Българският език признат и в щата Мериленд (+видео)

Подготовка и тест може и дистанционно

„Сертификат за двуезичност“ (Seal of Biliteracy) е създаден през 2011 г. в Калифорния

Удостоиха 1ият български гимназист с печат за двуезичност в Джорджия

Българският език вече е признат и в щата Мериленд.

4 Април 2018 г. Българският език вече е признат и в щата Мериленд, съобщиха от посолството във Вашингтон.

Департаментът по образование на американския щат Мериленд е информирал най-главното дипломатическо представителство на България в Съединените Щати, че е взето решение, българският език да бъде включен в Щатската програма „Сертификат за двуезичност“ (Seal of Biliteracy).

Този вид сертификат се създава през 2011 година в Калифорния, а в момента е въведен вече в 28 щата, плюс столицата Вашингтон. В Мериленд е приет през 2016 г. 

Решението е разбираемо следствие на действията от страна на посолството за признаване и включване на българския език в програмата на Федералния окръг Колумбия и щатите Мериленд и Вирджиния.

За да се придобие сертификат, ще трябва да се държи изпит, който ще последва езиков тест по български език на Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) при Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Подготовката и полагането на Стандартизиран тест по “български език като чужд”, могат да се извършат и дистанционно.

Информацията за него може да бъде намерена на сайта на ДЕО-ИЧС в Мериленд:

The Maryland Seal Of Biliteracy

След успешно полагане на изпит по български в дипломите на зрелостниците ще пише, че освен английски владеят и български на най-високо ниво. Това ще помогне за бъдещия им професионален път.

Полученият сертификат ще дава и допълнително предимство при кандидатстване в университет. Много от висшите учебни заведения в САЩ признават доказаното с документ двуезичие на кандидата.

Сертификатът може да бъде издаден от училище, сити, каунти или щат, като признание за студентите, които са завършили гимназията и са придобили умения по два или повече езика. В случая е най-висшата инстанция – Щат.

На този линк, от интерактивна карта на САЩ, вие може да разберете, дали Щатът в който живеете е признала този сертификат:

SEAL OF BILITERACY US MAP

Още тази година завършващите гимназия български ученици в Мериленд могат да положат дистанционно изпит в България и да получат Сертификат за двуезичност.

Удостоиха 1ият български гимназист с печат за двуезичност в Джорджия

Дванайсетокласникът Димитър Павлов, ученик в Parkview High School е първият българин, удостоен с печат за двуезичност в Джорджия след като положи успешно писмен и устен изпит по роден език ALTA в Българското училище в Атланта „Св. Константин-Кирил Филососф“.


Митко е роден в град Пещера и учи там до шести клас, след което цялото му семейство имигрира и се установява в американския щат Джорджия.
„Знанията му по роден език са трайни, а и в семейството ни се говори само на български и ние не сме позволили децата да го загубят“- разказва с гордост майка му Таня Павлова. След като тя научава, че в щата Джорджия програмата за двуезичие е приета от 2016 година се свързва с директора на Българското училище в Атланта, откъдето получава пълна информация и съдействие за всички стъпки до получаването на печата като признание за владението на още един световен език, освен английскии и приложено в американската му диплома. Това автоматично дава квалификация за 3 университетски кредита при новоприети студенти и е предимство и мотивация за всяко двуезично дете.
И двата теста по БЕ не затрудняват Димитър и той получава максимални резултати за владеенето му 4+ по американската скала за оценяване ILR .
Пътят за признаването на Българския език в Джорджия е установен и вече утвърден благодарение на упоритата работа на ръководството на Българското училище в Атланта „Св. Константин-Кирил Философ“.
„Тук няма институции като консулство или посолство, които да ни представляват пред местните власти, затова по наша инициатива открихме и показваме пътя за българските ученици“ -споделя директорът на училището Силвия Костова.
През април миналата година училището ни е домакин на среща с отговарящия по програмата „Seal of Biliteracy” от Департамента по Образование в Джорджия г-н Патрик Уолъс, който посети лично, за да разговаря за програмата с родители и ученици.
Българското училище в Атланта провежда тестовете ALTA и предлага съдействие на всички семейства, които желаят да се възползват от програмата за двуезичност в Джорджия.
Пожелаваме на Митко успех, увереност и постигане на всички поставени цели и мечти!

+++

През 2011 г. Калифорния стана 1ят американски щат, въвел сертификата.