Райчо със 7 Американски шофьорски книжки и рок енд рол “замина на небето”

Как Бохемът от класа Райчо…Рик Джеймс по паспорт (шофьорска книжка), роден някъде из Южните щати обичал Рокендрола и България, станал от свитата на Джордж У. Буш след запой 

Автор: Васко Кръпката* 

СЕДЕМ ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ
Да ви разкажа малко за добрия приятел Райчо….Рик Джеймс по паспорт (шофьорска книжка)…роден някъде из Южните щати в средата на 50-те.

Появи се преди около 15-тина години на наш концерт и ми призна, че обича Рокендрола и България. Бохем от класа.

Живееше временно в Сандански, защото по някакъв тъп Бг закон всеки месец трябваше да излиза от страната и да влиза и той просто отиваше до границата, минаваше пеша и пак влизаше. Беше си дал къщата под наем в Пенсакола Флорида и живееше тук. Разказа ми, че е бил на един от последните концерти на Джими Хендрикс и на Дженис Джоплин и после те умирали… викам му да ти купим билет за някой наш популярен чалгар, щом ти е такава поличбата….той рече, да ама не работи винаги, ето на колко твои концерта съм бил, пък още си жив …

Голям образ, добродетелта му се простираше от първата до последната мастика …

Помогна ми да осъществя една от най-съкровените ми мечти – блус фестивал на морето. Кръстихме го Blues On The Beach и просъществува три – четири години. Много красиво. Всички бяхме там…на къмпинг Смокиня, до Созопол…на пясъка….даже едната година беше цяла седмица….Лежахме на дюните, свирихме, пеехме , пиехме…до зори…един път посрещнахме изгрева с Райчо…беше Джулай и така се отковахме….

Веднъж, след един мой рожден ден се напи и му рекох да не се качва на колата, а да си хване такси…излизам, гледам няма го пикапа…аууу тая пияница пак си е тръгнал с колата и в тоя момент ми звъни мобилния „…ало г-н Георгиев, обажда се капитан нам кой си от караулката за Панчарево, тук сме спрели един мъртво пиян чужд гражданин, който управлява вашата кола, не говори български и не знаем какво да го правим”…. Брей натоварихме се на буса всички …и ние бая на градус и хайде при ченгетата. Гледам го Райчо седи в колата (пикап Форд, който намерихме изгодно за него, но на мое име, заради там некви регистрационни спънки) и не мърда, като в екшън филм…ама не може да си каже заглавието и като ме видя и вика хайде Васко да си вървим, мани ги тия корумпирани ченгета, само за пари ме врънкат….пък нека ми вземат книжката, аз и без това съм си извадил 7 книжки, от 7 различни щата…много важно като ми вземат една, хайде да си ходим, че се съмна…Викам му чакай да се разбера с властта, че аз нямам 7 книжки, а колата се води на мен и аз съм също под ножа…нали ти казах да си вземеш такси, мадърфакър неден!!!

Отивам при ченгетата, както и да е… да не изпадам в подробности, ама след интересни събеседвания и благородни драм състави от моя страна, че човекът е от свитата на Джордж Буш (младши, той беше дошъл у нас на посещение по това време) и пр…знаете как е, някак се разбрахме…

Ранното юнско слънце вече се беше показало зад Балкана, а аз хвърчащ, след як рожден ден купон и щастлив завъшек, без никой да пострада вървях бавно към моя щур приятел и държах седем шофьорски книжки, от седем различни щата в ръка и не спирах да се смея на доверчивия, наивник, дошъл да си купонясва у нас, във времена в които целия свят иска да живее в Америка….и с необременения си нрав дал всичките си шофьорски книжки на полицаите за проверка на караулката за Панчурево…

И сега, когато Ричард Джеймс-Райчо отлетя в Небитието, при Дженис и Джими не мога да не се усмихна, дори и през сълзи за това, с какви щури образи ни срещна Рокендролът из Свободна ни България.

Рест ин пиис Райчо, май брадър фром анадър мадър!!! See ya when I see ya!!!

*Текстът е публикуван от Васко на 26 Април 2017 на профила му в социалната мрежа ФБ

Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката и „Vasko The Patch“, фронтмен на софийската рокгрупа Подуене блус бенд, е роден на 6 юни 1959 г. в София.

Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката и „Vasko The Patch“, китарист-блусар, певец и автор на песни, е фронтмен на софийската рокгрупа Подуене блус бенд, роден на 6 юни 1959 г. в София. Свири на барабани, хармоника и китара.