Джон Лоутън – гласът на Юрая Хийп пак посрещна July Morning в България (+ видео)

Точно в 5:33 часа сутринта на 1 юли смазващият глас на Джон Лоутън и звукът на момчетата от Б.Т.Р. огласиха въздуха с хитовата песен „July morning”. (ляво Славчо Николов, БТР) Фото: Т. Кантаров

ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ПОСРЕЩНАХА ПЪРВИТЕ ЛЪЧИ НА ЮЛСКОТО СЛЪНЦЕ В ТУТРАКАН

2 Юли 2018 г. За поредна година, на брега на река Дунав край Тутракан, съмишленици на свободния дух от цялата страна посрещнаха първото утро на месец Юли с гласа на легендата на световния рок Джон Лоутън, “гласът” на топ-бандата Юрая Хийп.

Джулай морнинг, макар и с това си чуждоземно название, е един откровено български празник без аналог в чужбина.

Хиляди привърженици на рок музиката преживяха специално организираният концерт JULY MORNING TUTRAKAN 2018.

На 30 юни вечерта рок феновете се събраха в местността „Лодкостоянка” в Тутракан за 6-та поредна година и изпратиха най-красивият залез на слънцето, съобщиха организаторите на събитието. 

На сцената под открито небе настроението подържаха ОПИУМ, ЕВЪРДРИЙМ, ПАВЛИН МАНЕВ И ВХОД СВОБОДЕН, САНЕЦА, ВАСКО КРЪПКАТА И ПББ, ФАНДАНГО, НЕПУКИСТ, СЛИПЪРС, БОМБ ЖОУВИ, БЛУС ТРАФИК, и АРСЕА от ИТАЛИЯ.

Точно в 5:33 часа сутринта на 1 юли смазващият глас на Джон Лоутън и звукът на момчетата от Б.Т.Р. огласиха въздуха с хитовата песен „July morning”.

На събитието присъства и кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов и вицепремиерът Валери Симеонов, който се включи в дует с Джон Лоутън и също посрещна първото юлско утро край брега на река Дунав. За бившия кмет на Каварна Цонко Цонев, който присъства на събитието, човекът организирал за 1ви път уникалното музикално събитие, “най-важното е отново да бъде с приятелите си на първия юлски изгрев”.
“Наистина “Джулаят” се заражда по време на комунизма като един протест. За мен вече е празник на свободата – човек да се освободи от всичко, което е ежедневно, всичко, което го тормози в живота”, пък каза Атанас Пенев, солистът на групата Б.Т.Р., първите музиканти свирили с Джон Лоутън в България още от първия български рок „July morning”.

" order_by="sortorder" order_direction="ASC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

КАК СЕ РАЖДА УНИКАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА РОКА В БЪЛГАРИЯ?

Хиляди привърженици на рок музиката преживяха специално организираният концерт JULY MORNING TUTRAKAN 2018.

Годината е 1986-а, а мястото – Варна. Време, в което шумните компании, пиещи бири в Морската градина, са нещо обичайно, разказват се алтернативни приказки за Червената шапчица, която среща Дядо Мраз и красивия Принц и вместо да занесе на баба си бутилки уиски и няколко пакета “Кент” отива с тях на купон на една тайна полянка.

Година по-рано един култов варненски герой, известен като Тяната, е все още в казармата и посреща първото юлско утро на пост сам – определено самотно и протяжно усещане, което го кара да си обещае, че повече никога няма да посрещне сам този изгрев. Така, на следващата 1986-а година той се уговаря с приятели да се съберат на една поляна в Морската градина. Днес вече тя е известна именно като Джулайската полянка. 

1987 г. компанията се събира на вълнолома до морския фар. Има китари, пее се, пие се и така чак до сутринта. А за да е пълна картинката, има и касетофон на батерии, от който на фона на изгрева звучи парчето на Uriah Heep. Насъбралите се хора са в най-различни възрасти – от съвсем тийнейджъри и деца до по-стари хипари и рокаджии.

През 1988 г. обаче се случва изненадващото. Историята за посрещането на първото юлско слънце от уста на уста стигнала до стотици хора, част от които на 30 юни срещу 1 юли се изсипали за 3-то честване на това, което по-късно ще стане известно като “Джулай морнинг”. И традицията започнала да расте – с китари, с касетофони, с песни, със спални чували и палатки.

“Джулай морнинг” се превърща в 1ия за българия неофициален социален фестивал!

Славчо Николов (Б.Т.Р.) и Джон Уолтън на Фестивала “July Morning”.

Започват да се изнасят официални концерти, които от един момент започват да бъдат уважавани дори от Джон Лоутън – вокалистът на Uriah Heep, вдъхновили по един или друг начин Джулая. 

За 1ви път видяхме Джон Лоутън в България през 2004 г. по покана на тогавашния кмет на Каварна Цонко Цонев, за да пее с нашата рок-банда Б.Т.Р. 

Създава се Каварна Рок Фест („Kavarna Rock Fest“), до 2010 г. Калиакра Рок Фест (Kaliakra Rock Fest), фестивал на рока и метъла, който се е провежда ежегодно от 2006 до 2016 г. в черноморския град Каварна. Организатор е община Каварна по идея на известния с любовта си към тежката музика кмет Цонко Цонев и моторът на Жокер Медиа, впоследствие създател и собственик на Лауд Консертс – Мартин Стоянов, който реализира идеята. Фестът събира почитатели от цяла България и Балканския полуостров, за да чуят на живо някои от най-известните хард рок, хеви метъл, траш и дет метъл групи. Краят на тази рок-епоха в Каварна през 2016 г. слага официално новата кметицата на града другарката Нина Ставрева от БСП, която задарсква названието на поверения й град – “рок-столицата на България”.
Рок-светлината в тунела обаче не загасва, и веднага по други места в България рокаджиите получават възможност да слушат и гледат любимите си световни рок идоли с изгрева на 1ви Юли.
И така до днес. Посрещането на юлското утро се запазвакато традиция сред младите, и по възраст, но и по дух – своеобразен народен празник, който за разлика от останалите не идва от фолклора. Джулаят остава символ на свободата и протеста, на връзката с природата и на новото начало. 

Междувременно празникът отдавна не се посреща само край морето. Официалното събитие вече е в Тутракан кра й Дунава, пак с Джон Лоутън 

Джон Лоутън 

“Мисля, че има нещо много магическо в България, вълшебно, известна наивност. Хората са много земни, ако нещо не им харесва, те го казват веднага, но когато нещо им харесва, отново веднага си казват” (5 Юни 2017г.,БНТ)

През 1976 г. Джон Лоутън се присъединява към групата Юрая Хийп (Uriah Heep), с които записва албумите „Innocent Victim“, „Firefly“, „Fallen Angel“ и „Live ’79“ и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ.

Джон Лоутън е роден на 11 юли 1946 г. в град Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години на 20 век с групата „The Deans“, които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата „West One“, а по-късно в „Stonewall“, в която участват Джон Майлс, Вик Малкълм (по-късно член на Geordie), и Пол Томпсън (по-късно член на Roxy Music).

През 1969 г. се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група Lucifer’s Friend (’69-’76 & ’79–’95), с които записва 9 студийни албума.
През 1976 г. се присъединява към групата Юрая Хийп (Uriah Heep), с които записва албумите „Innocent Victim“, „Firefly“, „Fallen Angel“ и „Live ’79“ и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ.
През дългата си кариера Джон работи с някои от най-големите имена на рока, включително с Роджър Гловър – „Butterfly Ball“ на живо в Роял Албърт Хол през 1975 г. с Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги.
Джон сформира GunHill, преименувана през 1994 г. на JLB – John Lawton Band, с която прави турнета във Великобритания и Европа.
През май 2006 г. Джон и холандският китарист Жан Дюме (преди това от Focus) създават OTR (On The Rocks), в която участват бразилските музиканти Ней Консейсао – бас, Шанде Фигейредо – барабани, Марвио Сирибели – клавир. Новият им албум „Mamonama“ излиза през октомври 2008 г.

Джон Лоутън е популярен в България като изпълнител на парчето „July Morning“. От 2004 г. ежегодно изпълнява песента на концертите в Каварна – Калиакра Рок Фест и JULY MORNING TUTRAKAN, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната.

В края на 2008 г. става водещ в съвместния филм на телевизия СКАТ и Община Бургас – „Джон Лоутън представя…“, в който разказва за миналото на Бургас и други градове – околности, традиции и обичаи. Продуцент е Валери Симеонов, а режисьор – Мартина Чачевска.
Също така през 2011 взема участие в популярния български филм, продукция на Нова телевизия, Love.net, като освен участието си допринася и с песента „Tonight“, която е включена в саундтрака към филма.
През януари 2012 г. записва албум с Диана Експрес.

БТР

2018 г. Б.Т.Р. е в състав — Атанас Пенев — вокали, Славчо Николов — китари, вокали, Иван Калфов — бас-китара, Илиян Диков — барабани.

През 2004-та поставят основите на една, вече дългогодишна традиция – концерта „July Morning“ на 1-ви юли в град Каварна с певеца на Uriah Heep – Джон Лоутън.

“Моята сила” е 1ят сингъл от новия албум на Б.Т.Р., чиято премиера – концерт бе на 29 март 2018 г. пред пълна зала 1 на НДК в София.
Б.Т.Р. е българска рок група. До средата на 90-те години свирят хеви метъл, а по-късно преминават към хард рока. Реално стилът е мелъди радиофоничен рок, със препратки към хард и хеви рока.
Група БТР е създадена в Националната гимназия за древни езици и култури през 1984 г. от Валентин Гуевски (китара), Милен Марчев (бас китара) и Ясен Петров (вокал). Първоначално стартира като траш метъл група, преди да се преориентира към традиционния хеви метъл. В периода 1990 – 1991 БТР правят първите си студийни записи. По това време бандата е в състав: Делин Иванов (вокал), Бойко Ковачев (бас китара), Валентин Гуевски (китара), Кирил (Киро) Божков (китара, автор на текстове, композитор, вокал) и Иван Лазаров (ударни). В голям хит се превръща песента „Магура“, за която като гост-певец е поканен Наско Стефанов. За първи път БТР участват на престижен рокфест в Троян през 1990 г. През 1991 г. съставът на групата коренно се променя – Иван Лазаров и Бойко Ковачев напускат и основават БГ Рок. Те са заменени от Иван Калфов (бас, вокал) и Георги Милев (ударни-до 1997 г.), а вокалист става Христо Ангов.
За първия си албум, групата е в състав: Христо Ангов (вокал), Валентин Гуевски (китара), Кирил Божков (китара), Иван Калфов (бас), Георги Милев (ударни). Той излиза като издание на „Рива Саунд“ и е концертен, с изпълнения от концерта в зала „Валентин Андреев“ на 29 януари 1992 г. и с изключение на първите 2 песни е изцяло на български език. Група Б.Т.Р. набира популярност през 1993 година, когато идва предложението от страна на френския мениджър Марк Буслон за записване и издаване на албум във Франция. По това време обаче групата се е разпаднала, след като е напусната от основателя Валентин Гуевски и вокалът Христо Ангов. Останалите трима члена привличат Атанас (Наско) Пенев – вокал, Славчо Николов – китари, вокали, композитор и автор на текстове, и Павел Чавдаров – клавишни. За да се отличават от предишната формация, поставят и „точките“ в името на групата.
От 1993 г. до 1996 г. съставът на групата е: Кирил Божков – китари, Иван Калфов – бас китара и вокали, Георги Милев – барабани, Славчо Николов – китари и вокали, Атанас Пенев – вокали. Първият албум на групата в този и състав носи името „Feel the Life“ и е хеви-метъл, записан на английски език, издържан в класическия стил на хеви-звученето.
През март 1994 г. се слага началото на клубната кариера на Б.Т.Р., а към края на 1995 г. – Б.Т.Р. са подгряваща група на Iron Maiden в София. Към края на 1995 г. се налага смяната на барабанист и като такъв, идва Александър Каранджулов които остава в групата до 1997 година. През януари 1997 г. като постоянен член на групата се присъединява Илиян Диков, и групата става в състав:
Кирил Божков (26.04.1968 – София) – китари
Славчо Николов (15.05.1967 – София) – китари, вокали
Иван Калфов (18.12.1967 – Бургас) – бас китара, вокали
Атанас Пенев (27.02.1971 – София) – вокал
Илиян Диков (10.11.1977 – Пловдив) – барабани
През 1995 – 96 г. групата записва материал за нов албум, но никоя звукозаписна компания не се решава да го издаде. Все пак през 1997 г. „Terum Records“ го издават под името „Б.Т.Р. ’97“. В хитове се превръщат песните за, които огромна заслуга има завърналият се член Павел Чавдаров „Елмаз и стъкло“, „Хей, момиче“, „Дюн“ и т.н. През 1997 г. към групата се присъединява и неофициалният член на бандата Александър Филчев – „Санеца“, изявяващ се основно на клубните сцени.
 
В края на 1997 г., Б.Т.Р записват един от най-големите си хитове – „Спасение“, използван за саундтрак във филмите „Омагьосания кръг“ и „Аз обвинявам“. Песента „Спасение“ е включена в албума „7 балади“ – озаглавен така, защото съдържа седем песни. Самият албум е издаден и пуснат на пазара през 1998 г., като от него са продадени над 150 000 копия. Това е един от първите музикални албуми с мултимедийна част с интервюта, клипове и табулатури за китара, издаван от български автори.

В този период групата изнася над 500 концерта. През 1998 г. още веднъж посещава Франция за „Фестивала на музиката“ заедно с Георги Минчев и Бараби Блус Бенд,печели наградата „Група на годината“ на ТВ ММ, интересен факт е самостоятелния рецитал на група Б.Т.Р. на фестивала „Златния Орфей“ същата година.
През 1999 г. е пуснат пилотният сингъл към албума „Мечти“ – „Цвете от луната“. Тази песен бързо се превръща в хит и печели първа награда в класацията за най-добър видеокпип на фестивала „Златната антена“. Албумът „Мечти“ съдържа 10 емблематични за групата песни: „Нощни влакове“, „Когато няма любов“, „Дъждостих“ и т.н., наложили се във времето.
През 1998 – 1999 г. групата осъществява четири самостоятелни турнета, и участва в едно общо турне, като за период от две години има над 350 концерта и участия в концерти, радвали се на рекордни интерес и посещаемост. В рамките само на две години (от 1997 – 99 г.) рейтингът на Б.Т.Р. рязко се повишава и „набиращата инерция млада група“ вече е един от жалоните определящи стандартите в българската музика.
На 3 декември 2000 г. е първо стъпване на бандата на английска земя и самостоятелен концерт в лондонската зала „Astoria Hall“, през 2001 г. – три месеца по-късно групата отново концертира в „Astoria Hall“ този път придружена от Кирил Маричков и Милена Славова, с които изнасят незабравим за българската публика в Лондон общ концерт. 2001-ва г. е запомняща се за Б.Т.Р. – започват записи на нов албум, взимат награда на престижния фестивал „Golden Stag“ в Румъния, а веднага след това заминават за Китай. Изнесени са множество концерти пред многобройната публика из южен Китай. Сред западните си колеги на тези фестивали Б.Т.Р. са абсолютни фаворити.
През 2003 г. следват участия в Австрия, Германия, Гърция, за трети път „Astoria Hall“, London съвместно с бившия вокалист на Юрая Хийп – Джон Лоутън. През 2004 г. – групата получава покана за участие на един от най-големите фестивали в Китай – “Meet in Beijing“, този път в Пекин.
    2004-та се запомня и с поставянето на основите на една, вече дългогодишна традиция – концерта „July Morning“ на 1-ви юли в град Каварна с певеца на Uriah Heep – Джон Лоутън. В периода 2005 – 2007 г. група Б.Т.Р. изнася над 300 самостоятелни концерта в България, свири на една сцена с легендарни музиканти и групи : „Deep Purple“, „Whitesnake“, „Scorpions“, „Ronnie James Dio – Heaven and Hell“, „Nazareth“, „Motorhead“, „Europe“,“Accept“, „Gamma Ray“, „Michael Schenker Group“ и др.
    През 2005 г. Б.Т.Р. печели Пролетния конкурс на Българско национално радио с песента „Полутонове“ и като представител на станата участва в международния фестивал „Eurosonic“ в Холандия, където взима и награда. На 5-ти юли 2006 г. в град Призрен в Косово, бандата изнася концерт на които броят на охраняващите войници от KFOR се доближава до този на публиката, която е около 5000 човека. Пак през 2006 г. Б.Т.Р. се включва в кампанията „Великите Българи“ на БНТ с песента „100 Надежди“ записана специално за този проект.
2011 г. започва с пускането на сингъла, написан от Славчо Николов и който по-късно дава и името на предстоящия албум „Защо“ които печели наградата на Българско Национално Радио, заснет е и клип към песента с участието на най – хитовия български актьор Асен Блатечки, съученик на Атанас Пенев и дългогодишен приятел на групата. Следва песента „Забравената нежност“, чиито автор е Кирил Божков. Представена е официално на Годишните музикални награди на БГ Радио 2013 г., на които групата печели поредната си награда за Група на годината за 2012 г. Клипът „Забравената нежност“ много бързо трупа популярност, благодарение на уникалната си визия, хитова композиция и аранжимент на песента. Групата подготвя албум под заглавието „? ЗАЩО ?“, който излиза през лятото на 2014 г.
На 5 юни 2014 година Б.Т.Р. представят новия си албум „ЗАЩО“ пред над 3000 души в зала „Универскиада“. В залата присъстват и рок легендите Данчо Караджов и Кирил Маричков, както и ВИП рокаджии като Денис Ризов, кметът на Каварна Цонко Цонев, Влади Въргала и Ники Кънчев.
През март 2015 година , китариста и композитор на музиката и текстовете на голяма част от песните на БТР – Кирил Божков, напуска групата.
Следват период на концертна дейност из клубовете, както в страната, така и в ЕС и САЩ. Имат и няколко изяви с Тим Оувенс Рипър, бивш вокалист на Джудас Прийст и Ингви Малмстийн.

“Моята сила” е 1ят сингъл от новия албум на Б.Т.Р. „Невидими стени“, чиято премиера – концерт бе на 29 март 2018 г. пред пълна зала 1 на НДК в София. „Невидими стени“ е албум с определено завръщане към твърдия звук и само за три месеца на музикалния пазар, първият тираж на албума е разпродаден.
Сцената на Летен театър Пловдив приветства рок динозаврите от Б.Т.Р., които издигнаха „Невидими стени“ пред феновете си на 20 юни 2018 г.
Б.Т.Р. е в състав — Атанас Пенев — вокали, Славчо Николов — китари, вокали, Иван Калфов — бас-китара, Илиян Диков — барабани.

Албумът включва 10 песни, всички по музика и текст на Славчо Николов, с изключение на песента “Равносметка” с текст на Александър Петров, посветена на актьора Христо Мутафчиев. Аранжиментите са на Б.Т.Р.

Песните в албума са: „Моята сила“, „Невидими стени“, „Легенда“,“Без сълзи“, „Ела“, „Подземните реки“, „Никога преди“, „Равносметка“ текст: Александър Петров, „Тези дни“, “Ела „/ акустична версия/.

Б.Т.Р. наложи собствен стил на рок сцената в България, а публиката на концертите им винаги събира различни поколения — както феновете от 25 годишната им история, така и тийнейджъри и млади хора.