Българи “спасяват” евреите в Ел Ей и Калифорния

 

Лос Анджелес. Най-вече представители на еврейската общност бяха на предстваянето на Спасението на Българските евреи и важни моменти от историята на България под наслов

Лос Анджелес. Най-вече представители на еврейската общност бяха на предстваянето на Спасението на Българските евреи и важни моменти от историята на България под наслов “Трудният Избор Който Води До Промяна – Съдбата на Българските Евреи 1943”. Лекции на експерти, прожекцията на документален филм, изложба и коктейл продължиха близо три часа в залата на „Музея на Толерантността“ на една от най-авторитетните еврейски организации в света „Саймън Уайзентал“.

ВИЖТЕ ВИДЕО НА ЦЯЛОТО ЕМБЛЕМАТИЧНО СЪБИТИЕ

Специални лекции, документален филм, изложба и коктейл за Спасяването на българските евреи през 1943 г. отбелязаха в „Музея на Толерантността“ на една от най-авторитетните еврейски организации в света „Саймън Уайзентал“

“Ти не си добре” – това ми каза приятел, след като споделих, че отивам да видя как българите “спасяват” евреи в Ел Ей. Нека видим какво се случи.

Текст и Видео: Евгени Веселинов, bulgarica.com All Rights Reserved

Текст, Снимки и Видео: Евгени Веселинов, Evgeni Veselinov, bulgarica.com All Rights Reserved

През изминалия уикенд Лос Анджелес преживя едно неочаквано събитие – предстваянето на Спасението на Българските евреи и важни моменти от историята на България под наслов “Трудният Избор Който Води До Промяна – Съдбата на Българските Евреи 1943”. Лекции на експерти, прожекцията на документален филм, изложба и коктейл продължиха близо три часа в залата на „Музея на Толерантността“ на една от най-авторитетните еврейски организации в света „Саймън Уайзентал“. Водещ лектор бе г-н Давид (Дико) Леви, който бе пристигнал от България като преставител на Родната Фондация Българска Памет, благодарение на която събитието най-вече стана възможно, поела изцяло финансирането. Организацията е учредена от българския лекар, бизнесмен и филантроп д-р Милен Врабевски през 2007 г. с цел осъществяване на съвременната идея за национална наша идентичност, а той самият е член и на Глобалната инициатива на Бил Клинтън.

Лекцията на Давид Леви бе на фона на документални фотоси от събитията през онази фатална и смъртоносна за милиони евреи по света 1943 година, но не и за техните събратя в България. Той отбеляза и важни моменти от историята на България, които са оказали огромно решаващо значение за Европа и света, и най-вече за спиране на разпространението на радикалния ислям. В своята презентация г-н Леви почерта далечната 718 година, когато българският владетел Тервел е спрял нахлуването на Ислямския Халифат в Западна Европа, като зададе риторичният въпрос – „не ви ли звучи познато това име и ситуация сега, след близо 14 века,“ каза Давид Леви. (бел.ред. Лекторът прави аналогия и визира сегашната, с подобно име, Ислямска Държава, която международна коалиция, водена от САЩ се опитва да спре)

Проектът за представянето на събитията от 1943 г. е на Държавна агенция “Архиви”, и лично нейният зам. председател г-н Върбан Тодоров бе другият лектор. Инициативата възниква преди две години в Агенция Архиви по повод честването на 70-годишнината от Холокоста, когато заедно с фондация „Българска памет“ започват съвместни международни прояви, като първата е през миналата година в Тел Авив, Израел.

„Самото събитие е празник не само за българската общност, но и за еврейската тук в Ел Ей, въобще в САЩ. Следващото представяне на този високо хуманен и световен уникален случай, именно български, е следвашата седмица в Сан Франциско, а плановете са да продължим в САЩ, като на пролет очакваме потвърждение и за Чикаго, Вашингтон и Ню Йорк,“ сподели Върбан Тодоров пред изложените 37 специално изработени постери.

„Постерите ще останат тук и ще може да се излагат и на други места,“ добави Калин Крумов, един от местните помощници в Ел Ей, който познаваме от социална група „Махалата“ в интернет. Крумов бе и човекът, който представяше изказващите се на трибуната в Музея на Толерантността, както и организацията по разполагането и събирането на уникалните фотоси, изработени и доставени от Агенция Архиви.

„Близо 200 души“ бяха дошли да чуят тази част от световната история, в която България е записала своето достойно име. Това показват данните на охраната, които бяха потвърдени от Давид Леви. Българите в залата бяха по-малката част от присъстващите.

„50 милиона загиват през 2та световна война, 6 милиона евреи намират смъртта си по това време. Но много малко хора знаят, че по времето когато България е съюзник на Фашистка Германия, хората, народа и много влиятелни личности застават против депортирането на евреи. Респективно също така много хора не знаят, но исторически факт също е и това, че България не се подчинява на решенията на Конференцията Ванзее през 1942 г. за елиминирането на 11 милиона евреи в Европа, включително 48,000 в България,“ добави Тодоров.

„Това е единствената държава, която открито се е противопоставила на Нацистка Германия. И така нито един един евреин от България не е изпратен в концентрационен лагер. Третият важен исторически факт, също почти неизвестен по света е, че България е единствената Европейска държава, в която еврейското население се е увеличило по време на 2та световна война,“ разказа Върбан Тодоров.

Много силно впечатление на присъстващите направи документалният филм „Спасението 1943-та“ на режисьора Мирослав Гайдошек и консултант Иванка Гезенко от Агенция Архиви.

Специални обръщения към присъстващите направиха ръководители от консулските служби на Израел и България в Ел Ей, г-жа Дана Ерлих и Марин Димитров, който бе придружен и от Вера Шатилова.

“Ние винаги трябва да помним онези трудни събития от историята, които са довели до значителни промени,” каза г-жа Ерлих. “И ние забравяме да отбелязваме, да празнуваме важни събития през годините,” добави консул Дана Ерлих.

“Българският народ, както и Българската Православна Църква успяват да спасят 48,000 еврейски братя. Нека това събитие днес да ни напомни, че трагедията през онези години никога да не се повтори,” бяха думите на Димитров, генерален консул на Р България, които предизвикаха бурни ръкопляскания.

Маир Мешулам от Кюстендил, който през 1943 г. е бил едва 15-годишен.

Маир Мешулам, който през 1943 г. е бил едва 15-годишен, показва постера с неговия роден град Кюстендил, от където делегация отива в София за да бъде спряна екстрадацията на българските евреи и така да бъдат обречени на смърт.

На срещата в „Града на Ангелите“ присъстваха десетки евреи оцеляли от Холокостта, и живеещи в Съединените щати, между които и България Маир Мешулам от Кюстендил, който през 1943 г. е бил едва 15-годишен.

„Помня всичко много добре. Беше един много труден период за нас – живеехме в страх и неизвестност. 9 март аз считам за свой втори рожден ден,“ сподели Бай Маир. „Ще Ви разкажа интересни случки за дните тогава, по специално за Кюстендил, които не са се появявали в пресата и в книгите,“ допълни 86-годишният Маир Меулам, който гостува на семейството на дъщеря му Изабела (Бела) и д-р Димитър (Дико) Арнаудови, живеещи от години в Ел Ей. (Гледайте цялото интервю в отделна статия)

Българската Православна Църква, която е добре известно е оказала голямо влияние за спирането на екстрадирането на български евреи по време на 2-та световна война, също не бе забравена във всяко едно преставяне в Музея на Толерантността в най-големия град на щата Калифорния. От рано поканеният свещеник от БПЦ „Св. Георги“ в Ел Ей Отец Петко Еленкин бе сред официалните гости на първия ред в залата.

От Израел специален гост бе Рина Бакалова, председател на Българския Културен център в Тел Авив, в който се помещава и Българското училище за деца от 1ви до 4ти клас, носещо името „Патриарх Кирил“, придружена от съпруга й Илия.

Актьорите от Холивуд Антон Касабов (л) и Николай Стоилов по време на изложбата

Актьорите от Холивуд Антон Касабов (л) и Николай Стоилов по време на изложбата “Спасението 1943”

Интерес към събитията от 1943 година проявиха и представители на Холивуд, между които нашите, актьорите Николай Стоилов и Антон Касабов. Повечето от българите, които уважиха събитието бяха млади хора, сред които наши аниматори от Дизни, инженери от НАСА, лекари от Калифорнийския Университет, бизнесмени.

След официалната част във фоайето на „Музеят на Толерантността“, където бе изложбата, бе даден коктейл, на който гостите можаха да опитат вкусни еврейски ястия под звуците на класическа музика в изпълнение на струнен квартет.

НИКОЙ ДА НЕ ЗАБРАВЯ

Събитието в Ел Ей приличаше на едно “спасяване” на евреите в “Града на Ангелите”, но не от най-страшното – смъртта, както през 1943 г. в България, а от собственото им непознаване на части от световната история. Едно достойно напомняне за един достоен народ – Българският, който е спасил друг един – еврейският, макар и не целият. Над 48,000 български евреи са спасени,  а сега те наброяват между 2,000 и 4,000, което означва най-малко между 150,000 и 200,000 евреи от български произхода са пръснати по света, и най-вече в САЩ. Които съществуват благодарение на едно “юнашко племе”, до голяма степен незаслужено забравено. Никой не дири сметка или да търси келепир от тази работа, а само признание и уважение. Но най-вече ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ. Така, както самите евреи адски много държат на своята история, от която обаче, СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ Е ЕДИН ОТ НАЙ-СВЕТЛИТЕ ИМ ЛЪЧИ. Който НЕ бива да загасне никога!