Започват разговори на Белия дом с Националната оръжейна асоциация (NRA)

Само минута отне на президенството да отговори на поканата на оръжейните босове

Говорителката на Белия дом приветства решението на Националната оръжейна асоциация” (NRA), откъдето по-рано първи предложиха и заявиха, че “са отворени за регулиране на действията и искат разговор по въпроса”

Говорителката на Белия дом Сара Хакъби Сандърс приветства решението на Националната оръжейна асоциация” (NRA), откъдето по-рано първи предложиха и заявиха, че “са отворени за регулиране на действията и искат разговор по въпроса”. Това съобщи АП.

Само минута отне на президенството да отговори на поканата на оръжейните босове. Първия туит на АП за решението на NRA бе в 11:42 м.вр, а отговорът на Белия дом в 11:43 м.вр.

Половин час по-рано, официални представители на щата Колумбия (DC), в който се намира столицата на САЩ Вашингтон заявиха, че няма да обжалват решението на съда, което не променя законите за притежаване на оръжие там. Това означава, че скоро ще бъдат улеснени собствениците на оръжие да получат сериозни разрешителни за носенето му в столицата на нацията.

Решението на водещата група за оръжейна индустрия бе доста изненадващо, след като през последните години тя категорично се противопоставя на правилата за притежание на оръжие.

Бъдещите разговори бяха подкрепени и от Конгреса на Съедидените Щати, вкл. и от говорителят на Републиканците Пол Райън.

Какво точно ще бъде обсъдено и прието, ще се разбере в близките дни. Но засега остава само предложението на NRA, за разглеждане на устройствата, които превръщат полу-автоматичното оръжие в автоматично. 

“Националната асоциация на оръжията призова Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и взривни вещества (БАТФЕ) незабавно да прецени дали тези устройства отговарят на федералните закони“, се казва в изявление на Националната оръжейна асоциация” (NRA). “NRA смята, че устройствата, предназначени да позволяват полуавтоматичните пушки да функционират като автоматични пушки, трябва да бъдат предмет на допълнителни правила.”

Правителството на Барак Обама даде одобрение за продажбата на тези устройства през 2010 г., след като стигна до заключението, че те не нарушават федералните закони.

Първата, макар и малка стъпка за регулация на оръжието в САЩ е направена. 

Тя дойде след няколко кръвопролития през годините, вкл. и тези т.г. в Лас Вегас с белия силно въоръжен 64-годишен пенсионер Стивън Крейг Падок, и стрелбата на бейзболното игрище през юни, при която Конгресменът от Републиканците Стивън Джоузеф “Стийв” Скалис бе “на косъм” от смъртта.