Щетите от Пожарите в Калифорния Надвишиха 1 Милиард Долара

19 октомври 2017 г. Щетите от пожарите в Калифорния вече надвишиха $1 Млрд., и то само на застрахованите имоти, като дори се очаква стойността да се повиши.

19 октомври 2017 г. Щетите от пожарите в Калифорния вече надвишиха $1 Млрд., и то само на застрахованите имоти, като дори се очаква стойността да се повиши. Това заяви днес Комисарят по застраховките на щата, след предварителните финансови изчисления за загубите от най-големите до момента горски пожари. 

Броят на унищожените домове и други сгради вече достигна близо 7 000.

И двете цифрови изражения за пари и сгради, се очаква да се повишат, докато служителите продължават да оценяват областите, изгорени от пламъците, довели и до 42 жертви. 

Комисарят по застраховките на Калифорния Дейв Джоунс заяви, че предварителната доларова оценка на загубите идва от искове, подадени от осемте най-големи застрахователни компании в засегнатите райони, и не включват незастрахованите имоти.

“Загубата се очаква да се покачат “вероятно драматично”, каза Джоунс на пресконференция в Лос Анджелис.

 
Първоначалната застрахователна сума покрива 4,177 частични щети за жилищни сгради, 5,449 общи щети за жилища, 35 за наеми и апартаменти, 601 за търговски обекти, повече от 3000 на превозни средства, 150 на селскостопански или селскостопански машини и 39 морски съоръжения, като лодки.
 
Прогнозата за изгорелите жилища и сгради е била увеличена на 6,900 от 5,700, тъй като пожарникарите допълнително се завръщат в засегнатите квартали с предишен труден достъп, и оценяват отдалечени и селски райони, в които не са могли да стигнат по-рано, каза Даниел Берлант, говорител на калифорнийското министерство на горите и противопожарната защита.
 
Берлант каза, че повечето от новоизброените унищожени сгради са изгорели на 8 октомври и на 9 октомври – когато горските пожари избухнаха във винарската част на Северна Калифорния и в други близки райони.
 
“Оценките са най-вече за домове, но също така включват търговски структури и стопански постройки като хамбари и навеси”, каза Берлант.
 
Двадесет и два (22) от 42-те смъртни случая в Северна Калифорния са били в област Сонома, което я прави третата най-опасна в историята на щата. 
Пожарът през 1993 г. в Лос Анджелис, който уби 29 души, е най-смъртоносният, последван от този в Оукланд през 1991 г., който уби 25 души.
Губернаторът Джери Браун в сряда издаде изпълнителна заповед за ускоряване на усилията за възстановяване, тъй като пожарните власти заявиха, че вече са спрели развитието на горските пожари.
 
Десетки хиляди хора бяха допуснати да се завърнат по домовете си, но повече от 15 000 души все още остават евакуирани днес, след спад от 100 000 човека от миналата събота.
 
Заповедта на Браун също позволи на разрушените винарни да преместят помещенията за дегустация, както и да се преустановят държавните такси за мобилни паркове и собственно ръчно изградени жилища.
 

В Южна Калифорния, до и в Лос Анджелис  и Ориндж каунти,  властите заявиха, че в планината Уилсън е намерено овъглено човешки труп.

Мъжкото тяло е открито късно в сряда, и съдебен лекар работи за идентификация, каза шерифа Винсент Плаър, цитиран от АП.
Пожарникарите на юг също се бориха с пламъци, които достигнаха плажа на Кола Санта Круз.
Пострадалият терен е нараснал до почти половин квадратна миля (1,3 квадратни километра), а броят на къщите, застрашени от пожара, се е удвоил до 300.
По време на пожарите в Калифорния  няколко пожарникари претърпяха леки наранявания.
Заповедта на губернатора Джери Браун удължава забраната за ценообразуване по време на извънредни ситуации до април 2018 г. и ускорява наемането на персонал за аварийни и оздравителни операции.