Президент и Патриарх – “различни” за българите в чужбина

Bulgarian Patriarh and President

БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ ЗАБРАВЯНИ, ТАКА КАКТО ТЕ НЕ ЗАБРАВЯТ РОДИНАТА СИ! АКО ПОНЯКОГА СИ ВЪОБРАЗЯВАМЕ, ЧЕ ГОСПОД НИ ЗАБРАВЯ, ТО НЕКА НЕГОВИТЕ НАМЕСТНИЦИ НА НАШАТА ПЛАНЕТА ДА НИ ГО НАПОМНЯТ! ТОВА НИ ТОПЛИ И НИ ДАВА ВЯРА И СИЛИ! ГОСПОДИ, ПРОСТИ МИ!

Главата на Държавата поздрави сънародниците ни “зад граница” и оцени точно положението на България – Главата на Църквата ги “забрави” и отбеляза няколко значими събития за БПЦ

“Имаме една активна глобална българска общност зад граница. Те са истински патриоти, обичат Родината си … Нека Новата година донесе на всички сънародници, където и да са по света, мир, любов и благоденствие” – Росен Плевнелиев

“Значими събития за БПЦ, с които изминалата 2014 г. ще се запомни, бяха избирането на нови митрополити (Владици) на Неврокопската и на Русенската епархия, участието на БПЦ в срещата на предстоятелите на поместните православни църкви в Истанбул и 2-то мирно посещение на нашия патриарх, този път в Руската православна църква.” – Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

“Имаме една активна глобална българска общност зад граница. Те са истински патриоти, обичат Родината си и, сигурен съм, много от тях ще се завърнат, защото сме народ със здрави корени. Българската история, природа, култура и традиции, толерантност и гостоприемство, са нашето богатство, с което се гордеем. Нека да го съхраним за следващите поколения и да го покажем на света по един достоен начин.” Тези категорични думи на президента на Р България Росен Плевнелиев бяха част от Новогодишното му обръщение, в което той не пропусна да включи и вече над 2,000,000 наши сънародници “зад граница”. Фото: Президентство

“Имаме една активна глобална българска общност зад граница. Те са истински патриоти, обичат Родината си и, сигурен съм, много от тях ще се завърнат, защото сме народ със здрави корени. Българската история, природа, култура и традиции, толерантност и гостоприемство, са нашето богатство, с което се гордеем. Нека да го съхраним за следващите поколения и да го покажем на света по един достоен начин.” Тези категорични думи на президента на Р България Росен Плевнелиев бяха част от Новогодишното му обръщение, в което той не пропусна да включи и вече над 2,000,000 наши сънародници “зад граница”.

“Отива си една трудна година, белязана от политическа нестабилност, извънредни избори, нестихващи вътрешни и международни кризи. … За да има растеж, достойни пенсии и доходи, за да подкрепим социално отговорната, а не олигархична икономика, … Отказът от реформи и реваншизмът са най-прекият път към трайна нестабилност. Доказателство за това са последните 2 години, в които се смениха 5 правителства и 3 парламента. Нека политиците … да докажат, че служат на обществото и работят в полза на хората. Да решават кризите, а не да ги задълбочават,” така президента Плевнелиев откровенно описа обстановката в България в Новогодишното си обръщение.

“Да си пожелаем да сме здрави, да живеем и да успяваме заедно, да преследваме и да постигаме мечтите си. Нека стоплим сърцата на нуждаещите се от помощ и подкрепа. С вяра и милосърдие, с внимание и грижа, да подкрепим всеки в нужда. Нека Новата година донесе на всички сънародници, където и да са по света, мир, любов и благоденствие. Честита Нова година!” Това бяха заключителните думи на Президента Плевнелиев пожеланието си към всички българи за 2015 г.

„Изминалата година не бе лека и спокойна, но ние вярваме, че Господ е допуснал това, за да ни направи по-човечни, по-добри и по-отзивчиви към болките на другите.

„Изминалата година не бе лека и спокойна, но ние вярваме, че Господ е допуснал това, за да ни направи по-човечни, по-добри и по-отзивчиви към болките на другите.” Тези благи Светски думи каза в словото си Българският патриарх Неофит на празничната св. Василиева литургия и на молебена за благоденствие на Новата 2015 година, предаде БТА. ФОТО: Българска Патриаршия

За разлика от президента на Р България, в словото си Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на празничната св. Василиева литургия и на молебена за благоденствие на Новата 2015 година не спомена и с едно слово тези, които са далеч от Родината си, но безкористно пазят своята православна вяра, посещават нашите Храмове и помагат за тяхното съществуване.

“Бог Високо – Цар Далеко” – Или?

Някой ще каже, че някой друг “напада” Патриарха и използва Президента. Но фактите говорят друго, особено в Съединените Щати. Всички институции в чужбина, които са подчинени на президента и държавата България, се финансират изцяло от нея (това, колко са инициативни и активни служителите с дипломатически имунитет е друга тема). А всички Български Църкви в чужбина напълно се издържат от доброволни организации на българи в чужбина и дарители с лични средства. На всичкото отгоре всеки Храм, който е към Българския Синод му плаща годишни вноски, освен че поддържа Православната вяра и е огнище на Българщината. Нека да не влизаме в по-дълбока дискусия за това, дори от къде започва истинското разцепление на българите в САЩ, тогава десетки години назад, когато точно наместници на БПЦ решават да не “вървят заедно във Вярата”, и се създават два Български Синода в Америка. Така и до ден днешен има две “различни” Български Църкви в Съединените Щати, и се създава и съществува българско общество от две различни групи българи. Най-фрапиращите примери са в Чикаго и Лос Анджелес – двете места с най-голямо българско присъствие.

Ако питаш политици и дипломат за Църквата, те ти казват “ние не се месим, тя е независима”. Ако се обърнеш към Свещеници и Владици те отговарят “ние не се месим в работите на държавата”. Ха сега, Ваши Превъзходителства, Госпожи и Господа, и вие Ваши Преосвещенства, вземете се разберете, за да не страдаме ние в чужбина и да не се цапа имиджа на държавата България!

Питаме се – какво си мислят другите за нас? И как гледат “отгоре” тези там?  

БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ ЗАБРАВЯНИ, ТАКА КАКТО ТЕ НЕ ЗАБРАВЯТ РОДИНАТА СИ! АКО ПОНЯКОГА СИ ВЪОБРАЗЯВАМЕ, ЧЕ ГОСПОД НИ ЗАБРАВЯ, ТО НЕКА НЕГОВИТЕ НАМЕСТНИЦИ НА НАШАТА ПЛАНЕТА ДА НИ ГО НАПОМНЯТ! ТОВА НИ ТОПЛИ И НИ ДАВА ВЯРА И СИЛИ! ГОСПОДИ, ПРОСТИ МИ!

„Да ходиш пред Бога значи да усещаш постоянно Неговата близост, да чувстваш Неговата любов, дълготърпение и всеопрощение, …” – из словото на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на празничната св. Василиева литургия и на молебена за благоденствие на Новата 2015 година

Главата на Българската Православна Църква (БПЦ) благослови Българският народ в България и отбеляза няколко значими събития за БПЦ, според него, с които изминалата 2014 г. ще се запомни. Сред тях избирането на нови митрополити (бел.ред. Владици) на Неврокопската и на Русенската епархия, участието на БПЦ в срещата на предстоятелите на поместните православни църкви в Истанбул и 2-то мирно посещение на нашия патриарх, този път в Руската православна църква.

„Изминалата година не бе лека и спокойна, но ние вярваме, че Господ е допуснал това, за да ни направи по-човечни, по-добри и по-отзивчиви към болките на другите.” Тези благи Светски думи каза в словото си Българският патриарх Неофит на празничната св. Василиева литургия и на молебена за благоденствие на Новата 2015 година, предаде БТА.

„За да можем по-добре да оценим скъпоценните дарове, с които Бог ни дарява и да се постараем да изправим своите пътища. Провидението ни е водело по пътя на живота с мъдрост и благост, макар и не винаги да сме осъзнавали това”, заяви Негово Светейшество.
„Да ходиш пред Бога значи да усещаш постоянно Неговата близост, да чувстваш Неговата любов, дълготърпение и всеопрощение, каза на вярващите патриархът.
Патриарх Неофит отбеляза, че стоейки на границата на една, отиваща си, и на друга –настъпваща година, вярващият човек е задължен преди всичко да въздаде благодарност на Господ.
 „Ако възприемаме всичко в живота като от Божиите ръце, тогава предстоящата година ще бъде за нас щастлива и благословена. Божията благодат и милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква и през настъпващата година” – с тези думи Негово Светейшество благослови българския народ на 1 януари.