Цирк България в цифри или що е плурализъм на родна почва

 

В момента българският парламент прилича на Цирк (circus – кръгла арена). По дефиниция Циркът обикновено представлява пътуваща група от изпълнители, включваща акробати, клоуни, фокусници, жонгльори и дресирани животни. Представленията и зрелищата се състоят в огромна палатка (шапито) с кръгла форма върху кръгла арена.Циркът в сегашния му вид се появява в края на XVIII в. За негов баща се счита англичанинът Филип Астлей (Philip Astley), а за рождена дата – 9 януари 1768, когато прави първото представление в Лондон.В Русия през 1919 г. циркът е национализиран и през 1927 г. е създаден Държавният университет за циркови и вариететни изкуства, известен с популярното име Московско цирково училище. Когато Московският държавен цирк започва турнета по света през 1950, представленията му надминават по сложност и оригиналност всичко, което е съществувало до този момент в цирковото изкуство. В България през 1983 г. изгоря сградата на Държавния цирк на Солни пазар в София. И до ден-днешен обаче виновните за сакатлъка не са разкрити. Нов цирк така и не е построен, може би в очакване някой друг да ни го построи, а ние само да играем.

В момента българското политическо пространство, особено най-висшата му форма – парламент прилича на Цирк (circus – кръгла арена). По дефиниция Циркът обикновено представлява пътуваща група от изпълнители, включваща акробати, клоуни, фокусници, жонгльори и дресирани животни. Представленията и зрелищата се състоят в огромна палатка (шапито) с кръгла форма върху кръгла арена.Циркът в сегашния му вид се появява в края на XVIII в. За негов баща се счита англичанинът Филип Астлей (Philip Astley), а за рождена дата – 9 януари 1768, когато прави първото представление в Лондон.В Русия през 1919 г. циркът е национализиран и през 1927 г. е създаден Държавният университет за циркови и вариететни изкуства, известен с популярното име Московско цирково училище. Когато Московският държавен цирк започва турнета по света през 1950, представленията му надминават по сложност и оригиналност всичко, което е съществувало до този момент в цирковото изкуство. В България през 1983 г. изгоря сградата на Държавния цирк на Солни пазар в София. И до ден-днешен обаче виновните за сакатлъка не са разкрити. Нов цирк така и не е построен, може би в очакване някой друг да ни го построи, а ние само да играем.

“Тука има – тука нема” – магията на цветовете на дъгата

Списъкът на регистрираните партии за изборите за народни представители на 12 май 2013 съдържа имената на 63 формации – за да регистрираш политическа партия, трябва да внесеш списък, съдържащ 3те имена, ЕГН и постоянен адрес на не по-малко от 5000 членове – резултатите от изборите показват, че 15 от явилите се, регистрирани партии са получили по-малко от 5000 гласа

29 януари 2014 г. В чл. 11 от Конституцията на Република България е записано „Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм“. Това гарантира възможността на гражданите да създават различни сдружения и формации въз основа на общи интереси и идеологии, които да бъдат представени в публичното пространство. Най-висшата форма на тези сдружения в една демократична страна е политическата партия. Тя е посредник между гражданското общество и държавата и основен инструмент на различни групи в обществото за участие в борбата за власт и разпределяне на властовия ресурс. Или „би трябвало“. Това пише днес в рубриката “Гледна точка” на сайта на Новините в статия под заглавие “Плурализъм на българска почва” журналистката Валерия Димитрова.

В българското политическо пространство политическият плурализъм е по-скоро следствие от разногласия и конфликт на интереси между представителите на една или друга фракция, отколкото израз на мнението на отделни обществени групи.

Гражданинът. Този, който редовно гласува на избори, плаща данъците си и следи информационния поток. Този, който дупчи билетче в градския транспорт и ежедневно прави компромиси в името на децата, семейството, обществото. Гражданинът е в недоумение. Стиска палци, пали свещи, пише по форуми, излиза в социалното си фейсбук пространство със статуси с надеждата, че неговата политическа фракция няма да се раздели на други три и той ще има за кого да гласува. По-лесно е с футболните пристрастия, посочва Димитрова.

Гражданинът е готов да направи компромис с отделната политическа личност и нейните индивидулни възгледи в името на общата идеология, на консервативните или либералните мерки в икономиката, здравеопазването, образованието, отбраната. Способен ли е обаче българският политик на такъв компромис? Или политическият имунитет го превръща в не-гражданин?, задава въпрос журналистката Валерия Димитрова.

Любопитно:

Списъкът на регистрираните партии за изборите за народни представители на 12 май 2013 съдържа имената на 63 формации. За да регистрираш политическа партия, трябва да внесеш списък, съдържащ трите имена, ЕГН и постоянен адрес на не по-малко от 5000 членове. Резултатите от изборите показват, че 15 от явилите се, регистрирани партии са получили по-малко от 5000 гласа.

Плъховете се самоизбират и самозапазват по дупките – вижте: Цар Плъх си има Дворец Парламент

Бяло-Зелено-Червено: на кой му пука за знамето? Синьо, червено, кафяво – цветовете на дъгата – все едно

Българският политически плурализъм по спомен:

2001 – (СИНЬО) Стефан Софиянски напуска Съюза на демократичните сили (СДС) и създава Съюз на свободните демократи (ССД). Евгений Бакърджиев иска оставките на Иван Костов и Екатерина Михайлова. Изключват го и той създава формацията БДС „Радикали“.

2003 – (СИНЬО) след неуспешен опит да си върне лидерството в СДС, Иван Костов заедно с привърженици сформира партията „Демократи за силна България“.

2005 – (СИНЬО) поелата 4 години по-рано председателския пост на СДС – Надежда Михайлова, го губи на национална конференция от експрезидента Петър Стоянов. След загубата на лидерското място Михайлова учредява вътрешна фракция в СДС на име „Дясна алтернатива“.

2005 – (ЗЕЛЕНО) по време на четвъртия извънреден конгрес на партия НС-БЗНС, НС–БЗНС е закрита и Яни Янев създава „Ред, законност и справедливост“.

Декември 2007 – (ЖЪЛТО) 14 депутати, напуснали НДСВ, обявяват учредяването на нова група – Българска нова демокрация.

2008 – (ЗЕЛЕНО-ЧЕРНО) БЗНС-НС окончателно се разделя на 2 части: Земеделски народен съюз, начело със Стефан Личев, и Обединени земеделци, начело с Анастасия Мозер.

Март – Декември 2011 – (КАФЯВО) в няколко последователни месеца депутати напускат ПГ на „Атака“, сред тях е и доведеният син на Волен Сидеров – Димитър Стоянов.

Април – Юли 2012 – (СИНЬО-ВИОЛЕТОВО) Прошко Прошков, Даниел Митев, Петър Николов и Христо Ангеличин си тръгват от редиците на ДСБ и отиват в партията на Миглена Кунева „Движение България на гражданите“.

2011 – 2012 – (ЧЕРНО) Касим Дал напуска кръговете на Ахмед Доган и учредява Народна Партия Свобода и Достойнство.

Август 2013 – (СИВО-СИНЬО) силно разпространени са слуховете за поетапно напускане на депутати от ПГ на ГЕРБ с цел съдаване на нова формация. Като група за контакти са вписани само пет имена – Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев и Емил Димитров, като нито един от тях не е депутат 42-рия парламент.

Септември 2013 – (СИВО-СИНЬО) Костадин Хаджигаев, Емил Димитров, Павел Димитров, Мария Кунина, Недялко Недялков, Иван Петров и Мирослав Найденов, бивши членове на ПП ГЕРБ, учредяват „Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията“.

Декември 2013 – (ЖЪЛТО-БЕЗЦВЕТНО) ключови фигури от партията на Миглена Кунева по региони в страната и недоволни от НДСВ се вливат в редиците на Николай Бареков и „България без цензура“.

Януари 2014 – (ЧЕРВЕНО) между първите в БСП се появява алтернативна АБВ листа за евродепутати, сред учредителите са Георги Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков.

Януари 2014 година – (ЧИСТО БЯЛО) в лагера на „Ранобудните студенти“ се оформя „радикално крило“, което организира втора окупация в Софийския университет против решението на организацията (въпреки че все още не са регистрирана политическа партия, „Ранобудните“ са включени в списъка, защото са ключов представител на интересите на част от българските граждани в публичното пространство).

ПРИПОМНЯМЕ:

Цирк България – поредна част /+ видео какво се случва/

Цирк “България” продължава турнето в Родината си

Световната Политическа Сцена стана Циркова Арена: БГ-Парламент или US-Senate

Цирк Парламент – три дни порно и прогнозата за времето

България – победи наглостта на политиците и силата на капитала

ИЗБОРИ – това не е парламента на българите в САЩ

ИЗБОРИ – 1 метър бюлетина от Ел Ей ще замине за Елин Пелин