Лос Анджелис победи Сан Франциско в спор за “Център на Вселената”

Ел Ей бе предпочетен за “Център на Вселената”, след като стана ясно, че е новият дом на музея на Джордж Лукас и “Стар Уорс”. Постоянната експозиция ще се помещава в сграда с формата на космическия кораб от “Междузвездни войни”. Снимка на проекта, предоставена от Lucas Museum of Narrative Art.

Ел Ей бе предпочетен за “Център на Вселената”, след като стана ясно, че е новият дом на музея на Джордж Лукас и “Стар Уорс”. Постоянната експозиция ще представи работата на живота му, заедно с огромна колекция от експонати на историята на киното и изкуството.

“Силата”, изглежда, е била с Лос Анджелис. И Сан Франциско бе оставен на “тъмната страна”.

Създателят на “Star Wars” Джордж Лукас и неговият екип избраха “Градът на ангелите” пред “градът от залива”, за дом на един музей, който ще представи работата на живота му, заедно с огромна колекция от експонати на историята на киното и изкуството.
 
Музеят ще бъде изграден в Exposition Park, където той ще застане редом с Природонаучния музей на окръг Лос Анджелис и Калифорнийският Музей за Наука, в който се помещава совалката Индевър.

 

Джордж Уолтън Лукас Младши (George Walton Lucas, Jr.) е американски филмов режисьор, продуцент и сценарист, известен с неговите епични филми – сагата Междузвездни войни и Индиана Джоунс – втория в сътрудничество с неговия приятел Стивън Спилбърг. Лукас е един от най-независимите и успешни режисьори и продуценти в американската филмова индустрия, с богатство, оценявано на общо 3.6 милиарда американски долара.

Лукас се опитва да построи музея вече близо десетилетие и сам финансира проекта, като планува да похарчи над $ 1 млрд.
Той имаше няколко възможни места, но изборът в крайна сметка опря до двата вечни съперници в Северна и Южна Калифорния.
Сан Франциско бе с предложението си за Treasure Island, с неговите живописни гледки в средата на залива.
В музея ще има къща с личната колекция на Лукас, която включва 40,000 картини, илюстрации и вещи, свързани с филмовото изкуство, включително сценарии и костюми от “Магьосникът от Оз”, “” Казабланка “и, разбира се,” Междузвездни войни “.
Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети подчерта, че това няма да бъде просто “музей на Междузвездни войни.”
“Това е колекция от разкази за изкуството в един град, който има най-добрите разказвачи и създателите на история в света”, каза той на пресконференция.
“Разочарован съм, разбира се, но трябва да се уважава решението”, каза пък кметът на Сан Франциско Едуин Лий в изявление. “Все пак съм доволен, че музеят ще бъде изграден в Калифорния за жителите на нашия щат,” добави Лий.
Ел Ей изглеждаше очевиден избор за Лукас, не само поради своята многогодишна филмова индустрия, но и защото “галактическият баща” е възпитаник и основен донор на филмовото училище в Университета на Южна Калифорния, който е точно от другата страна на улицата на музея.
Въпреки това, Лукас запазва силни връзки на север в Сан Франциско, където той е живял през пo-голямата част от живота си, а градът бе дом на Lucasfilm, преди Disney Co. да го купи през 2012 година.
Кметът на Ел Ей каза, че местоположението на музея в парка Exposition с множество други музеи, ще позволи да се види едновременно магията на филмовия космически кораб, и нещо истинско – космическата совалка.
 “Можете да видите как човекът е вдъхновен от природата, и как може да я изведе на екрана,” каза Гарсети.
Exposition Park също така е дом на стадиона LA Memorial Coliseum, където отборите на USC – троянците и Лос Анджелис Рамс играят футбол, където се строи и нов стадион за нов отбор от професионалната футболна лига – Major League Soccer.
Малка железопътна линия, която тръгна едва миналата година, ще свързва парка с центъра на Лос Анджелис и плажовете. 
Лос Анджелис е вторият по население град в Съединените щати след Ню Йорк и едно от най-големите икономически, културни и развлекателни средища в света. “Големият” Лос Анджелис има над 19 милиона жители и е една от най-големите градски агломерации в света. Узаконен е като град в Калифорния на 4 април 1850 г., когато броят на жителите му е едва 1610. Градът е двукратен домакин на Олимпиади – 1932 и 1984 г., именно на стадиона LA Memorial Coliseum, където съсед ще му стане новият музей на “Междузвездни войни”. 
Наречен „Град на ангелите“, Лос Анджелис е водещ център на света на бизнеса, международната търговия, забавления, култура, медии, мода, наука, спорт, технологии и образованието, и се класира на трето място в класацията за най-богатия град и на пето в класацията за най-силен и влиятелен град в света. Градът е дом на известни институции, покриващи широка гама от професионални и културни области и е един от най-съществените икономически двигатели в рамките на Съединените щати.
Заради ХОЛИВУД Ел Ей е известен също като „Развлекателната столица на света“, водеща в света в създаването на филми, телевизионни продукции, сценични продукции, видео игри, и звукозапис. Значението на развлекателния бизнес в града го прави дом на много известни личности. 
В Лос Анджелис е седалището на много компании, включени в списъка на най-големите компании в САЩ (Forbes Global 2000 и Fortune 500). Още по-голям е броят на големите предприятия, разположени в сателитни градове, където са по-ниски данъчните ставки. 

 

Голдън Гейт Бридж (Golden Gate Bridge, Мост Златна порта или Златна врата) е висящ мост над пролива Голдън Гейт, който отделя Санфранциския залив от Тихия океан.
Мостът свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Саусалито на северния бряг. Завършен е през 1937 г. и остава мостът с най-голям отвор в света (1280 m) до построяването на моста Веразано Нароуз (Verrazano–Narrows Bridge) в Ню Йорк през 1964 г.

Сан Франциско (San Franciscо) е град и окръжен център на едноименния окръг в щата Калифорния. Градът също е и подрайон в по-големия метрополис на Санфранциския залив, който е с население от 6,7 милиона души и е 5-ият по големина метрополис в САЩ.
Старото име на Сан Франциско е Йерба Буена, кръстен така от испанските заселници през 18в. поради изобилието на един храст, от който е идвало старото име.

„Бей Бридж“ е най-големият мост на територията на щата. Другият мост, който е по-известен, е Голдън Гейт, но той е значително по-малък от „Бей бридж“. Сан Франциско е бил най-големият американски град, който все още е бил обслужван главно чрез фериботи. Въпреки че идеята за моста не е нова, предложението, което в крайна сметка се смята като начало, е направено през 1916 г. в статия на San Francisco Bulletin от бившия студент-машиностроител Джеймс Уилкинс. Джоузеф Строус, амбициозен, но мечтателен инженер и поет, се наема да построи моста за малко пари. Първоначалната идея на Строус е за масивни конзоли от двете страни на пролива, свързани с един централен окачен сегмент. Обаче е решено, като най-практично да се направи висящ мост. Строус прави повече от десетилетие агитация в Северна Калифорния. Мостът среща сериозна опозиция, включително и съдебни дела от много места. Военното министерство на САЩ е притеснено, че мостът ще влияе на движението на кораби, а военният флот се страхувал от сблъсък на кораб или саботаж на моста, който би могъл да блокира достъпа до едно от основните пристанища.

Мостът Голдън Гейт е построен 1933-37 г.

Когато през 1846 г. градът е превзет от американците, по време на Мексиканско-американската война, е преименуван на Сан Франциско.

Църквата „Мисия Свети Франциск от Асизи“, известна още като „Мисия Долорес“, е най-старата сграда в Сан Франциско, основана на 1776 г., на която е кръстен и градът. Църквата от своя страна е кръстена на Св.Франциск от Асизи, монахът, от който идва името на Францисканския орден. 

През 1945 г. в Сан Франциско се учредява ООН – Организацията на обединените нации.

Сан Франциско е една от десетте най-посещавани туристически дестинации в САЩ, и една от първите петдесет в света.

Градът предлага невероятни гледки във и около него. Самият град сам по себе си е много красив и интересен, смесица от американска, латиноамерикано-испанска, европейска и азиатски култури. Градът е светъл, бял, напомнящ много на някой средиземноморски или близкоизточен град.

Улица МАРКЕТ е основна пътна артерия в града. Някои пътища са популярни сред туристите като завъртяната ЛОМБАРТ и 49-мили път, който преминава покрай значими обекти в Сан Франциско. Основни пътища преминаващи до вода са ЕМБРАКАДЕРО в източната част на града до залива и магистрала #1 до океана.