Пожари отнеха най-малко един живот и разрушиха над 1500 сгради в Северна Калифорния

В Северна Калифорния, повече от 10 горски пожари, разпространени от силни ветрове, отнеха живота на най-малко един човек, раниха сериозно други двама, разрушиха най-малко 1,500 сгради, изгориха автомобили и изкараха хиляди на улицата. Фото кредит: АП

9 октомври 2017 г. В Северна Калифорния, повече от десет (10) горски пожари, разпространени от силни ветрове, отнеха живота на най-малко един човек, раниха сериозно други двама, разрушиха най-малко 1,500 сгради, и принудиха хиляди хора да бягат и да се крият. Това съобщиха официални държавни служители, цитирани от АП, но предупредиха, че тези оценки не са окончателни.

Няма пострадали българи, до момента, според думите на трима наши сънародници, които живеят или работят в два от най-засегнатите райони на Санта Роса и Напа Валей.  

Пламъците се движеха “с експлозивни темпове”, заради скоростта им от 50 мили в час, заяви Кен Пимлот, директор на министерството на горите и противопожарната защита на щата.
Четиринадесет (14) огромни пожара горяха на север от Сан Франциско, принуждавайки губернаторът на Калифорния Джери Браун да обяви извънредно положение в окръзите Напа, Сонома и Юба.
 
“Всеки, който нарушава правилата за евакуация ще бъде арестуван. До момента има потвърдени седем (7) загинали,” каза на специална пресконференция в 17:00 ч.м.вр. шерифът на Сонома.
 
Не беше необичайно да има толкова много пожари по едно и също време, съобщиха от противопожарната служба, особенно през октомври, когато обикновено е най-разрушителното време на годината за горските пожари в Калифорния.
Гигантските пламъци принудиха властите да се съсредоточат преди всичко върху безопасното измъкване на хората, дори ако трябва оставят огнената стихия. Пожарната зона обхваща повече от 100 квадратни мили (160 кв.км) в над осем окръга. Някои от най-големите пожари са в окръзите Напа и Сонома, най-винарската част на щата, където се намират десетки винарни, които привличат туристи от цял ​​свят.
 
Пушекът достина на юг, чак до Сан Франциско, на цели 96 километра.
Пожари също бушуваха в окръзите Юба, Бут и Невада – на север от столицата Сакраменто.
Пожарите “нападнаха” и курорта Силверадо в Напа и хотел Хилтън в Санта Роса, най-големият град в горящия район, с население от около 175 000 души. В града изгоря цял магазин Kmart, ресторанти и неизвестен брой бизнеси и домове. Пожарът затвори училищата и принуди повече от 200 пациенти в две градски болници да се евакуират.
Пожарникари напуснаха специалните си превозно средства, за да спасят хора в дом за инвалиди, когато пламъците стигнаха до едната страна на сградите на центъра в историческия град Солена Глен Елън. Повече от 200 пациенти са извадени от застрашените сгради, каза един пожарникар, цитиран от АП, тъй като пламъците се бяха доближили само на десетина метра.