Губернаторът на Калифорния ще пази нелегалните емигранти от Тръмп

Губернаторът на Калифорния Джери Браун подписа законопроект, който дава на щата статут на “светилище”, като той ще попречи на полицията да разпитва хората за имиграционния им статут и ще ограничи сътрудничеството в областта на правоприлагането с имиграционните служители.

5 октомври 2017 г. Губернаторът на Калифорния Джери Браун подписа законопроект, който дава на щата статут на “светилище”, като той ще попречи на полицията да разпитва хората за имиграционния им статут и ще ограничи сътрудничеството в областта на правоприлагането с имиграционните служители.

Подписа на Браун постановява защита на нелегални имигранти, която вече съществува на,няколко места, включително Чикаго и Ню Йорк.
 
Подобрената защита на нелегалните имигранти в най-населеният щат с такива, продължава политическата битка с президента Доналд Тръмп, за който един от основните приоритети е борбата с нелегалната имиграция.

Законопроектът записан под Номер 54 бе одобрен миналия месец, и забрани на местните власти да държат нелегалните имигранти повече време в затвора, за да могат имиграционните агенти да ги вземат за депортиране.

 
На полицията се забранява да пита за имиграционния статус на хората по време на рутинни проверки.
“Това са несигурни времена за нелегалните калифорнийци и техните семейства и този законопроект постига баланс, който ще защити обществената безопасност, като същевременно ще донесе известна комфорт на онези семейства, които сега живеят в страх всеки ден”, каза губернатора Браун в изявление.
 
Законът ще влезе в сила през януари 2018 г.
 
Калифорния е водач по брой на нелегални имигранти в Щатите, като над 2,3 милиона души нямат правен статут, според Pew Research Center.
Законът няма да засегне основните аспекти на имиграционното правоприлагане в САЩ, отбеляза губернатора на Калифорния в изявлението си. Той не забранява на шерифите да разрешават на федералните имиграционни власти да влизат в затворите, и не замразяват депортирането на затворниците, каза Браун.
 
Министерството на правосъдието на САЩ незабавно критикува действието на Браун.
 
“Калифорния вече е потвърди желанието си да върне криминалните чужденци обратно на нашите улици, което подкопава обществената безопасност, националната сигурност и правоприлагането,” заяви говорителят на М-во на правосъдието Девин О’Мали.