Григор Димитров идва в Чикаго с топ-звездите на Европа срещу Отбора на Света

Кой и кога ще играе с Гришо, срещу кого, какви са правилата?

Купа “Лейвър” (Rod Laver Cup) е по идея и организиран от Роджър Федерер, и е под патронажа на легендата Род Лейвър – кой е той

Григор Димитров е избран в отбора на Европа за предстоящия демонстративен шоутурнир по тенис на корт в Чикаго за Купа “Лейвър”. През септември т.г. най-добрият български тенисист ще си партнира с топ-звездите Роджър Федерер, Новак Джокович, Александър Зверев и Давид Гофен.

Ракета №1 на България Григор Димитров е избран в отбора на Европа за предстоящия демонстративен шоутурнир по тенис на корт в Чикаго за Купа “Лейвър”. Между 21 и 23 септември най-добрият български тенисист ще си партнира с топ-звездите Роджър Федерер, Александър Зверев, Новак Джокович и Давид Гофен в едва 2то издание на престижното събитие, което имаше огромен успех миналата година.

Вече са ясни и участниците в т.нар. “Отбор на света” за турнира в Чикаго. Австралиецът Ник Кирьос, аржентинеците Хуан Мартин дел Потро и Диего Шварцман, американецът Джон Иснър, южноафриканецът Кевин Андерсън. Капитан е Джон Макенроу и не е изключено той да потвърди още играчи, като се споменава и името на Анди Мъри.

Купа “Лейвър” ще се проведе в Чикаго между 21 и 23 септември и както миналата година, така и тази, супер турнирът е организиран от Роджър Федерер и е под патронажа на легендата Род Лейвър.

“Отбор на света” за турнира по тенис за Купа ЛЕЙВЪР в Чикаго (л-д): Хуан Мартин дел Потро, Кевин Андерсън, Джон Иснър, Диего Шварцман, Ник Кирьос и вероятно Анди Мъри.

По време на Australian Open 2016 беше обявено началото на новият тенис турнир Купа “Лейвър” (Rod Laver Cup) по подобие на голф надпреварата Ryder Cup. Купа “Лейвър” стартира през 2017-а  и е един от най-скоростните, като в рамките само на три дни противопоставя отборите на Европа и останалия свят.

Всеки отбор е съставен от шестима (6) играчи – четирима (4) ще попадат в него според ранглистата, а капитаните избират другите двама. В рамките само на един ден се играят три (3) срещи на сингъл и една (1) на двойки или общо дванадесет (12) двубоя. Последният мач на двойки е от решаващо значение за определяне на победителя.

През 2017та година 1то издание на Laver Cup събра огромно тенис съзвездие в Прага, където бяха събрани носителите на общо 64 титли от Големия шлем. Начело в списъка бе рекордьорът по този показател Роджър Федерер с 19, Рафаел Надал с 16, Бьорн Борг и Род Лейвър – по 11, а Джон Макенроу е вдигнал 7 трофея.

Надпреварата се провежда в края на септември всяка година без олимпийските, като местата са различни. Идеята за турнира е на Роджър Федерер.

„За мен Род Лейвър винаги е бил вдъхновение каза Маестрото в интервю за New York Times. – Според мен е важно да почитаме легендите, а Род Лейвър заслужава заради постиженията си, характера си и всичко останало. Дойде ми идеята за турнира, в който да има капитани, които да водят играчите, и реших да го кръстя Лейвър Къп.“

Род Лейвър определя капитаните на звездните отбори, а на 9 август т.г. той отбеляза своят юбилеен 80-и рожден ден. /Вижте по-долу подробна автобиография/

Приятелството на Род Лейвър с Роджър Федерер е емблемантично, като т.г. той поднесе прекрасен подарък наслед победата на световния номер 1 над Борна Чорич на полуфиналите в Индиън Уелс през март. Австралиецът връчи на Маестрото една от дървените ракети, които е ползвал по време на професионалната си кариера. „Поднасявам с удоволствие моята Dunlop Maxply на Роджър Федерер с посвещение: „На най-великия, от Род Лейвър ’62 ’69“. Напред към още един финал,“ сподели в Twitter Лейвър.

Огромна статуя на Род Лейвър бе поставена в Melbourne Park преди началото на Australian Open 2017.  „Като една от най-уважаваните спортни фигури в страната му подхожда да посреща публиката на неговия едноименен стадион с тази бронзова статуя. Тя ще е признание за приноса му към тениса в Австралия и по целия свят“, тогава заяви турнирният директор Крейг Тейли.

На 28 Май 2017 г. Григор Димитров (#11) печели 1ият си мач на Ролан Гарос от четири (4) години, като категорично победи с 3:0 сета представителят на домакините Стефан Робърт. Григор е роден на 16 май 1991 г. в Хасково, като единствено дете на баща си Димитър, треньор по тенис и майка си Мария, спортна учителка и бивша волейболистка. За първи път хваща ракета когато е на три години, а от 5-годишна възраст започва да играе редовно в родния си град.

ВСИЧКО за Гришо … кликнете тук 

+++

13 Май 1962 г. Австралиецът Род Лейвър връща топката на мрежата срещу Боро Йованович от Югославия в полуфинала на международния турнир в Италия. (AP Photo)

Род Лейвър е роден през 1938 г. в Австралия и е постигал два пъти Календарен Шлем. Лейвър става юношески шампион на Австралия и САЩ през 1957 г. Пробива на световната сцена през 1959 г., когато достига и трите финала на Уимбълдън, спечелвайки титлата на “смесени двойки” с Дарлийн Тард. През 1962 г. Лейвър стана 1ят мъж в тениса, след Дон Бъдж през 1938 г., който печели всичките четири (4) титли от Големия шлем през една и съща година и печели още 18 титли (общо 22). Сред тези титли са италианското и немското първенство, което дава на Род Лейвър “златния триъгълник” на Париж, Рим и Хамбург, постигано преди това само от Лю Хоад през 1956 г. През декември 1962 г. Род става професионалист, след като печели Купа Дейвис с австралийския отбор. От 1966 г. през следващите седем (7) години Лавер печели Професионалното първенство по тенис на САЩ пет (5) пъти, вкл. четири (4) поред. През 1966 г. той печели 16 съзтезания, включително и US Pro Championship, Wembley Pro Championship и осем (8) други важни турнира. 

През 1966 г. Лавер на 27 години се жени за Мери Бенсън в Сан Рафаел, Калифорния, и от тогава през цялото време живее на различни места в щата. Мери почина през ноември 2012 г. на 84-годишна възраст в дома си в Карлсбад.

През 1967 г. Лейвър печели 19 титли, включително Wimbledon Pro, Професионалното първенство на САЩ, Wembley Pro Championship и френското Pro Championship. През 1968 г. Лейвър става 1ят шампион на “Open Еra” на “Уимбълдън”. През 1969 г. австралиецът печели за 2ри път всичките четири (4) турнира от Големия шлем за една календарна година. През 1970 г. Лейвър печели 15 титли, включително скъпият “Тенис Шампион Класик” и пет (5) други големи събития, което е еквивалент на модерните ATP Masters Series. През 1971 г. Лейвър печели седем (7) титли и успешно защитава титлата си в “Тенис Шампионската Класика”, спечелвайки 13 последователни мача. Това му носи тогава рекордните $ 292,717 от наградния фонд за турнири и той става 1ят тенисист, който надхвърли 1 млн. Долара от наградния фонд в кариерата си. През 1971 г. и 1972 г. Лейвър завършва като лидер на турнирите на WCT, но губи финалите на плейофите в Далас до Роузуол. Последният мач е оценен като един от най-добрите от всички времена и привлича телевизионна аудитория от над 20 милиона. През 1972 г. Лавър отхвърли своя график за турнири, отчасти поради наранявания на гърба и коляното, но и заради бизнеса му, но все пак печели пет (5) титли през тази година. През 1973 г. Лавер спечели седем (7) титли и успешно участва в полуфиналите и финала на Купата на Дейвис, където спечели всичките 6 от гумите си за Австралия. През 1974 Laver спечели 6 титли от 13 турнира и завърши годината като Световен №4 по точковата система на АТР. На 36-годишна възраст той става най-старият играч по време на Отворената ера, който играе през първите й пет години. През 1975 г. Лейвър записва рекорд за WCT турнири, като печели 4 титли и 23 последователни мача, но през 1976 г. той се оттегли от основната схема, като играе само няколко избрани съзтезания. Тогава той също така подписва и със световния отбор по тенис, където става 38-годишен “Новобранец на годината”, но пък през този сезон печели общо пет титли. Като цяло, въпреки само 30-те месеца след началото на Open Era, Лейвър има огромен успех, спечелвайки 74 титли в сингълите и 37 при двойките. Емблематичният тенисист, познат като Ракетата, изиграва своят последен официален мач през 1979 г. 

Статуята на Род Лейвър пред Националния тенис център в Мелбърн, преименуван на Род Лейвър Арена в Мелбърн, Австралия.

През 1969 г. Род Лейвър получава наградата “Спортист на годината” на Ей Би Си. Въведен е в Международната тенис зала на славата през 1981 г., а през 1985 г. и в тази в родината му Австралия. През 2002 г. е обявен за “легенда на австралийския спорт”. През 2000 г. Централното място в Националния тенис център в Мелбърн е преименуван на Род Лейвър Арена. През 2009 г. Лейвър е въведен в Куинсландската спортна зала на славата, а на негово име е кръстен пансион в Бризбейн, който свързан с Куинслендския тенис център. 

Лейвър се завръща в Родината си, за да представи на Роджър Федерер през 2006 и 2017, Рафаел Надал през 2009 г. и Новак Джокович през 2012 г.
След краткотрайното повторно въвеждане на рицарството в Австралия през 2014 г., призовават Лейвър да бъде рицар в ордена на Австралия. През 2016 г. Лейвър е назначен за спътник на Ордена на Австралия, но по това време рицарите отново бяха унищожени, а Лейвър имаше наЙ-висока степен в Ордена.
Род Лейвър продължава да живее в Карлсбад, Калифорния и често посещава посещава мачове на отбора по американски футбол на Сан Диего.
 
НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ ТУРНИРА ПРЕЗ 2017