Несебър стана “Звезден град” с поздрав от Космоса и побратимяване (видео)

Космонавтите Олег Артьомов и Сергей Прокопиев поздравиха Несебър за побратимяването със “Звездното градче” в ефир от борда на Международната Космическа Станция (МКС) в Космоса. На снимката се вижда и оригинална топка на Световното първенство по футбол, същата такава бе върната от МКС на Земята за 1я мач на Мондиал 2018. Фото: ОН

“Намирайки се високо над Земята ние не виждаме гранци между държавите”

Кметовете на двата града Николай Димитров и Валерий Токарев ще разширяват двустранни отношения във всички области

Несебър се побратими със “Звездното градче”, а космонавтите от Международната космическа станция (МКС)ги поздравиха от Космоса. 

Кметовете на двата града Николай Димитров и ***Валерий Токарев подписаха официалните документи, като си обещаха занапред да развиват връзките помежду си в духа на приятелство, взаимно доверие и сътрудничество, и да развиват двустранни отношения във всички области.

По повод побратимяването на единствения български град на ЮНЕСКО и единствения “космически град” на Земята, специален поздрав от космоса дойде от двамата космонавти там – Олег Артьомов и Сергей Прокопиев.

“Намирайки се високо над Земята ние не виждаме граници между държавите. Колко е хубаво, че днес два града, българският Несебър и руското Звездно градче се побратимиха. Радваме се, че ще способстваме за укрепване на приятелството между нашите народи,”

казаха в специалното си обръщение Артьомов и Прокопиев. Днес двамата космонавти посрещнаха и частният космически кораб “Дракон” на американската компания SpaceX. Ракетата е тип Falcon 9 Block 4 и излетя от друг “звезден град” Кейп Канаверал във Флорида, скачи се успешно с МКС и дocтaви 2,7 тoнa тoвap, ĸaĸтo и eвpoпeйcĸия poбoт-пoмoщниĸ СІМОN (Сrеw Іntеrасtіvе Моbіlе Соmраnіоn). СпейсЕкс е Американска Авио-Космическа компания, базирана в Хотърн, Калифорния, основана и финансирана от южноафриканския мулти-милиардер и предприемач Илон Мъск. Припомняме, че **български изследователски прибори отдавна заемат място на МКС.

Побратимяването на българския град с руски и скачването на Американската ракета днес, са поредното доказателство, че Космосът не търпи разделение на хората на Планетата Земя! Ето вижте кой е участвал, като кликнете за Списък на експедициите до МКС.

ВИДЕО ОБРЪЩЕНИЕ НА Космонавтите към Несебър:

Димитров и Токарев потвърдиха решението си да разширят контактите и общуването между гражданите на двете страни и да съдействат за развитието на взаимноизгодното икономическо и търговско сътрудничество. Освен в икономическата сфера, на специалната среща бяха обявени и общи инициативи в културата и образованието, основавайки се на близостта на културните традиции на жителите на двете общности, както и да се стимулира развитието на двустранното сътрудничество в сферата на туризма и спорта. Като пример се посочи, че документа е разписан по време на фестивала „Отечество“, който тече в момента, и е организиран съвместно от българския и руския град за трета поредна година. 

Несебър е позната туристическа дестинация и град, известен със своята богата културна и фестивална програма. Много руски граждани имат собственост на територията на общината,” подчерта кмета на Несебър Николай Димитров пред Павел Журавльов, ръководител на представителството на „Россотрудничество“ в България, директор на РКИЦ и 1ви секретар на

Кметовете на Несебър Николай Димитров и на Звездното градче Валерий Токарев направиха официални обръщения от сцената на амфитеатъра във вековния град на България. Фото: ОН

посолството на Русия в София.

На събитието присъстваха всичките трима зам-кметове на Общината на града световна ценност – Виктор Борисов, Иван Гургов и Лазар Япаджиев, Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство“, Павел Журавльов, ръководител на представителството на „Россотрудничество“ в България, директор на РКИЦ и 1ви секретар на посолството на РФ в България, Андрей Кривоносов, директор на Дома на космонавта в Звездното градче и Людмила Котлова, главен художествен ръководител в същата институция.

В неделя по случай Деня на дружбата и единението на славяните, отбелязван на 25 юни, отец Арсений от църквата „Св. Успение Богородично“ благослови учстниците във фестивала „Отечество“.

И така България вече си има “Звезден Град” и той се казва Несебър, който както Вселената съществува от векове! 

Новината бе съобщена от кметството на град Несебър. 

** 2009 Нови два наши прибора в Космоса • 

+++

2009 – Космическата совалка Дискавъри се приземи успешно в Калифорния  Космическата совалка Дискавъри се приземи успешно на резервния полигон в американската военновъздушна база Едуардс в Калифорния със 7-те си астронавти, 6 американци и 1 швед, след 14-дневна мисия до Международната Космическа Станция (МКС) 
2012 Борбата за завладяване на Космоса върви с пълна пара • 

От 27 май до 6 юни 1999 г. Валери Токарев извършва своят 1ви полет в Космоса (9 дни 19 часа 14 минути 16 секунди) в качеството си на специалист на полета на шатъла по скачването с МКС

*** Валери Токарев е роден на 29 Окт 1952 г. във военния град полигон Капустин Яр в Астраханска област в семейство на военни. В тази област завършва начално и средно у-ще. В периода от1969 до 1973 год. завършва Висшето Авиационно у-ще Ставропольского высшего военного авиационного училища лётчиков и штурманов. От1973 година започва, като летец и минава през всички нива на авиционната техника и изтребители, за да стигне до 1987 година, когато започва първото му обучение за Космоса. През 1989 г. Токарев е произведен в полковник, а през 1991 г. става руски космонавт. Валери Иванович е пътувал в космоса 2 пъти и е извършил 2 разходки в открития Космос.

Екипажът на STS-96 от астронавти на NASA и руския космонавт Валери Токарев позират за снимка по време на почивка след тренировки. Astronaut Kent V. Rominger (л.д.), Astronaut Rick D. Husband (д.д.), Ellen Ochoa (ц.д.), Daniel T. Barry (л.г.), Julie Payette (л.г.), Valeriy I. Tokarev и Tamara Jernigan (д.г.). Фото: НАСА

На 20 окт 1997 г. Токарев е утвърден за командир на дублиращия екипаж на 1-та руска експедиция до МКС. През декември 1998 г. Съвместната (РКА и NASA) комисия по планиране на полетите на МКС назначава В. И. Токарев в екипажа на шатъла Discovery STS-96,
а през 1999 г. е на подготовка с екипажа в Johnson Space Center Home | NASA.
От 27 май до 6 юни 1999 г. Токарев извършва своят 1ви полет в Космоса (9 дни 19 часа 14 минути 16 секунди) в качеството си на специалист на полета на шатъла по скачването с МКС, и така става 2ят руски космонавт, който е бил на станцията. Следват полети с ТК «Союз ТМ» по програмата «МКС-Т1» (1999), борден инженер и командир на ТК «Союз ТМА» на екипажа на МКС-8, командир на ТК «Союз ТМА» и борд инженер на дублиращия екипаж на 8-та експедиция (МКС-8д). На Токарев са поверени същите длъжности в основния екипаж на 9-та (МКС-9) заедно с американския астронавт полковник William S. McArthur. 

Полковниците, американският астронавт МакКартър и руският космонавт Токарев са заедно и в дублиращия екипаж на 10-та экспедиция (МКС-10д) и в основния екипаж на 12-та експедиция МКС-12 – Expedition 12 | NASA. Фото: НАСА

Полковниците МакКартър и Токарев са заедно и в дублиращия екипаж на 10-та экспедиция (МКС-10д) и в основния екипаж на 12-та експедиция МКС-12 – Expedition 12 | NASA.

Токарев прекарва 6 месеца в Космоса от 1 окт 2005 г. до 8 апр 2006 г. когато е неговият 2ри полет, като командир на «Союз ТМА-7». Както и борд инженер на МКС-12 с Уилям МакКартър. На старта с руснака и американеца е и 3-ят в историята частен космически турист, роденият през 1945 г. в Ню Йорк предприемач, инженер, изследовател, винопроизводител и професор по физика Gregory Olsen. 
При кацането на борда е 1ят астронавт от Южна Америка, военен пилот и писател, роденият през 1963 г. в Бразилия Marcos Pontes.По времето на престоя си от 189 дни 19 часа 52 минути и 32 секунди на МКС-12 Токарев излиза два пъти в открития Космос с общо време престой от 11 часа и 5 минути. 

На 8 септември 2013 г. Валери Токарев е избран за Кмет на “Звездния град” със 67,9 % от гласовете.

Удостоен е със званието „Герой на Руската федерация“, както и с други ордени и медали на Русия. Преди да заеме поста кмет на “Звездното градче”, е бил тест-космонавт в намиращия се в Звездното градче Центърът за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“ – главното бившо съветско и сега руско учреждение за подготовка на космонавти.

Валери Токарев има син и дъщеря.  

Кликнете за Valeri Tokarev_in English.