“Половинките” на притежателите на виза H-1B законно да работят в САЩ

 

Работните визи H1B за САЩ дават право на притежателя им да пребивава и работи законно в САЩ. С такава виза може да се пребивава в САЩ до 3 години, като при желание, работодателят може да продължи срока на визата до шест години. Тази виза дава право на семейството на притежателя и да пребивава в САЩ заедно с него. Ако след изтичане на шест годишният период Вие сте доказали лоялноста кам компанията ни, то тя може да кандидатстава  за Зелена карта за Вас, която да Ви осигури постоянен живот в САЩ. Най-големият проблем при тези визи е намирането на спонсор (фирма) в САЩ, който да се заеме с процедурата по кандидатстване за такава виза и получаване на разрешение работа за Вас.

Работните визи H1B за САЩ дават право на притежателя им да пребивава и работи законно в САЩ. С такава виза може да се пребивава в САЩ до 3 години, като при желание, работодателят може да продължи срока на визата до 6 години. Тази виза дава право на семейството на притежателя й да пребивава в САЩ заедно с него. Ако след изтичане на 6-годишният период Вие сте доказали лоялноста кам компанията ни, то тя може да кандидатстава за Зелена карта за Вас, която да Ви осигури постоянен живот в САЩ. Най-големият проблем при тези визи е намирането на спонсор (фирма) в САЩ, който да се заеме с процедурата по кандидатстване за такава виза и получаване на разрешение работа за Вас.

“Старт на 28% от новите бизнеси в САЩ  дават имигрантите. Около 40% от компаниите включени в Fortune 500 са започнати от имигрантите или техните деца”: Пени Прицкер, министър на тръговията на САЩ

7 май 2014 г. Администрацията на президента на САЩ Барак Обама е предложила правило, което ще позволи на съпрузите на притежателите на Щатска виза  H-1B (временна работна), да работят законно, докато постоянните молби за пребиваване на техните съпрузи се разглеждаат, съобщи вчера агенция Ройтерс.

“Новото правило се отнася за хора от семейства САЩ, които са в период на одбрение на техния статут,” каза американският министър на търговията Пени Прицкер.

Една от двете предложени промени ще позволи на съпрузите на притежателите на H – 1B  визи, които работят в области като наука, технологиите и инженерството, законно да работят в САЩ, докато излезат решенията за зелените карти на техните съпрузи. В момента съпрузите на тези с американски визи нямат право на разрешение за работа.

“Старт на 28% от новите бизнеси в САЩ  дават имигрантите. Около 40% от компаниите включени в Fortune 500 са започнати от имигрантите или техните деца. Например, роденият в Унгария Анди Гроув , бивш гл. изпълнителен директор на гиганта Intel, Сергей Брин, руски еимигрант, който е съосновател на Google и Джери Янг, съосновател на Yahoo,” каза Притцкер.

Американският търговски министър също така поддържа натиска на президента Барак Обама за преразглеждане на имиграционната система в САЩ, така че то ще даде възможност на САЩ да “закачи” зелена карта на докторантите, вместо принуждавайки тях – потенциалните новатори и създатели на работни места, да напусне след като са били обучени в нашите университети . “

“Голямото чакане за зелени карти може да накара тези хора да напуснат страната, за да работят за нашата конкуренция. Факт е, че ние трябва да направим повече, за да се задържат и привлекат таланти от световна класа в Съединените щати и тези наредби да ни изчистват пътя, за да направим това,” каза заместник-секретарят на Граничната Сигурност (Homeland Security) Алехандро Майоркас, който обяви новите регламенти заедно Прицкер. Тази промяна може да се отрази най-много на 97 000 души през първата година и около 30,000 годишно след това.

Сенатът на САЩ прие имиграционият законопроект миналата година, но Камарата на представителите, която има мнозинството на опозиционната републиканска партия го спря, защото те го виждат, като безвъзмездна помощ или директна амнистия за нелегални имигранти, които имат потенциално отрицателно въздействие върху икономиката на САЩ.

Експертите съветват час по-скоро да се потърси адвокат, който да следи промените и да реагира веднага, за да попаднат нуждаещите се в първия списък.

ПОДРОБНОСТИ В ОРИГИНАЛ НА САЙТА НА АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО: 

Understanding H-1B Requirements | USCIS