Тръмп подписа заповед за здравните застраховки, да заработи до 2020, Обамакеър стои в сила

 

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за промени в здравното осигуряване. Фото: Белият Дом

12 октомври 2017 г. Точно в 12:00 часа м.вр. на 12-та дата президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за промени в здравното осигуряване. Събитието бе директно предавано от големите американски телевизии. Предложенията за изменения на здравните застраховки, със сигурност няма да засегнат покритието за 2018-та година, и едва ли ще влезнат в сила за 2019-та. Заповедта на Тръмп не отменя текущият закон Обамакеър (Obamacare), който остава в сила.

Доналд Тръмп прогнозира, че “милиони и милиони хора” ще се възползват от действията, които ще развият законодателството в областта на здравеопазването. Целта на тази заповед е да намали премиите на застрахователните планове, и те да станат по-широко достъпни.

Тръмп заяви, че той ще предостави на милиони американци това, което той нарича “Облекчение от Обмакеър”. 

Но промените, които Тръмп се надява да направи, може да отнемат месеци или дори повече, според служителите на администрацията, които днес разясниха заповедта пред медиите, цитирани от АП. Предложенията може да не бъдат финализирани навреме, за да засегнат застрахователното покритие за 2019 г., да не говорим за следващата 2018-та година.
 
Директорът на вътрешната политика на Белия дом Андрю Бърмбърг заяви, че Тръмп все още вярва, че Конгресът трябва да отмени и замени Закона за достъпни грижи на Барак Обама – Обамакеър. От Белия дом заявиха, че днешната заповед е първата стъпка за отмяната на Обамакеър.
 
Тръмп залага на изпълнителната заповед, тъй като Конгресът, контролиран от Републиканците, не е в състояние да приеме план за отмяна и замяна на закона за здравеопазването, прокаран от Обама.
 
С действията си Доналд Тръмп счита, че системата за здравеопазване “ще се подобри” и този акт няма да струва нищо на федералното правителство. 
 
Президентът на Съединените щати още заяви, че с днешната негова заповед, той ще създаде повече конкуренция, повече възможности за избор и по-ниски премии.
 
Доналд Тръмп подписа заповедта в зала Рузвелт в Белия дом, заобиколен от вицепрезидента Майк Пенс, членове на кабинета и Конгреса.