Накъде отива Тръмп и Америка след финансовото “въстание” днес

Акциите и индексите се сринаха, банките потънаха, доларът падна, след като инвеститорите се притесниха от последното сътресение във Вашингтон, което може да възпрепяства президента Доналд Тръмп

Уолстрийт рязко се срина, след като инвеститорите се притесниха от последното сътресение във Вашингтон, което сериозно може да възпрепятства дневния ред на президента Доналд Тръмп. Продължаващата “битка” между Републиканци и Демократи влезе в гоеща фаза, около обвиненията за разпространение на секретна информация за Русия и проблемите с ФБР.

17 Май 2017 г. Днес акциите на Уолстрийт рязко паднаха, и то само за няколко часа, около обяд, след като инвеститорите се притесниха от последното сътресение във Вашингтон, което сериозно може да възпрепятства дневния ред на президента Доналд Тръмп. Продължаващата “битка” между Републиканци и Демократи влезе в гоеща фаза, около обвиненията за разпространение на секретна информация за Русия и проблемите с ФБР.

Скоростният срив днес доведе до най-лошите борсови показатели от септември м.г. насам, като сложи край на необичайно дългия период на спокойствие.
 
Банките, които “изхвърчаха нагоре” през месеците след изборите, днес се “приземиха по корем”. Само една от елитните банки, “Банк оф Америка”, само днес, загуби цели 5,9%.
 
Респективно, държавните облигаци, комуналните услуги и златото се повишиха, тъй като търговците избягаха от по-рисковите динамични активи. Скъпоценният метал скочи с 1,8%, като се покачи с $22,30, за да се установи на $1,258,70 за унция.
Доларът също се свлече към “бездната”.
 
Авторитетният борсов индекс Standard & Poor’s 500 спадна с цели 43 пункта, или 1,8%, до 2,357.
 
Индустриалната средна стойност на най-популярния индекс по света Dow Jones загуби 372 пункта, или 1,8%, най-големият спад за последните осем месеца на фондовия пазар.
Другият известен Nasdaq падна с 158 пункта, или 2,6%, до 6,011, и то само един ден след последния си рекорд, който бе и втори пореден, но вече не.
 
Борсовите акции на малките компании, които значително биха се възползвали от предложените от Тръмп данъчни облекчения, паднаха повече от всяка друга част на борсата. Телефонни компании и тези за недвижими имоти също полетяха надолу.
Както обикновенно Светът следва Америка. В Европа германският основен индекс DAX падна с 1.4%. CAC 40 във Франция се понижи с 1,6%. Индексът на водещите британски акции в FTSE 100 се понижи с 0,2%. Азиатските пазари най-вече паднаха. Японският Nikkei 225 спадна с 0,5%, докато Kospi от Южна Корея спадна с 0,1%. Индексът Hang Seng на Хонконг се понижи с 0,2%.
Едно стана ясно днес – нещата тръгнаха срещу стабилността на Съединените щати, а докога ще продължат така, само времето ще покаже. 
Или това е поредната “игра” на глобалния бизнес, подобно на т.нар. “световна криза”.
Седмото джудже да гаси лампите и народа да си ляга! Снежанка-Американка е там в леглото. Отровната ябълка Донка е налице. Но коя е мащехата, и кой царският принц, ще разберем в следващите епизоди.
Някои пак ще си останат гладни!