България замръзна – зимата се завръща

26 януари 2014 г. Заради снеговалежи, е усложнена пътната обстановка в редица области в страната, предимно в Северна България.

26 януари 2014 г. Заради снеговалежи, е усложнена пътната обстановка в редица области в страната, предимно в Северна България.

Жълт код за потенциално опасно време бе обявен в 15 области

Зимата създаде редица проблеми по цялата територия на Балканите

6 януари 2014 г. Жълт код за потенциално опасно време бе обявен в 15 области в България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Сняг вали почти над цялата страна, а температурите са в интервала от – 13 С° до + 4 С.

Метеоролозите алармират, че се очаква в нощта срещу понеделник температурите да паднат още, а ситуацията да се усложни. Сняг вали в почти цяла България, като най-дебела е снежната покривка на север.

В североизточните части духа и много силен вятър, който усложнява ситуацията и създава условия за преспи и снегонавявания. Има и райони със значителни валежи от дъжд – най-много в Пловдив, където паднаха над 37 литра на квадратен метър.

Предупреждението е валидно за областите Кърджали, Хасково, Ямбол,Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе, Силистра, Добрич, Варна и Бургас. По тези места ще вали сняг и ще има условия за виелици и навявания, а по Черноморието валежите ще са смесени от дъжд и сняг.

Заради снеговалежи, е усложнена пътната обстановка в редица области в страната, предимно в Северна България.

Четири селища в Бургаско останаха без електрозахранване заради силния сняг, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов, който свика кризисен щаб за обстановката. Има скъсани жици в селата, паднали клони, които се разчистват. Пътници от закъсал на гара Българово влак са извозени с автобуси на общината.

Понеделник е обявен за неучебен ден за учениците във Варна заради непредвидените и извънредни обстоятелства, предизвикани от метеорологичната обстановка.

Снежната покривка по пътищата в старопланинския проход Шипка надхвърли 30 сантиметра, съобщава сайта на общинския съвет.

През изминалата нощ в София са обработени със смеси против заледяване пътните платна на улиците във всички райони на столицата и градският транспорт се движи нормално, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Зимата създаде редица проблеми по цялата територия на Балканите. Босна и Херцеговина и Хърватия са сковани от сняг истуд, а силни снеговалежи блокираха много селища в Румъния. В десетки селища в югоизточната част в северната съседка е обявен червен код, затворени са всички морски и речни пристанища в странатa, предаде Нова телевизия. Дунав мост край Русе е затворен за тежкотоварни автомобили в посока Румъния, след като властите в северната съседка са спрели да приемат камиони. Причината е, че пътят между Гюргево и Букурещ е блокиран от преспи.

Цялата следваща седмица времето в България ще се задържи изключително зимно, а не както през последните дни – почти пролетно, когато бяха отчетени температурни рекорди в цялата страна. Най-високи стойности отбелязаха именно в Северната част, където достигнаха +20 градуса по Целзий.

За следващия уикенд времето отново ще омекне.

Най-ниски ще са температурите в Дунавската равнина – до около минус 12 градуса, дори денем няма да има положителни стойности. Снеговалежът постепенно ще обхване цялата страна, предупреди метеорологът от ТВ-МЕТ Симеон Матев, съобщава “24 часа”.

Синоптиците обаче успокояват, че все пак не се очакват твърде големи студове и минималните температури ще са между – 7 и -2 градуса.

 Всички, които се намират в България и са планирали пътуване в страната и не са сигурни какви условия ги очакват по пътя, могат да потърсят актуална информация или да подават сигнали денонощно на телефон 0700 130 20. Това е номерът на ситуационният център в Агенция “Пътна инфраструктура”, който обобщава данните за състоянието на пътищата при 24-часов режим.