Българска копродукция с голямата награда на филмовия фестивал на ДеНиро в Ню Йорк

“Синът на София” на братя Чучкови е “най-добрият чуждестранен филм” на фестивала за независимо кино “Трайбека”

Официалният постер на “Синът на София” за фестивала за независимо кино “Трайбека”

: “Когато гледахме тези филми, търсехме нещо, което не бяхме виждали преди. Ние единодушно се съгласяваме, че един филм ни предизвиква”

“Синът на София”, копродукция на братя Чучкови, спечели наградата за най-добър чуждестранен филм на втория по големина фестивал за независимо кино в Ню Йорк – “Трайбека”, създаден от Робърт де Ниро, съобщи сайта на организаторите.

Авторитетното жури на фестивала, основан от супер звездата на големия екран Роберт ДеНиро  и което избра нашата лента за победител, бе в състав незабравимият Уилям Дефо, легендата Питър Фонда, Тави Гевинсън, Алесандро Нивола и Рут Уилсън.

“Когато гледахме тези филми, търсехме нещо, което не бяхме виждали преди. Ние единодушно се съгласихме, че един филм (бел.ред. Синът на София) ни предизвиква да видим нещата по нов начин и бяхме съблазнени от изненадващата човещина на неговите трудни герои. Посоката беше гарантирана и тонът уникален , сегс очакваме да видим следващата работа на Елина Псику.” Това каза Уилям Дефо при връчването на наградата, се вижда от записа на думите на Холивудския “тигър”.

Филмът „Синът на София” е на гръцката режисьорка Елина Псику, но е със сериозно българско участие, макар и зад камера – негови копродуценти са братята Борислав и Виктор Чучков. Това е втората тяхна копродукция, която получава световно признание – след филма „Уестърн”, който беше избран за програмата „Особен поглед” на фестивала в Кан.

Историята в „Синът на София” се развива през 2004 г. в Атина, когато Олимпийските игри всеки момент ще започнат. 10-годишният Миша пристига от Русия, копнеейки за майчина прегръдка. Момчето не знае, че има нов гръцки баща, който го очаква с отворени обятия.