Арканум – Тайната на Тайните (+ филм с български субтитри)

 

Дървото на Познанието (Tree of Knowledge) или сексуалността било част от всички останали аспекти на съществуването. В Градините на Рая (Garden of Eden) дори му било отредено важно място, наред с Дървото на Живота. Сърцето на Познанието (Gnosis, познание базирано на опит) е Големият Арканум, Daath (или Da'ath, което на иврит означава

Дървото на Познанието (Tree of Knowledge) или сексуалността било част от всички останали аспекти на съществуването. В Градините на Рая (Garden of Eden) дори му било отредено важно място, наред с Дървото на Живота. Сърцето на Познанието (Gnosis, познание базирано на опит) е Големият Арканум.

В сърцевината на всяка велика мистична или религиозна традиция  се крие тайна, универсална истина

Оловото на егото, на желанията да се превърне в духовното злато на съзнанието – Силата, която владее съзиданието на всички нива на съществуване е сексуалната енергия

За енергията Кунделини

Secretum, Arcanum, Mysterium – Тайна, Тайнство, Посвещение – те съществуват от векове и чрез тях се извършва всичко. Чрез тях са сътворени и утвърдени в Човека Добродетелта, Мъдростта и Истината. Secretum е жаждата за Истина. Arcanum е Пътят към Истината. Mysterium е Диханието на Истината.

Secretum е малка част от Истината, нейна проява в една или друга сфера на Битието. Това е нещо, което до неотдавна посветените внимателно криеха и пазеха от незрелите умове и което сега, когато е дошло времето да се дадат ключовете за разбиране на Магическите Тайни и Тайнства, се пази от осквернение със Закона на Неразбирането.

Arcanum, това е сбор от практически и теоретически Магически Тайни, свързани от единен смисъл, същност и предназначение. Тази мистична формула, която в различно време и на различни езици, но винаги с велико благоговение и предпазливост е произнасяна от Маговете и Учителите, в кратка форма съдържа цялото учение за Вселената и душата на Човека. По дефиниция на речника на The American Heritage® Dictionary of the English Language “арканум” означава “дълбока тайна”, “мистерия”, а според речника на Университета Принсетън “тайна, която се знае само от много малка група от хора”. За “аркана” е посочено “специално учение или част от него, което е мистерия за обикновенния човек”. Не са така много организациите, които са се именовали  с това име, и трудно ще се открие нещо на Гугъл. По-скоро ще се намери много популярна електронна игра или организации, които са свързани с някакви тайнства и са използвали “aracana” (Visit page)

Mysterium, това са всички Тайнства, постигнати от ученика и оживели в неговото битие.

През вековете очевидно е било забранено  тайните на Великия Арканум да бъдат разкривани на хората. Така те останали скрити и забулени зад мистични истории в световното литературно и художествено наследство.

Античният египетски философ Хермес Трисмегистус (HERMES TRISMEGISTUS) казва “Всичко е във Всичкото, и Всичкото е Всичко” (“All is in THE ALL, and THE ALL is in All.”)

Тайна, на която всички се възхищават  някои подражават,  но малцина разбират.

Дървото на Познанието (Tree of Knowledge) или сексуалността било част от всички останали аспекти на съществуването. В Градините на Рая (Garden of Eden) дори му било отредено важно място, наред с Дървото на Живота. Сърцето на Познанието (Gnosis, познание базирано на опит) е Големият Арканум, Daath (или Da’ath, което на иврит означава “знания”). Жизнената мъдрост e символизирана в историята на Райската градина: В Едем имало всякакви плодородни и красиви дървета, но от едно Адам и Ева получават изрична забрана да не ядат – това било дървото за познаване на доброто и злото – на Познанието. То символизира потенциала на човешкия ум за самосъзнание, вътрешния път на познанието. Те злоупотребили с него, и бяха изгонени от Рая (първородният грях). 

Древните култури, които са построили великите пирамиди, които са развили огромни цивилизации, които са притежавали знания и технологии, които дори и днес не сме в състояние да разберем как са го постигнали, всичките те са притежавали и почитали мистичните науки над всичко друго. И най-голямата тайна, най-великата наука на всички, Великият Арканум, или великата Окултна Наука на Алхимията, беше най-важното един от всички. Египтяните, ацтеките, маите, халдейците, индуси, тибетци и т.н. са го  имали за най-ценното съкровище.

Силата, която владее съзиданието на всички нива на съществуване е сексуалната енергия. Сексът е естествена функция на човека. Подобно на всяко желание на ума, сексуалното желание никога не може да бъде задоволено. Сексуалната енергия задвижва раждането на човешката душа. Сексът може да бъде използван за сътворяване на доброто в човека. Или за сътворяване на злото. Любовта и страстта никога не вървят заедно.

За енергията Кунделини. Арканум: начинът да се избегне потъването във водите на секса.Това е ключът към древната алхимична тайна – оловото на егото, на желаниятада се превърне в духовното злато на съзнанието.

ОЩЕ: За Учението – Система от Аркани

Revealing the Secrets of Colorado Springs’ Secret Societies, Part I: The Royal Arcanum