Българчета “спасяват” наша Коледа в Силиконовата долина

Децата от българското училище

Децата от българското училище “Хан Аспарух” в Силиконовата долина на Калифорния изиграха театралната постановка “Коледно Вълшебство” пред повече от 200 гости. Наследниците на Паисий и Вазов, на Царе и Патриарси, засрамиха дори своите родители с представянето на най-важните коледни обичаи: бъдни вечер, коледуване и сурвакарство, украсени с изпълнения на популярни детски коледни песни и танци.

31 декември 2014 г. За повечето български емигранти, времето около Коледните и Новогодишни празници е това, когато си дават равносметка за пропуснатите моменти с близките хора, които са далеч от тях. Припомнят си времето, когато цялото семейство е сядало около масата, там в Родината, за да отпразнува Бъдни вечер, бабите четат Коледна молитва и разказват за обичаите, традициите и техния смисъл. Или пък как с ентусиазъм са грабвали грижовно украсените сурвачки и са тръгвали по близки и съседи, да им нашарят гърбината за здраве и берекет, и да нанижат поредното колаче.

Мнозина са тези българи, които имат точно такива спомени, не искат да ги забравят, а и желаят да ги предадат на децата си. Това се случва навсякъде по света, но и в сърцето на Силиконовата долина, където за трета поредна година, децата и колективът на българско училище „Хан Аспарух” в Сънивейл представиха специално подготвената празнична програма.

“Една от целите на българското училище в Северна Калифорния, е да съхрани в децата от българско потекло, българският дух, традиции и култура. Всяка година, децата от училището, под ръководството на учителите, постяват сценично-музикални постановки по авторски сценарии, с които се стремим да отбележим най-важните български празници: Коледа, Баба Марта, Освобождението на България, Денят на майката, Великден и Денят на българската просвета и култура.” Това ни каза Катя Борисова, основател на родното школо в Северна Калифорния.

През 2013 г. запис на коледното тържество на българското училище в Силиконовата долина печели 3то място в конкурса „Коледа в нас”, организиран от детската телевизия „Аз мога аз знам” с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина, между 70 подобни в целия свят.

На 14 Декември 2014 г., децата изиграха театралната постановка “Коледно Вълшебство пред повече от 200 гости. Наследниците на Паисий и Вазов, на Царе и Патриарси, засрамиха дори своите родители с представянето на най-важните коледни обичаи: бъдни вечер, коледуване и сурвакарство, украсени с изпълнения на популярни детски коледни песни и танци. Без Дядо Коледа не се мина, а пък той им раздаде подаръци от “работилницата”, подпомогнат от мама и татко. Хорото се завъртя от малките танцьори от класа по народни танци, събрани в детска фолклорна формация “Водица” с ръководител Юлиян Йорданов. Родителите им не пропуснаха да се хванат на кръшните хора, но и да вземат и по нещо за спомен и подарък от цветния коледен базар. Както нещо “за душата”, като българска или чуждестранна книга, филмче, така също и нещо за “коремчето” – родни специалитети. Дарители също не лиспваха, като Надя и Христо Йончеви, дългогодишни подръжници на българската общност в района. Най-големите късметлии също не бяха забравени с традиционният коледен аукцион с дарената от световно-известната художничка Роза Гонева прекрасна картина и ръчно-изработено бижу с полу-скъпоценни камъни от “майсторката на камъка” Калина Румале. Всичките пари от продажби и дарения директно заминават в касата на училището за неговото развитие.

Новогодишен поздрав от Калифорния

ВИЗИТКА

Българското училище “Хан Аспарух” отворя врати на 21 Април 2012 г. и официално е открито от Президента на РБ, Росен Плевнелиев, който по това време са намира в Силиконовата долина за срещи. Училището е лицензирано от М-вото на Образованието и Науката на Р България. В училището се обучават деца от предучилищна възраст до 3-ти клас, като е запланувано и откриване на по-горни класове, както и обучение на възрастни желаещи да изучават български език. През 2012 г. към училището са открити и извънкласни програми за изучаване на народни танци за деца и възрастни и арт обучение и приложни изкуства.

Основателка на училището е Катя Борисова, поставила си за цел то да бъде не само за място за обучение по български език, но и като своеобразен обществен център за поддържане на общността. През изминалите три години компанията на Борисова подпомага и сънародници в нужда, осъществява връзки с обществеността, организира изборни секции за наши политически избори и подкрепя мероприятия за българската общност в района.