Президента Плевнелиев поиска да се чуе гласът на българите в чужбина

 

“Електронното гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите. Нека си припомним, че при преброяването на населението в България през 2011 г. над 3 милиона наши сънародници се преброиха електронно,” допълни президента на Р България в речта си, излъчена пряко в Централно време, точно в 20:00 ч. б.вр., преди Новините на БНТ, която гледаме на смартфоните в САЩ.

За първи път действащ български политик от висш ранг открито потърси начин за да бъде чут гласът и на българите в чужбина

Росен Плевнелиев: “Електронното гласуване не е просто улеснение, а доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света.”  

“При преброяването на населението в България през 2011 г. над 3 милиона наши сънародници се преброиха електронно. Поне 1,5 милиона български граждани живеят и работят по света.  Сънародниците ни зад граница не са безразлични към случващото се в страната ни, имат отношение и мнение за бъдещето на Родината и ще могат да упражнят конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света.”

29 януари 2014 г. За първи път действащ български политик от висш ранг във властта открито потърси начин за да бъде чут гласът и на българите в чужбина. Това направи днес, макар и частично, не кой и да е, а самият президент на Р България Росен Плевнелиев.

“Електронното гласуване не е просто улеснение, а доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света.” Това заяви днес в Обръщението си към нацията президента Росен Плевнелиев

Държавният глава предложи единственият възможен реален начин за гласуване на сънародниците ни “зад граница”.

“Този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите. Нека се обърнем към технологиите от 21-ви век, като мотивираме все повече българи да ги ползват. Нека си припомним, че при преброяването на населението в България през 2011 г. над 3 милиона наши сънародници се преброиха електронно,” допълни президента на Р България в речта си, излъчена пряко в Централно време, точно в 20:00 ч. б.вр., преди Новините на БНТ, която гледаме на смартфоните в САЩ.

Ако това се случи, то ще може да се добави и другата липсваща част, която ще бъде предизвикана – промяна на закона за изборите, в който все още, и никога не е съществувал отделен избирателен район за живущите извън държавата, който да определи техни представители в парламента. В момента гласовете на българските граждани напуснали страната и пуснали бюлетина в чужбина, се разпределят по села и паланки в “голяма” България.

Този път Плевнелиев “издържа поправителният си изпит” пред сънародниците си извън пределите на поверената му държава, след като през март м.г. пропусна първият си шанс и с президенстки указ одобри цели 31 избирателни райони само за територията на България, от които се излъчиха депутати, а за чужбина нито един. /* вижте по-долу как стана това/

“Отличната оценка” идва в момент, когато в България се приема закона за българите в чужбина, от който също зависи какво ще е тяхното реално положение на картата на собствената им Родина, или близо 2 милиона само ще си я гледат на стената.

“Поне 1,5 милиона български граждани живеят и работят по света.  Сънародниците ни зад граница не са безразлични към случващото се в страната ни, имат отношение и мнение за бъдещето на Родината и ще могат да упражнят конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света,” почерта Росен Плевнелиев в Обръщението си и категорично заяви, че ще предложи на Народното събрание да се проведе национален референдум, състоящ се от три въпроса, свързани с изборната система.

“Затова ще се възползвам от правото, което ми дава законът, и ще предложа на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум със следните три конкретни въпроса:
1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? (бел.ред. т.е. “смесена система за избори”)
2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
3. Въпрос: Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”

Пленелиев предлага допитването да бъде проведено заедно с изборите за Европейски парламент.

„Предлагам националният референдум да се произведе съвместно с предстоящите през месец май (2014 г.) избори за членове на Европейския парламент от Р България. По този начин, с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията,” каза още Плевнелиев по БНТ.

По въпроса за вида на изборите Плевнелиев заяви, че “смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им. Желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение, ще се засили връзката между избирателите и техните представители”. 

По повод на задължителното гласуване президента на Р България каза, че то “ще даде възможност за участие не само на активните граждани, но и на сънародниците ни, които са се отчуждили от политическия живот.” “Хората, които ни управляват, не трябва да бъдат избраници само на твърди партийни ядра,” допълни Плевнелиев.
“Задължителното гласуване е инструмент, с който ще противодействаме на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот.  Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на тези гласове,” поясни Росен Плевнелиев.
“Демокрацията е безалтернативна придобивка на българите, но тя е и отговорност на всички и всеки към Отечеството.”
“Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага.” 
“Нека гласът на народа бъде чут, а не купен. Нека всеки има отношение и мнение за бъдещето на нацията, а не бъдещето да е заложник на манипулатори или търговци на гласове. Демокрацията зависи от всеки един от нас.”
Това накарая призова президента на Р България.