Наш пианист и композитор в Ел Ей с 2 световни и 4 Американски премиери – Милен Киров (видео, интервю)

“Българското е част от мен и музиката ми. Закърмен съм с него”

Българският пианист и композитор Милен Киров показа две (2) световни премиери и четири (4) за Северна Америка на концерт в Лос Анджелис. ФОТО: Евгени Веселинов, BulgariCA

Българският пианист и композитор д-р Милен Киров показа две (2) световни премиери и четири (4) за Северна Америка на концерт в Лос Анджелис. Киров изпълни общо 8 нови композиции, написани тази година. Нашият музикант държа в захлас препълнената зала “Бостън Корт” в градчето Пасадина. Най-малко тридесет (30) българи преброихме в аудиторията, между които бизнесмени, инженери, семейството на лекар, актриса и двама продуценти от филмовата индустрия.

Милен е познат на сънародниците ни в Ел Ей и с групата си “Мезе”, която се състои от американци, а неговият брат Пламен е на ударните инструменти. Техният баща е единственният професор по гъдулка. 

Концертът бе открит с преработка на известната мелодия от българския фолклор “Полегнала е Тудора”.

“Много рядко ни се случва да изваждаме допълнителни столове за публиката. А тази вечер ни се наложи да направим два допълнителни реда,” сподели с BulgariCA Кайл Клусен, изпълнителен директор на известното с класическа музика място. 

“Познавам части от българската класика, но тази музика, която прави Милен е уникална с тези ритми и мелодии, които вкарва в композициите. Разбрах, че са от вашия фолклор. Много сме щастливи, че прие поканата за тазгодишната серия от концерти,” каза Клаусен. 

“Милен адски ми харесва. Сега с тази класика ме довърши, след всичко, което съм чул от него в джаза,” сподели Петър Иванов, голям фен и приятел на Милен, бизнесмен в строителството и див любител на кайт-летенето.

Много силна реакцията в публиката, и особенно в нашите сънародници, предизвика “Лале ли си, Зюмбюл ли си”.

Сълзи покапаха от очите на Милен, и на хора от публиката при изпълнението на “За моята баба” (For Grandma, 2017, премиера Сев.Америка). 

Четирите части на композицията Интермецо (Intermezo, 2017, премиера Сев.Америка, 4та част Световна) учудиха с промяна на ритъма, с най-ниски и най-високи тонове, съчетани с прочувственни български фолклорни елементи. Някои от изпълненията предавах “на живо” във Фейсбук на моят профил Evgeni Veselinov. 

“Българското е част от мен и музиката ми. Закърмен съм с него,” каза д-р Киров в ексклузивното интервю, което бе любезен да даде за BulgariCA.com.

Той добави още нещо ново, освен музика, че всичките премиери, които чухме в четвъртък вечер са включени в новият му албум с английски лейбъл “Тонус Перегринус” (Tonus Peregrinus), който е записал в Полша през лятото, и ще излезе през през пролетта на 2018 година.

Нека чуем и видим какво още каза д-р Милен Киров пред камерата на BulgariCA.com

Безспорният хит на вечерта бе уникалната композиция “Бацилус Булгарикус” (Bacillus Bulgaricus, 2017, Световна премиера), който сложи край на концерта.

“Кръстих я на името на бактерията (бацила), на който се дължи съществуването на киселото мляко по целия свят, и може да се роди само на българска земя. Е, това сме българите – уникални бацили,” каза Милен Киров.

Наслаждавайте се …

ВИЗИТКА

 Милен Киров е пианист, композитор, продуцент, доктор по музика. 
Милен Киров е роден в Пловдив през 1977 г. в семейство на музиканти. Баща му проф. д-р Тодор Киров вече 35 години е преподавател по гъдулка в консерваторията в родния град, свирил във фолклорните ансамбли „Искра“ и „Тракия“. Майката Величка Кирова е певица и учителка по фолклорни ритми.
Милен започва да свири на пиано от 4-годишен и завършва музикална гимназия в Пловдив, следват 2 години в пловдивската консерватория, преди да се „наложи“ да замине за Америка. През 1998 г. получава пълна стипендия от университета в Лас Вегас, учи пиано при Карол Стивърс, джаз при Стивън Карлсън и композиране при Вирко Бали.
През 2000 г. Милен се премества в Лос Анджелис и завършва Калифорнийския институт по изкуствата, където вече защити и докторат по пиано и композиране.
Преподава в три от най-добрите университета в Калифорния. Пише учебници за музика, между които концертни етюди за пиано „Размери и ладове“.
Свири класика и джаз. Създава саундтрака за филмите “Човешка грешка” на Робърт Йънг, селектиран за феста в Сънданс през 2004-а, “Пура на плажа” на Стивън Милс, “Рекет” на Майкъл Баез и Христо Христов, документалния за Уди Алън на Робърт Уайди. Един от любимите му проекти е неговият 11-членен “ОркестАр мезе”  които ни показват Що е Селски Фънк
Киров свири с известни музиканти, като Теодосии Спасов.