Африка, Азия и Австралия. Следващото пълно лунно затъмнение, видимо от Северна Америка, ще настъпи на 21 януари 2019 г. и ще трае 1 час и 2 минути, като най-облагодерелствени ще са зрителите на Западното крайбрежие.

Днешното лунно затъмнение ТУК:

Другото явление е свързано с подреждането на Слънцето, Земята и Марс в една линия, а конфигурацията се нарича “опозиция” или “противостоене”. Планетата Марс е най-близо до Земята, вижда се цяла нощ и има най-голям блясък, поради близостта, както не го е правила от повече от 10 години.

Обсерваторията Грифит се намира в Лос Анджелис, Калифорния.
Разположена е в едноименния парк на хълма срещу големия надпис „Холивуд“. Отваря врати на 14 май 1935 г.

От Обсерваторията в Грифит парк в Лос Анджелис, Калифорния са ни приготвили специално мероприятие в понеделник вечер, на което ще можем да видим Марс през телескоп. Това е времето, когато “горещата” планета ще може най-добре да се види от Ел Ей. Традиционно в такива моменти около Обсерваторията се събират десетки собственници на телескопи от висок клас и ги предоставят на хората да гледат във Вселената.

Марс е четвъртата планета от Слънчевата система. Тя носи името на бога на войната от римската митология Марс поради факта, че изглежда червена на нощното небе.
Съществуват доказателства, че в миналото Марс е бил значително по-подходящ за развитието на живот, отколкото в наши дни.

Четири часа, започвайки в понеделник вечерта, 30 юли, в 10:00 часа, обсерваторията “Грифит” предоставя рядка възможност да видите планетата Марс. Същата вечер Земята и Марс ще бъдат на 35,8 милиона километра една от друга, най-близко една до друга от историческите 34,6 милиона през август 2003 г.

Марс ще бъде на нейната най-добра позиция за гледане през телескоп от Лос Анджелис, когато пресича меридиана и се появява най-високо в южното небе.

Това ще се случи точно в 00:45 м.вр. през нощта на понеделник 30 юли срещу 31-ви, но ще се вижда и гледа през телескопите от 10:00 вечерта до 2:00 сутринта. Достъпът с автомобили ще бъде разрешен до полунощ 00:00 часа. Паркингът около Обсерваторията (безплатен след 10:00рм) ще бъде адски натоварен, и е добре да се качите по-рано, горе става много забавно. Много парко-места ще има долу до Амфитеатъра (Greek Theatre), който е безплатен 24 часа.

Ако нямате възможност да отидете до Обсерваторията в Ел Ей, или живеете далеч, то може да гледате безплатно в интернет на двата линка на Телевизията й -GriffithObservatoryTV LiveStream или на канала им в YouTube.   

Следващият подобен близък подход на Марс към Земята няма да се случи до 11 септември 2035 г., когато Марс ще бъде на 35,4 милиона мили от нашата планета.

КАКВО ОЩЕ ДА ОЧАКВАМЕ?

“Кървавата” Луна се издига днес, но звездните ентусиасти също ще видят и други невероятни феномени в небето.

През следващите седмици, Меркурий, Венера, Юпитер, Сатурн и Марс ще бъдат видими с просто око от Земята, след като Червената планета ще дойде най-близко до нас за последните петнадесет (15) години.

За да забележите планетите, експертите препоръчват използването на Луната като ориентир.

Понастоящем Меркурий се вижда, но всъщност бе най-близо до Земята на 11 юли. Но сега той ще се отдалечи по-далеч от нас и повече няма да бъде видян след 8 август. Следва появата на Венера в небето, като ще изглежда, като звезда близо до Луната на 14 август – и ще остане видима в небето до октомври.

Само няколко дни по-късно на 17 август Юпитер, известен също като “кралят на Слънчевата система”, поради гигантския си размер, ще бъде видим до луната.
След това Сатурн ще направи близък подход към нас и планетата ще бъде видима на 21 август.
Лунните затъмнения се виждат от всяко място на Земята, където е нощ. Обаче продължителността на затъмнението, което виждате, зависи от вашето местоположение на планетата. По време на пълни лунни затъмнения, луната придобива дълбоко червен цвят, когато влиза в дълбините на сянката на Земята. Ами защо тогава луната просто не потъне в тъмнина? Промяната на цвета се случва, защото атмосферата на Земята действа, като оптическа леща, също и като разпръскваща среда за слънчевата светлина.