Св. Георги донесе на българите в Ел Ей два дни веселие

 

Децата от групата за български народни танци

Децата от групата за български народни танци “Хоп Троп”, весели и щастливи българчета, които заиграха хората, които бяха научили в БПЦ “Св. Георги” в Лос Анджелес.

Наша сватба и два купона с участието на деца спретнаха сънародниците ни за Гергьовден

Мало и старо пали свещички, виха хора, пяха песни и се нагостиха с вкусно агнешко на безплатния обяд за Храмовия празник на БПЦ “Св. Георги” в Лос Анджелес

Рекорд от продажба на свещи, Епископ и гости даряват  в “Града на Ангелите”

6 май 2014 г.  Свети Георги, който почитаме днес “донесе” на сънародниците ни в Лос Анджелес през изминалия уикенд, освен българска сватба, но и два купона за Гергьовден.

Български танцов състав

Български танцов състав “Хоп-Троп”, Санта Моника, Кълвър Сити, Лос Анджелес. Детската част на ансамбъла започва само с шест (6) деца през ноември 2013 г., сега вече те са 18.

В БПЦ “Св. Георги” в “Града на Ангелите” в събота вечер групата за народни танци “Хоп Троп” с ръководител Диана Иванова играха неуморно до късна вечер. Участие в програмата в събота взе и 10-годишният наш златен глас Зори (Зорница) Калчева. Хороигровците от Кълвър сити не само не се измориха, но и на другия ден продължиха. Още за купона в събота и разговор с участницте: Хоп Троп на Гергьовден не знае умора от сутрин до мрак в Ел Ей.

Дойде и неделята, традиционният ден за Църква, но тази беше по-специална за посетителите и най-специалната за БПЦ “Св. Георги” в Ел Ей – Храмовият празник “Св. Георги Победоносец”.

Епископ Даниилводи Църковната служба на Гергьовден за Храмовия празник на БПЦ

Епископ Даниилводи Църковната служба на Гергьовден за Храмовия празник на БПЦ “Св. Георги” в Лос Анджелес.

Още от самото начало на службата в 10:30, водена от Епископ Даниил Храмът започна да се пълни. Хората срещаха заключени врати на салона за гости на втория етаж, кръстен “Никола Байкушев” на името на човека дал над 40 години от живота си за Църквата в Ел Ей. Заръка на Свещеника – “никакво движение по време на богослужение”. Над 200 човека запалиха поне по две свещички, цените на които започват от $1.00 и са два пъти по-скъпи от другата българска Църква в Ел Ей “Св. Климент Охридски”, но никой не обръща внимание на “цена”. В края на деня постъпленията в кутията, в която се пускат парички за свещи показаха рекорд от $798.00, на отварянето на която бяхме любезно поканени да присъстваме. Към тази сума трябва да се прибавят $238.00, дарени за безплатната храна, която бе приготвена от 4 агнета, 2 от които дарение. Всяка порция съдържаше и дроб сърма и салата, а на всяка предварително заредена маса имаше, така както безалкохолно, така и бира, вино, също дарение. Гостите “отвориха” и чековите си книжки за дарения, като дори самият Епископ Даниил дари $300.00. (Първото интервю на Епископ Даниил, ексклузивно за bulgarica.com, четете в отделна публикация)

Българи от всички краища на Ел Ей бяха дошли да се веселят за Гергьовден. Всеки сядаше, където намери, около заредените маси с апетитна храна, сервирана от доброволци, една от тях бе определена за специални гости и ръководството. Около нея наред с Църковното настоятелство бе и генералният консул на Р България Марин Димитров, който бе и на службата в Храма. Специална маса бе подготвена в средата на залата за 15 гости от Руската Църква в Ел Ей. Всички останали маси бяха заети, даже не стигнаха местата и около 30 човека празнуваха на двора под беседката, като общо преброихме над 130 човека. На телевизора вървяха кадри от празничен фолклорен концерт в България за “загряване”, докато всички чакаха Свещеника да се качи и да благослови храната, за да започне “веселата част”.

И тогава изкочиха “гергьовчетата” – децата от групата за български народни танци “Хоп Троп”, весели и щастливи българчета, които заиграха хората, които бяха научили. 

IMAG0053_1_1_1След тях излязоха по-големите им “колеги” – “ветераните” на “Хоп Троп”, които показаха, че и само няколко месеца заедно са достатъчни, човек да заиграе български фолклорен танц.

“Когато идва от сърце, винаги се получава,” сподели Изабела Арнаудова, която играе в състава, а вече 3-та година е в танцовата група “Опа Хей” в Глендейл. “Това, че и детето ни ходи на българско училище някак си ни освежава и не ни дава време да забравим от къде сме дошли,” добави Изабела, която със съпругът й Дико (Доктора) имат две дечица, Кейли (7) която посещава българското училище в Глендейл, и младата надежда на футбола Даниел (11).

5-годишната Дара от Българското училище в Глендейл, напомни с гласа си за прерасните български детски песнички. Хората бурно аплодираха изпълнението на

5-годишната Дара от Българското училище в Глендейл, напомни с гласа си за прерасните български детски песнички. Хората бурно аплодираха изпълнението на “Чело коте книжки”, изпълнена в акомпанимент на Калин Крумов (китара) и Краси Манев (тамбура).

Деца от всички посоки на Мегаполиса играха и се веселиха, заедно със своите родители, баби и дядовци на Гергьовден.

“Изключително съм доволна и страшно благодарна на всички, както на тези които помагаха и участваха, така и на хората които дойдоха,” сподели Десислава Митова, президент на Църковното настоятелство.

“На тези хора които приготвиха храната и сервираха, на дарителите, на музикантите, на участниците, на теб лично за озвучаването и съобщенията в интернет, на всеки, на всеки. Признавам, много по-лесно е и се получава, когато всички сме заедно. Господ да е с нас,” не сдържаше емоциите си Митова.

“Сега съм спокойна – всичко е наред! И името в регистрацията е оправено, изпратен е официален писмен документ до Сакраменто. Благодаря ти, че ни напомни в предишна статия, от която научих и неща, които не знаех за другите наши Църкви. Сигурна съм, че и те ще се оправят,”   каза “главата” на настоятелството на “Св. Георги”.

Оставихме за накрая “малки” “препоръки” към Църковното настоятелство. Оправете климатика: “вода течеше” не само от танцьорите, но и от всички присъстващи, а идва лято! Споделете с хората и редовно почитайте Личностите-Легенди, дали десетки години от живота си за Храма, както и незабравимите събития на “Св. Георги”: ако те не бяха положили основите и подържали живота в Църквата, ако ги нямаше някои случки в миналото – то и нас на едно място нямаше да ни има днес.

Както успяхте да “изчистите” Църквата – да я направите Канонична, да няма никакви съдебни дела, да няма никакви дългове, а и на всичкото отгоре вече да има сериозни приходи и дори рекорди, и то само от дарения и свещи.

Да върнете радостта на хората! Спомнете си преди 7 години, когато бе организиран БЪЛГАРСКИЯТ ГЕРГЪОВДЕН В ЛОС АНДЖЕЛЕС денонощен купон, международен мач, концерт през

2006, след като Църквата “Св. Георги” бе Канонизирана (на този линк: оbzor-01-16)

НЕ МОЖЕЛО ДА СЕ ПРАВИ НЕЩО ОТ НИЩО? ВИНАГИ – КОГАТО СМЕ ЗАЕДНО!

Много им било на хората – прекрасни  Цветница в Калифорния и Великден в Калифорния: възкреси българската общност и потвърди стари истини! Не само, че не е много, но всеки казваше правете още, още!

От сърце, честит Храмов празник! Честит празник и на всички именици! 

4 май 2014 г. Томислава Савчева (Tomislava Savcheva) и Антоан Петров (Antoan Petrov) се ожениха в Лос Ажджелес.

4 май 2014 г. Томислава Савчева (Tomislava Savcheva) и Антоан Петров (Antoan Petrov) се ожениха в Лос Ажджелес.

Купоните на попречиха на двама българи да се оженят 

Буйните купони за Гергьовден на попречиха на наши сънародници да сключат брак и така да сложат златен похлупак на празника. ОЩЕ: Българи Томислава Савчева и Антоан Петров и се женят за Гергьовден в Ел Ей 

ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ И БЕРЕКЕТ НА СЕМЕЙСТВОТО! ДА ВИ Е ПЪЛЕН ДОМЪТ!                                

1 comment for “Св. Георги донесе на българите в Ел Ей два дни веселие