СВЕТЛА СЕДМИЦА – 1ва след Великден – Защо и Какво да Правим

Първата седмица след Великден е наречена Светла седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци.

СВЕТЛА СЕДМИЦА – Първата седмица след Великден е наречена Светла седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. Идеята на Създателя, според христиняството, не е да накара човека да страда и да живее в този болезнен и смъртен свят, а да се радва във вечността! Казано “по нашенски”, да гледаме позитивно на нещата в живота! 

В църковния календар Великден продължава три дни – неделя, понеделник и вторник. Вторият ден на Великден се нарича Светли или „разтурни“ понеделник, свързан с обичая „размятване на яйца“ за предпазване от градушка и за плодородие.

Всеки от дните до следващата неделя –

Томина неделя – денят на Св.ап.Тома Неверни

е записан като Светъл. През всеки от дните на Светлата седмица се славят Божията майка и светите апостоли (вижте списък с именните дни най-долу)

На Светли понеделник – светите апостоли,  през Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

На Светлата сряда от Светлата седмица

се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Светли Петък /умни петък/ – продължава да се слави Възкресението на Спасителя, и се възпява и Божията майка, като “живоприемен и живоносен Източник”.

Седмицата завършва с Томина неделя, по името на св. ап.  Тома, който единствен  от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото възкресение.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

 

Християните се поздравяват с „Христос воскресе“ до Петдесетница, когато се е родила Христовата църква.

Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

С Възкресението си Спасителят Христос е положил началото на Вечността и на това, когато душите се отделят от тялото, да могат спокойно да отидат, където заслужават.

За нас, българите, Православната вяра е Откровение, Завет и Съдба! Това е вярата, на която дължим нашата писменост и просвета, която ни съхрани като народ през вековете на османско и фанариотско робство, за запазването на която много пострадаха мъченически. Историческата заслуга на Православието за запазване единството на българския народ, на неговата самобитност, дух и култура, въпреки всички козни на политически и верски врагове, е абсолютна по значение и неопровержима като факт.

„Има Православие у нас, има български народ; няма Православие, няма български народ“ ­

звучи предупредително и днес заветът на митрополит Климент Търновски (Васил Друмев). Запазването на ЧОВЕЩИНАТА У ЧОВЕКА!

Дата Ден През АПРИЛ имен ден празнуват:
1 Сб Аврам
6 Чт Страхил
8 Сб Лазар, Лазарка, Лазарин
9 Нд Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина
10 Пн Виктор, Виктория
14 Пт Марти, Мартин
16 Нд Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан
18 Вт Виктор, Виктория (Започва Светла Седмица)
21 Пт Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя
23 Нд Тома, Томислав, Томислава