Обама: “Ще управлявам с укази” (видео)

 

Американският президент Барак Обама предупреди, че ще заобиколи Конгреса и ще се възползва от пълномощията си да налага президентски укази. Foto: https://twitter.com/ethanklapper

Американският президент Барак Обама предупреди, че ще заобиколи Конгреса и ще се възползва от пълномощията си да налага президентски укази. Зад него на снимката са Джо Байдън (ляво, Демократ) и Джон Бонер (дясно, Републиканец). Foto: https://twitter.com/ethanklapper

 

28 януари 2014 г. Американският президент Барак Обама предупреди, че ще заобиколи Конгреса и ще се възползва от пълномощията си да налага президентски укази, ако не получи съдействието на Конгреса по въпроса за неравенството и бедността в САЩ. Това заяви той в ежегодната си реч „За състоянието на съюза“, в която заяви плановете си за 2014 година, събитие излъчено от телевизия Фокс.

“Но Съединените щати няма да бездействат, както няма да бездействам и аз. Затова, когато мога да взимам мерки, без да минавам по законодателния път, за да подобря възможностите за успех на по-голям брой американски семейства, ще го правя”, ще заяви Барак Обама в речта “За състоянието на съюза”.

Обама ще предложи увеличение на минималното заплащане до 10 долара и 10 цента на час – почти с 40% увеличение или 3 долара повече от сегашните 7,25 долара на час, замразени от 2009 г. “Дайте увеличение на Америка”, каза американският президент и обяви, че в следващите седмици ще издаде указ за работещите по договори с държавата.

Обама поиска равно заплащане за мъжете и жените: “Днес жените са около половината от работната сила в Съединените щати, но продължават да печелят по 77 цента, когато мъжете печелят по един долар. Това е смущаващо за 2014 г. Жената заслужава да получава еднакво заплащане с мъжа за еднаква работа. Тя заслужава да роди бебе, без да се налага да жертва работата си. Искрено мисля, че когато жените успяват, успяват и Съединените щати”.

Речта на Обама беше изключително позитивна, като бяха съвсем леко засегнати или въобще пропуснати и някои болни теми за Американското общество, като наркотиците (марихуаната), еднополовите съюзи, фалитът на правителството и др.

Вижте цялата реч в оригинал: