Българска песен стана хит в Украйна (видео)

Българската песен „Пушка на покрива“ на Огнян Цветков стана хит в размирна Украйна.

Българската песен „Пушка на покрива“ на Огнян Цветков стана хит в размирна Украйна.

„Пушка на покрива“ (Rifle On The Roof), написана и изпълнена на английски език от българина Огнян Цветанов е акустичната балада, предизвикана от събитията в Украйна, но не е за нея, една от държавите по света, където имаме най-голямо българско малцинство

11 май 2014 г. Песента „Пушка на покрива“ (Rifle On The Roof), написана и изпълнена на английски език от българина Огнян Цветанов стана хит в размирна Украйна. Акустичната балада не спира да звучи по украинския радиоефир и за кратко време спечели хиляди почитатели. Украйна е една от държавите по света, където имаме най-голямо българско малцинство.

„Една нощ, докато гледах украинска онлайн телевизия, се развълнувах, гледайки какво се случва,” разказва професионалният музикант пред Нова ТВ, за това какво го е провокирало да напише текста на песента, да я аранжира и изпълни сам на своята китара. 

“Не пея нито за Майдана, нито за Киев. Нито пък за Русия”, категоричен е Огнян Цветанов.

„Аз не целя това да стане хит или да стане знаме на революция. Ако някой се замисли преди да дръпне спусъка или е станал малко по човек заради нещо красиво, което му е направило впечатление, струва си!”, обяснява Огнян. Текстът “Пушка на покрива” поставя болезнено въпроса не само за ситуацията в Украйна, но и за хората, ставащи жертви на политически безумия и насилие.

Цветков обяснява, че песента е попаднала в полезрението на медиите в Украйна, когато се свързал с тях, за да поиска кадри за клипа. Още същата седмица той получил покана за участие в 6 радио предавания. Парчето ще бъде включено в специална компилация с протестна музика, вдъхновена от събитията в страната.

“Rifle On The Roof” ще излезе в България, като част от предстоящия дебютен албум на групата “Tape forward”, съобщава пловдивмедия в първата публикация от 30 април за нашия хит в Украйна. От медията “под тепетата” допълват, че Огнян се занимава с музика като композитор и тонрежисьор, а от 2010 г. заедно с французина Шарлз Гиро създава звукозаписно и репетиционно студио.