Великден в Калифорния: възкреси българската общност и потвърди стари истини

Българската общност в Калифорния се

Българската общност в Калифорния се “възкреси” и потвърди нашата прогноза за Великден, че стотици ще посетят Църквите, след препълнени Храмове на Цветница. 

“Възкръснали” и изчистени много повече хора, дарения … Нов Български Храм , и още какво се случи

Факти, Цифри, Адреси + сравнителна таблица

25 април 2014 г. Българската общност в Калифорния се “възкреси” и потвърди нашата прогноза за Великден, че стотици ще посетят Църквите, след препълнени Храмове на Цветница. (Извинете ни за закъснението на тази статия, но бе необходимо време на организаторите, за да могат да могат да пресметнат приходите, както и да набавят снимки от събитието, които любезно ни бяха предоставени, за което сме благодарни) 

Празникът на Празниците също потвърди и стари истини за родното присъствие и организацията на наши събития, като много ясно показа, че само обединени, единомислещи и в следствие на тях и независими, само така може да се постигнат добри резултати. Само така можем да имаме добър имидж и да си казваме спокойно, че сме българи, а не да се крием по офиси и зали. А да се радваме на живота и стоим гордо и весело там, навсякъде!

„О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“ (ЧЕТЕТЕ: Паисий Хилендарски – Славянобългарска история)

Добре известната по света в наше време КИРИЛИЦА е създадена на основата на ГЛАГОЛИЦАТА на писана и разпространена от Св. Константин Философ (Кирил) и Св. Методий през 863 г.Традиционно кирилицата е приписвана на ученика на Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, а името ѝ — в чест на Св. Кирил. Континентите Южна и Северна Америка са открити векове по-късно в периода 1492-1502 г., когато започва Европрейската колонизация на местното предимно племенно население. Новите съвременни независими държави се появяват през 1800-те години, които ползват азбуките, езиците и множество религии на колонизаторите си до ден днешен. В САЩ все още няма официален език. В Мексико това е испанският, наложил се над вековни местни езици и наречия.

Добре известната по света от векове и в наше време КИРИЛИЦА е създадена на основата на ГЛАГОЛИЦАТА написана и разпространена от Св. Константин Философ (Кирил) и Св. Методий през 863 г.Традиционно кирилицата е приписвана на ученика на Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, а името ѝ — в чест на Св. Кирил. Континентите Южна и Северна Америка са открити векове по-късно в периода 1492-1502 г., когато започва Европрейската колонизация на местното предимно племенно население. Новите съвременни независими държави се появяват през 1800-те години, които ползват азбуките, езиците и множество религии на колонизаторите си до ден днешен. В САЩ все още няма официален език. В Мексико това е испанският, наложил се над древните местни езици и наречия.

Защото малко са националностите в Америка и по света, които са извоювали, запазили и притежават собствени, дори вековни “3-те двигателя” на всяка една – Азбука, Език и Религия (АЕР, или за благозвучие АРЕ). Кой от изброените три “АРЕ” лежи “под капака” на “големите и тежки машини” държави и с какво те са повече от нас, освен с “бройка”? Вземете само двете най-големи групи в Калифорния, целите САЩ – милионите Американци и Мексиканци ! Нито едно “АРЕ”! Сеньор и Янки, бягайте бързо, за да не ни стигнете, защото безвъзвратно сте обречени да не ги притежавате! А да ползвате тези “АРЕ” на вашите колонизатори, “претопители”, ако щете “поробители”, както нашите първо 200, после още 500 години. Как така ние не ги загубихме – сигурно сме “по-прости” и не можем да научим чужди езици?

Друго има, и то се нарича “Национално Самосъзнание и Достойнство”! Но и ПОЗНАНИЕ!  

ПОМНЕТЕ: “Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. … От целия славянски род най-славни са били българите, 1-во те са се нарекли царе, 1-во те са имали патриарх, 1-во те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и 1-те славянски светци и просияли от българския род и език, … И за това българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите…

КАКВО СЕ СЛУЧИ НА ВЕЛИКДЕН В КАЛИФОРНИЯ? “Възкръснали” и много повече хора, Нов Български Храм (Факти и Цифри, сравнителна таблица, адреси на Църквите)

В САЩ има над 350,000 човеци от български произход които формират най-голямото българско представителство в друга държава на цялата Планета. Най-много сънародници и с най-голяма концентрация има в щата на Президента Обама Илинойс (повече от 100,000, повечето в

В САЩ има над 350,000 човеци от български произход които формират най-голямото българско представителство в друга държава на цялата Планета. Най-много сънародници и с най-голяма концентрация има в щата на Президента Обама Илинойс (повече от 100,000, повечето в “Столицата на България в САЩ” – както нарекохме преди Чикаго), следван от Калифорния (над 75,000, около 50,000 в Южната част, и най-вече в Лос Анджелис). ФОТО-Колаж: Evgeni Veselinov, www.bulgarica.com, All Rights Reserved

Лос Анджелис: “Възкръснали” с повече вяра и “изчистени” от интриги, традиционно разделени в два Храма с различни традиции и менюта

Във втория по големина “български” град (район с над 35,000 нашенци, и милиони не/легални Мексиканци:) ) в САЩ и нашата “столица” на щата – Лос Анджелис, сънародниците ни отбелязаха Възкресение Христово традиционно разделени в две Български Църкви, “под шапките” на два Синода. Видимо през нощта на чудотворното явяване на Иисус Христос, както и на другия ден в неделя, единият Храм бе препълнен, а другият отбеляза слаба посещаемост. Разлики имаше и в подредбата “под купола” и отвън, както и в менютата за празничния обяд и в начина и продължителността на каноничните Църковни служби.

Много млади хора и смейства, дори с децата си (на снимката две 6-годишни момиченца) бяха дошли във Великденската вечер в събота 19 април 2014 г., за да посрещнат Възкресението Христово.

19 Април 2014 г. Много млади хора и смейства, дори с децата си (на снимката две 6-годишни момиченца) бяха дошли във Великденската вечер в събота 19 април 2014 г., за да посрещнат Възкресението Христово.

Приликата между двете не бе само в миряните, разбираемо най-вече българи, които бяха дошли да отбележат Възкресение Христово. Но и в това колко от редовните членове на Църковните настоятелства (не)се бяха включили в подготовката на най-големия християнски празник. Обединени от празника, но разделени от създадените преди десителетия прекрасни Български Православни Църкви в Ел Ей и от процеса на “самоопределение” на техните ръководства. Храмове, намиращи се само на 10 минути един от друг, което е нищо за разстоянията в един от световните мегаполиси с диаметър над 100 мили. От Ориндж до Вентура – на Изток и на Запад, и от Океана до Санта Кларита – на Юг и Север, десетки места, където живеят българи.

Епископ Даниил води Църковните служби на български, както и на английски език, както на Великден, така и на Цветница и през цялата Велика Седмица т.г. 2014

19 Април 2014 г. Епископ Даниил води Църковните служби на български, както и на английски език, както на Великден, така и на Цветница и през цялата Велика Седмица т.г. 2014

Църква “Св. Георги” (Get directions) Свещеник бе Н.Пр. Епископ Даниил Драговитийски, който води Църковните служби на български, както и на английски език, както на Великден, така и на Цветница и през цялата Велика Седмица. Помощник му бе едно американче. Викарният епископ в епархията на САЩ, Канада и Австралия от Синода на БПЦ вече една година е Свещеник в Храма, временно докато се намери постоянен. За поготовката на Великденската вечер се намериха малко хора да помогнат, като дори и тези членове на Църковното настоятелство, които предишната вечер бяха обещали съдействие на Епископа не се явиха до 11:15, когато вече усърдни българи бяха дошли в Храма. Дори Даниил сам чистеше двора и дори помагаше за свързване на дарените от родолюбиви българи озвучителната уредба и осветлението на двора на Храма, въпреки че други бяха сами бяха изявили желание. Децата и майката на президента на Църквата Десислава Митова, както и касиерката и един от най-старите членове, бяха дошли по-рано, за да помогнат за празничната подредба. Пак те  помагаха за раздаването на безплатните яйца и продажбите на козунаци и свещи. Близо 80 козунака са продадени.

 

Ръководството на

Президентката на “Св. Георги” Десислава Митова (1та ляво) и всички служители на Генералното консулство (2,3,4 от ляво надясно), Отец Христо Цанков, тогава свещеник в Храма пеят Химна на Р България пред КОДАК театър в Холивуд по време на шествието на Българската общност в Лос Анджелис в подкрепа и безпрекословна солидарност към българските медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на смърт в Либия.

Над 150 човека се събраха в събота вечер, предимно млади, за да си кажат “Христос Воскресе”. Там бе и Вера Шатилова (с дъщеря си), Консул на Р Бълагрия в Ел Ей. Службата започна в 11:30 и продължи до 3:00 сутринта, като близо 20 човека останаха до края. В неделя през Храма минаха повече от 120 души, като една част остана и за празничния обяд. Менюто бе традиционното агнешко, дроб сърма и салата. Над $2500 общо са събрани от свещи и храна. Отделно са направени и чисти дарения. Благодарим за предоставените дании!  (Според Щатските и Федералните закони за Корпорациите, които не плащат данък печалба, финансите са публично достояние)

Различно ръководство на “Св. Георги” – различно откликва на значими обществени събития. През 2007 г. с готовност се включиха в шествието на Българската общност в Ел Ей в подкрепа на българските медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на смърт в Либия. И не само, но и отложиха службата в Храма! Същата президент 6 години по-късно бе избрана отново! Тогава през 2007-ма всичко се случи само седмица преди ОСКАР-ите, на 11 Февруари 2007 г. , когато организаторите от нашата фондация BulgariCA със съдействието на нашето Ген. Консулство, и най-вече на официалните Американски власти, както и с безценната подкрепа на “Св. Георги“ и на всички дошли Българи, заедно успяхме да затворим цялата „Алея на Славата” (Walk of Fame) на бул. „Холивуд” (Hollywood Blvd.) за цели 3 часа. Пред входа на КОДАК Тиатър бе отслужен молебен от Отец Христо и се пяха народни песни и химна на Р България – прецедент в историята на Холивуд и българската емиграция в САЩ. (вижте снимки от събитието: U R NOT ALONE PICTURES

Църквата “Св. Георги Победоносец” (“BULGARIAN EASTERN ORTHODOX CHURCH – ST. GEORGE) е регистрирана като корпорация в Щата на 17 януари 1961 г., като в момента за представително лице е посочен предишният й президент Дейвид Веско, но е активна. На същия адрес на Църквата на 26 май 2011 г. е регистрирано и Задгранична Епархия (Представителство) на Българската Православна Църква  (OVERSEAS EPARCHY OF THE BULGARIAN ORTHODOX CHURCH).  Дълги години Църквата “Св. Георги” бе разтрисана от големи вътрешни скандали, вкл. освобождаване на свещеник и няколко поредни смяна на ръководства с намеса дори на адвокати, стигнали дори до влизане на полиция в Храма и съдебни дела. Това според закона, а според Канона положението също не бе “розаво”, за да се стигне Църквата да мине към “Алтернативния синод” на Инокентий (2009-2013) и да бъде допуснат гей в олтара. Но сега вечв втори Великден “Св. Георги” преживява спокойни и добри дни, след като от 14 Февруари 2013 г. тя е възстановена в Епархията на БПЦ и е обгрижвана от същата дата от 32-годишният роден в Смолян викариен епископ Даниил (Атанас Трендафилов Николов).

Така “възкръснал” и “изчистен” “Св. Георги” от Лос Анджелис ще посрещне на Храмовия си празник на 6 май българите от “Града на Ангелите”. Вече е отправена покана за Гергьовден, който ще се отбележи два дни по-рано на 4 май (Неделя), когато празничният обяд, по традиция агнешко и дроб сърма, ще бъде БЕЗПЛАТЕН за всички дошли да уважат Светеца и Храма. Може би най-доброто пожелание е “Свети Георги тебе молим дай ни сила с наща орис пак да се преборим”

Свещеник бе Отец Николай Тодоров, който води Църковните служби на български език, както на Великден, така и на Цветница и през Великата Седмица, без помощник и хор. Близо 60 човека се събраха в събота вечер на службата, която започна в 11:40 и продължи до 12:40 след полунощ.

19 Април 2014 г., Лос Анджелис. Свещеник бе Отец Николай Тодоров, който води Църковните служби на български език в Българската Православна Църква “Св. Климент Охридски”, както на Великден, така и на Цветница и през Великата Седмица, без помощник и хор. Близо 60 човека се събраха в събота вечер на службата, която започна в 11:40 и продължи до 12:40 след полунощ.

Храм “Св. Климент Охридски” (Get directions) – Отец Николай: “Много по-малко хора от преди. Аз това предпочитам, по-малко хора, но по-качествени

Свещеник бе Отец Николай Тодоров, който води Църковните служби на български език, както на Великден, така и на Цветница и през Великата Седмица, без помощник и хор. За поготовката на Храма и дворът към него за Великденската вечер, пак той се погрижи. “Няма кой да помогне, но трябва да се свърши работа, за да стане хубаво за празника,” каза на Разпети Петък Отец Николай, когато вратата на двора пред “Св. Климент Охридски” бе заключена, а него заварихме сам да работи навън зад Църквата. Предишната седмица за Цветница в Храма имаше над 120 човека (вижте още: Препълнени Църкви на Цветница). Доброволци помагаха за раздаването на безплатни яйца и парченца козунак във Великденската нощ. Близо 60 човека се събраха в събота вечер на службата, която започна в 11:40 и продължи до 12:40. “В неделя през Храма минаха може би 100 души, като гледам колко са свещите. Една част, може би половината остана и за празничния обяд, поне 25 бяха навън на двора,” каза Отец Николай. Менюто бе кебапчета, кюфтета и боб-яхния, разказаха опитали Великденските гозби.

Tрадиционното всяка година обръщение на Църковното настоятелство за Великден, което и т.г. бе изпратено до българите в Ел Ей, заедно с пликче за дарение за нуждите на Църква

Tрадиционното всяка година обръщение на Църковното настоятелство за Великден, което и т.г. бе изпратено до българите в Ел Ей, заедно с пликче за дарение за нуждите на Църква “Св. Климент Охридски”. /КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ СНИМКАТА ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ/

Попитахме Свещеника дали е доволен и колко пари са събрали за празника, тъй като хората, които отговарят за финансите не отговаряха на телефоните си и не отвърнаха на оставените гласови съобщения. (Според Щатските и Федералните закони за Корпорациите, които не плащат данък печалба, финансите са публично достояние)

“Много по-малко хора от преди. Много съм доволен, но може още повече. Не мога да кажа цифри, но със сигурност са много повече от другите (бел.ред. Църкви в Калифорния),” каза Свещеник Тодоров, след като попита първо “колко са събрали другите” и му бяха съобщени точните цифри. “Поне 2-3 пъти повече. Аз това предпочитам, по-малко хора, но по-качествени. Но пак ще кажа, че може още повече. Между другото ти като журналист може да провериш за другите “Църкви”, както ги наричаш ти, тези в Сан Франциско и Сан Диего. Защото те не са Църкви, а само са регистрирани по Закона, като такива, но не и по Канона,” каза Отец Николай. “Трябва да внимаваш какво пишеш, защото трябва да се казва истината,” завърши Отец Николай Тодоров.

Храм “Св. Климент Охридски” (SVETI KLIMENT OCHRIDSKY, BULGARIAN EASTERN ORTHODOX CHURCH OF LOS ANGELES, CALIFORNIA) е законно регистрирана в щата Калифорния на 17 януари 1961 г., а в момента дейността на Non-Profit Коропорацията с посочено обслужващо лице Николай Тодоров е спряна, сочи информацията на сайта на Secretary of State (вижте по-долу снимка). Църквата St. Kliment of Ochrid Church е осветена на 23 Ноември 1980 г. и е към Българския Диоцез (Bulgarian Diocese) на “Православни Църкви в Америка” (ПЦА) (Orthodox Church in Americа (ОСА), организация която до 1960 г. се именова “Russian Orthodox Greek Catholic Church of North America”. Прекият отговорник за нашата Църква в Ел Ей е Н.Пр. Епископ на Толедо и Българския Диоцез на ПЦА Александър (Alexander Bishop of Toledo and the Bulgarian Diocese Locum Tenens of the Diocese of Chicago and the Midwest), който е от Руски произход, завършил е UC Berkley и Православна Семинария в Ню Йорк и НЕ говори български език.

19 април 2014 г. Великденската нощ в

19 април 2014 г. Великденската нощ в “Св. Св. Кирил и Методий” – новоткритата Българска Църква в Сан Франциско.

Сан Франциско: “Възкръснали Воистина” с Първи Храм (Дом) и наш Свещеник, Детски хор и много хора и дарения – Българският Кръст бе “забит” в Силиконовата долина и грее над моста “Голдън Гейт” и в душите на сънародниците ни!

Истинско Възкресение бе за българите в Северната “столица” на щата Сан Франциско, които потвърдиха щастливата вест за отврянето на Българска църква там, единствена в Bay Area и трета в Калифорния. Можем спокойно да я наречем и Първи Дом за нашенци там, защото досега само наша сграда не е имало. След като първата служба бе само седмица по-рано на друг голям празник – Цветница, за което ви съобщихме. “Св. Св. Кирил и Методиий” (Get directionsвече факт, и не само, но освен че си има сграда и олтар, получи завидни посещение, дарения и участие в подготовката и провеждането на Великден. Дори малките българчета вече са се включили в “процеса” до големите българи, след като Детски хор огласи Храма “Празника на празниците”, пък и ще продължат напред с пианото дарено за случая. Вкусната пресна храна бе изцяло дарение, както и нейното специално приготвяне. Всички се грижеха за чистотата на мястото, като не е открито и едно боклуче около Храма.

Олтарът на новоткритата Българска Православна Църква в Сах Франциско

Олтарът на новоткритата Българска Православна Църква в Сан Франциско “Св. Св. Кирил и Методий” е изработен от Отец Христо Цанков, който преди това е служил в Лос Анджелис и Сан Диего.

Службите за Великден, както и преди това за Цветница се водеха от Протоиерей Христо Цанков, ние ще го наречем “Калифорнийският поп”, защото е добре познат на стотици българи в Калифорния с дългогодишната си работа в Ел Ей и в създаването на наша Църква в Сан Диего. Та дори и извън щата. Ще припомним, че на 10 февруари 2007 Отец Христо бе поканен във Вегас, където със съдействието на “Българско Общество в Невада” се състоя откриването на Първата Българска Църква там  – “Свети Илиа Пророкът” (“St. Elia the Prophet”, вижте повече: Bulgarian Church in Las Vegas).

На следващия ден тогава, Цанков трябваше да се върне в Ел Ей, за да застане в челната редица на шествието на Българската общност в Лос Анджелис в подкрепа и безпрекословна солидарност към българските медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на смърт в Либия. Само седмица преди ОСКАР-ите, на 11 Февруари 2007 г. организаторите от нашата фондация BulgariCA със съдействието на нашето Ген. Консулство, и най-вече на официалните Американски власти, както и с безценната подкрепа на Църковното настоятелство на Храм Св. Георги” и на всички дошли Българи, заедно успяхме да затворим цялата „Алея на Славата” (Walk of Fame) на бул. „Холивуд” (Hollywood Blvd.) за цели 3 часа. Пред входа на КОДАК Тиатър бе отслужен молебен от Отец Христо и се пяха народни песни и химна на Р България – прецедент в историята на Холивуд и българската емиграция в САЩ. (вижте снимки от събитието: U R NOT ALONE PICTURES

Съботната служба през нощта започна в 11:30 и завърши в 2:30, като деца пяха “Христос Воскресе”. Над 100 човека се събраха, както на вечерната служба в събота, така и на дневната в неделя, като за празничния обяд бе приготвено пресно агнешко месо, дроб сърма и салата, продуктите и приготвянето им дарени от родолюбиви българи. Дарени са също, както така нужните дървен материал и железна входна врата, така и полюлеи, картини и пианото, за което споменахме по-горе. Чистите парични дарения също не са малка част от общо събраната сума.

“Братя и сестри, уважаеми сънародници! Благодарим от сърце на всички които дойдоха да отпразнуваме Възкресението на Христос в събота и второ Възкресение в неделя !,” така започва писмото от Настоятелството на “Св. Св. Кирил и Методий”, изпълнено с голяма благодарност към всички, като не са пропуснати и поименно хора, дарили труд, време и средства. Организаторите се обръщат към българите за още дарения и помощ, и също отправят и покана за следващите две събития – Храмовият празник на 11 Май и отбелязването на 24 Май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Над $2500 се събраха за Великден, които са предназначени за нуждите на Храма в Сан Франциско. Голям начален ентусиазъм и много желание личи от това, което се случва, но дано да бъде запазен същият “огън”, за да може той дълго да топли сърцата на сънародниците ни в този район на Калифорния. Благодарим за предоставените дании!  (Според Щатските и Федералните закони за Корпорациите, които не плащат данък печалба, финансите са публично достояние)

Църквата “Св. Св. Кирил и Методий” (SAINTS KYRILL AND METHODIOS BULGARIAN ORTHODOX CHURCH) е регистрирана в Щата на 10 януари 1994 г., но в момента е със статут “разтрогната” (DISSOLVED) с посочено име за контакт MARY DAVENPORT. Това сочи сайта на Секретаря на Щата Калифорния. (вижте по-долу снимка). Окончателно не е известно към кой Синод ще принадлежи Храма. 

Българският Кръст бе забит в Силиконовата долина, и само от сънародниците ни там зависи, той да грее над моста “Голдън Гейт” и в техните души!

20 Април 2014 г., Сан Диего. Над 200 човека дойдоха на Великденския Събор, за да

20 Април 2014 г., Сан Диего. Над 200 човека дойдоха на Великденския Събор, за да “срещнат” Христос, зажаднели и за дългоочаквана среща със сънародник, веселие и родна реч.

Сан Диего: “Възкръснали”, силни и отново сплотени, но без “Дом” (Храм)

Сънародниците ни в Южната “столица” на Калифорния – Сан Диего, буквално и те “възкръснаха” и се събраха толкова много на Великденския събор в неделя, колкото никога до сега. Най-вече, благодарение на обединението на организаторите на всякакви събития в града с над 5000 българи, лидери които дълго време “се движеха поотделно”. Благодарение на добрата организация, пресната местна и вкусно приготвена храна. Но и на желанието на дошлите над 200 човека да “срещнат” Христос, зажаднели и за дългоочаквана среща със сънародник, веселие и родна реч. На всичкото отгоре и много нови наши и американски лица. Всичко е направено доброволно, като над 20 човека се включват в работата. Новодошлото семейство от Чикаго на Милена Илкова, заедно със сина й със съпругата му американка, ще предоставят къщата си за бъдещи събития. Вася Валентино, която дълго време организираше самостоятелно български събития в Сан Диего сега активно се включи, като в нейната “група” личаха лицата на доста нови млади хора.

20 Април 2014 г. Българчетата в Сан Диего гонят в парка своите яйчица по време на специално организираната игра

20 Април 2014 г. Българчетата в Сан Диего гонят в парка своите яйчица по време на специално организираната игра “Egg hunt”. Правилата изискват боядисани и украсени яйца с различен размер, истински или от друг материал, пълни с изненади и бонбонки, да бъдат “скрити”, за да ги намерят малчуганите. Историята на “Egg Hunt” в САЩ започва в Калифорния, когато Професорът по Теология в Университета “Бъркли” Лизет Ларсън-Милър предлага Великденската игра на известния Протестански Християнски реформатор Мартин Лутер. Играта е “пренесена” от Европа, където идеята се е родила още през 17 век, и до днешен всяка година се играе, дори в Белия дом във Вашингтон.

Над 70 малчугани се впуснаха в  “преследването” на вкусни шоколадови лакомства за радост на своите родителите и всички присъстващи по време на най-големият досега “Egg Hunt”. Всички деца от местното българско училище участваха в надпреварата, въпреки че нямаха отделна програма за празника по време на неучебния уикенд. (Още за училището в Сан Диего ще намерите тук: Бъдещето е наше, само ако го пожелаем)

Всички от сърце закупили храна, за да отидат парите за да се осъществи проектът от 2011 г. за Църква “Св. Николай Чудотворец”. Която, освен че все още няма сграда, вече не разполага и със Свещеник, след като Христо Цанков вече не е там. Защо Отец Христо не е там, каква алтернатива ще намерят и колко ще струва на основоположницте на “Св. Николай Чудотворец” в Сан Диего – за сега не се знае. КОЙ СПРЯ СВЕЩЕНИКЪТ – ТОЙ САМ НЕ СИ Е ТРЪГНАЛ!

За момента остава да “виси” въпросът въобще ще има ли Българска Църква в Сан Диего?, на който българите там постоянно търсят отговор и с каквото могат от сърце допринасят за добро решение, с присъствиe, помощ и финанси на празник, както и със своето време.

Църквата “Св. Николай Чудотворец” (ST. NIKOLAI WONDERWORKER’ BULGARIAN ORTHODOX CHURCH IN SAN DIEGO) е регистрирана като корпорация в Щата на 17 октомври 2011 г., като за представително лице е посочен Марио Каршалев и в момента е активна.  

20 Април 2014 г. За всеки българин в Сан Диего би било по-приятно да чуе от устата на Свещеник в собствен Храм Църковният поздрав за Великден

20 Април 2014 г. За всеки българин в Сан Диего би било по-приятно да чуе от устата на Свещеник в собствен Храм Църковният поздрав за Великден “Христос Воскресе”. Но и написан на лист хартия, също помага, както това стана на събора на открито в парка, организиран от родолюбиви наши сънародници в най-южния град на Калифорния.

“Събрани са $2,200, които да бъдат добавени към събраните средства до сега, така нужни за построяването на Български православен храм в Сан Диего, а “групата на доброволците се увеличила с поне още трима,” съобщават от Църковното настоятелство. Още снимки ще намерите тук: Bulgarian Church San Diego Easter 2014Благодарим за предоставените дании!  (Според Щатските и Федералните закони за Корпорациите, които не плащат данък печалба, финансите са публично достояние)

Ето така намериха смисъла на Възкресението на Иисус в Сан Диего – обединението и вярата, символ на които е Той. С голяма любов, национално самосъзнание и търпение ! Но и с благодарност – специално писмо бе изпратено до хората, имали възможност и желание да отидат на Великденския събор. (Вижте писмото: SAN DIEGO EASTER 2014 TNX LETTER FINAL)

И дано имат Здраве и Късмет да правят повече така очаквани сбирки на българи, и дано успеят да си построят и Храм, за да имат и свой Дом – един от символите на Българщината.

+ + +

ВЕЛИКДЕН 2014 В КАЛИФОРНИЯ: ЦИФРИ И ФАКТИ – СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА: (Кликнете за .PDF файл: VELIKDEN CA , снимка по-долу)

Общо 8 са официално регистрираните Български Църкви в Калифорния, сочат данните на сайта на Секретаря на Щата. От тях само 2 са активни, 5 са спрени (SUSPENDED) и 1 е разтрогната (DISSOLVED).

ВЕЛИКДЕН 2014 В КАЛИФОРНИЯ - СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА

ВЕЛИКДЕН 2014 В КАЛИФОРНИЯ – СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА

 

25 април 2014 г. Официално регистрирани Български Религиозни Организации в Калифорния, публикувани на уебсайта на Скретаря на Щата, към момента.

25 април 2014 г. Официално регистрирани Български Религиозни Организации в Калифорния, публикувани на уебсайта на Скретаря на Щата, към момента. КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ СНИМКАТА И ЩЕ ВИ СЕ ОТВОРИ СТРАНИЦАТА НА ОФЦИАЛНИЯ САЙТ 

 

1 comment for “Великден в Калифорния: възкреси българската общност и потвърди стари истини