СКАНДАЛ ЗА МИЛИОНИ ДОЛАРИ С КАЛИФОРНИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ (UC)

ПРЕЗИДЕНТЪТ на Калифорнийския университет (Университет на Калифорния, The University of California, UC) е БИВШ СЪВЕТНИК НА ОБАМА, и е ОБВИНЕН В НЕПРАВОМЕРНО УПРАВЛЕНИЕ НА СРЕДСТВА

Г-жа Джанет Наполитано е Демократ и е президент на UC от 30 Сеп 2013 г., идва след като 4 години и половина (2009-13) е 3ия Секретар на Кабинета на Президента Обама, отговарящ за Националната Сигурност от Януари 2009 г. Преди това г-жа Наполитано е Губернатор на Аризона, както и Главен прокурор на този щат.

Данните от вътрешен Щатски одит на офиса на Президента на Калифорнийския университет (#Университет на #Калифорния, The University of California, UC), разкриват $175 Милиона непоказани средства, $32 Милиона разходи НЕ за студенти, прекомерни (завишени) заплати. Президентът на UC Джанет Наполитано (р.1957г., Ню Йорк) се е намесвал в одита. Това съобщи местната телевизия KTLA5. От авторитетното американско издание за висшите учебни заведения “Кроникъл оф Хай Едюкейшън” също коментират новината, като посочват, че “офисът на президента има неразкрит бюджет за изразходване на резервните фондове, вариращ от 77 милиона до 114 милиона долара за период от четири години”.
От престижния калифорнийски таблоид “Ел Ей Таймс” съобщават, че “администрацията на системата на Калифорнийския университет плаща високи заплати на някои от служителите си, значително по-високи от тези на подобни държавни служители, и е осигурила милиони долари, които не са типични за публичния сектор, и не ги е показала пред Съвета на регентите и обществеността”.

12 Август 2010 г. Президентът на САЩ Барак Обама подписва законопроекта за югозападната граница за сигурност, в която основна част заема Калифорния. Секретарят на вътрешната сигурност Джанет Наполитано наблюдава в Овалния кабинет на Белия дом във Вашингтон. Плащането в размер на 600 млн. Долара да постави агенти и оборудване по границата между САЩ и Мексико, да се наемат 1000 нови агенти за граничен патрул и допълнителен персонал по имиграцията и митниците, съобщиха тогава в новините.(Aug. 12, 2010 – Photo credit: Zimbio/Pool/Getty Images North America)

Г-жа Наполитано е Демократ и е на този пост от 30 Сеп 2013 г., идва след като 4 години и половина (2009-13) е 3ия Секретар на Кабинета на Президента Обама, отговарящ за Националната Сигурност от Януари 2009 г. Преди това г-жа Наполитано е Губернатор на Аризона, както и Главен прокурор на този щат.
Разкритията идват в момент, когато Щатската управа, която прави одита, самата е в конфликт с Белия дом, относно финансирането от правителството, и когато се провежда “Марш за Наука”. Разследването на Щата е независимо от Федералните власти.

Калифорнийският университет (The University of California, UC) е един от най-старите в САЩ, създаден 1868 г. Девизът изписан на печата му гласи “Нека Там Има Светлина”.

Калифорнийският университет (на английски: The University of California) или UC, е едната от общо три системи за висше образование в щат Калифорния (другите две са Университет на щат Калифорния (California State University) и Общински колежи на Калифорния (California Community Colleges System CCCS))


UC е обединение на 10 публични калифорнийски университета. Статутът „публичен“ означава, че системата се финансира от множество източници, включително и от бюджета на щат Калифорния (около една трета от цялото финансиране), и се управлява от Съвет на регентите на Калифорнийския университет (на английски: The Regents of the University of California), който се назначава от губернатора на щата.
Общо в системата от университети на UC се обучават над 191 000 студенти, а материалните му активи се оценяват на повече от 10 милиарда долара, което го нарежда на 12-то място сред университетите в САЩ. Калифорнийският университет получава финансиране от Американското правителство.
Най-стар и един от най-престижните съставни университети е този в Бъркли, основан през 1868 г. В състава влиза и Калифорнийски университет – Лос Анджелис (Los Angeles), UCLA.
Калифорнийският университет управлява редица изследователски центрове (национални лаборатории) към М-во на енергетиката на САЩ и получава пари от фондове на Американското правителство.
Министерството на енергетиката на САЩ (United States Department of Energy (DOE)) е един от изпълнителните департаменти на САЩ, отговарящ за енергетиката и ядрената безопасност на страната. В отговорностите му влиза производството на ядрени реактори за военноморските сили. Това е институцията спонсорираща най-много научни изследваня от всички федерални органи на САЩ.