САЩ пак се спаси от фалит в последната минута – $1 Трилион до Октомври от Конгреса

Що е то “затваряне на правителството” (shutdown) – кога и кой (е) страда(л) най-много?

СДЕЛКАТА – парчета за народа срещу “торта” за армията
Сенаторите отрязоха парите за строеж на стената с Мексико на президента Доналд Тръмп, но му отпуснаха $15 милиарда долара за начално плащане за укрепване на военните.

30 Април 2017 г. Късно тази вечер, само близо час преди полунощ във Вашингтон, републиканците и демократите в Конгреса постигнаха споразумение за 1 Трилион американски долара за финансиране на правителството на Съединените Щати до 1-ви октомври 2017 г., за да не бъде то закрито (US Government shutdown). Това съобщиха водещите световни информационни агенции.

Почти традиционно в съвременната история на САЩ, помощта на законодателите дойде в “последната минута на мача” между тях, който се води от няколко седмици, изпълнен с преговори и сделки.

СДЕЛКАТА – парчета за народа срещу “торта” за армията

Сенаторите отрязоха парите за строеж на стената с Мексико на президента Доналд Тръмп, но му отпуснаха $15 милиарда долара за начално плащане за укрепване на военните, съобщи АП.

Освен това, политиците отхвърлиха съкращенията на популярни местни щатски програми, медицинските изследвания и безвъзмездните средства за инфраструктура, съобщи Ройтерс.

Тръмп пък, освен парите за армията, успя да получи $1,5 млрд. Долара за мерки за сигурност на границата, като например допълнителни места за задържане (строеж на сгради за арестанти). 

Камарата на представителите и сената трябваше да одобрят сделката, още преди края на деня в петък, и да я изпратят на президента Доналд Тръмп за подпис, за да се избегне първият фалит на правителството от 2013 г. насам.

Нямаме данни, дали е прието предложеното от Демократите финансиране на планираното майчинство (Planned Parenthood). Както и допълнителни средства от Medicaid, за здравни грижи за бедните в Пуерто Рико, където местното правителство напълно фалира за 15 дни през 2006 г. 
Калифорния никога напълно не е пропадала, за разлика от Минесота, на която цели два пъти “удрят кепенците” (2005, 2011).
 

Затвореният парк пред Парламента във Вашингтон по време на “замразеното правителство” на Барак Обама през 2013 г.
Затваряне на единици от системата на Националните паркове на САЩ, или всички, е едно от последствията от спиране на федералното правителство.

ЩО Е ТО “Фалит или застопоряване на Правителството” (shutdown)?
В американската политика спирането на правителството е процесът, в който то задължително трябва да влезе, ако Конгресът открие “пропуски във финансирането” и спре да приема законите, финансиращи правителствени операции и агенции. Ако Конгресът приеме законопроектта за финансиране на Правителството, то той се изпраща на президента за одобрение.

Ако бюджетните кредити (финансирания) все още не са влезли в сила, то Конституцията на Съединените щати и Законът за борба с дефицита изискват федералното правителство да започне “спиране” на засегнатите дейности, или на своята работа (shutdown).
Ако процесът трае достатъчно дълго, че трябва да се задействат плановете за спиране, законът изисква освободаване на служители и съкращаване на дейности и услуги. Програмите, финансирани от закони, различни от годишните бюджетни кредити (дори например социалната осигурителна дейност), също могат да бъдат засегнати, ако се основават на дейности, които получават годишно целево финансиране. Въпреки че терминът “правителствено спиране” обикновено се отнася до това, което се случва на федерално ниво, същото се отнася и за териториалното и местно ниво на управление (щатско, каунти, сити). 
 
ЗАТВОРЕНО ЗА УИКЕНДА

През 1976 г. е първото, макар и частично спиране на дейността на правителството, което продължи по-малко и от 48 часа, само през почивните дни на уикенда тогава. Това се случи по времето на администрацията на Роналд Рейгън.

Финансова пропаст по време на управлението на Джордж У. Буш също предизвика частично замразяване на изпълнителната власт за един уикенд.

ЗАТВОРЕНО НАПЪЛНО
Първото пълно правителствено спиране е по време на администрацията на Клинтън, и то не едно, а цели две – през 1995 г. и 1996 г, съответно за 5 и 21 дни. Това са най-дългите и най-тежки дни за правителството в историята на САЩ, до тази дата, и доведоха до огромни затруднения и значителни смущения. Основният проблем беше бюджетният дефицит на Съединените щати.
По време на президентството на Барак Обама, “колапсът на държавата” продължи цели 15 дни – от 1 до 16 октомври 2013 г. Основният въпрос бе законът, известен, като “Обамакеър”, подписан през 2010 г. Авторитетната Агенция за финансови рейтинги Standard & Poor’s заяви на 16 октомври, че спирането е “отнело 24 милиарда долара от икономиката” и “обръснало най-малко 0,6% от годишния растеж на БВП за четвъртото тримесечие на 2013 г.”.
 
НЯКОИ РАЗЛИКИ – ЧАСТИЧНО и ПЪЛНО “ЗАМРАЗЯВАНЕ”
Докато правителствените прекъсвания през 1995-1996 г. имаха много леки ефекти, пълното спиране на федералното правителство доведе до “консервирането” на голям брой федерални служители. Военнослужещите и служителите, без които държавата не може (“Emergency personnel”), не се освобождават от работа, но не им се плащат заплати за периода на спиране на федералното правителство. “Замразяването” в миналото води и до закриване на училища и спиране на комунални услуги, като събирането на боклука.
КАКТО СЕ СЕЩАТЕ, ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ (СЕНАТОРИТЕ), КОИТО СПИРАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, НИКОГА НЕ СЕ ПРЕКЪСВАТ! 
На освободените, било то и временно, държавни служители се забранява дори да проверяват електронната си поща от дома си, а много от държавните агенции изискват от служителите да върнат служебните си електронни устройства. Някои от липсващите данни, които не са могли да бъдат събрани, докато конкретни правителствени служби са били затворени, понякога никога не може да се възстамовят или изискат, както се случва през 2013 г. Освен това някои ефекти от спирането на правителството са трудни за директно измерване и се смята, че причиняват много остатъчни въздействия през месеците след “дърпане на шалтера”. Има достатъчно примери за унищожени научни изследвания, загуба на инвеститори и допълнителни разходи или лихви за разсрочени издръжка и финансиране.