Българи: повече работят в чужбина, отколкото в България

 

Дори и за тези, които не са имали време или не са обърнали внимание, че и в САЩ има български граждани ...

Дори и за тези, които не са имали време или не са обърнали внимание, че и в САЩ има български граждани …

2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите в собствената им Родина са 2,2 млн.

“За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, … и ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане”: Светослав Младенов, директор на Агенцията за инвестиции 

“Безспорно това, което привлича хората да търсят работа в чужбина … е по-високото заплащане. Но има доста заможни българи, които не искат да се върнат … заради законодателство, заради условия и пр.”

24 януари 2014 г. Работещите българи в България са вече по-малко от гурбетчиите и емигрантите, и то с приличната непрекъснато увеличаваща се разлика от 10%. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите в собствената им Родина са 2,2 млн.

“За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи,” каза в интервю пред Стандарт директорът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов.

Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Турът започва на 1 февруари от Мадрид. За един месец служителите ще посетят българските емигранти в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. От Стандарт още съобщават, че кампанията се финансира от европрограма “Конкурентоспособност”.

“Наши експерти ще ги запознаят с дейността на агенцията ни, с конкретни мерки и програми за реализация в България. Ще ги информираме за макроикономическата ситуация в страната, за перспективните сектори, в които биха могли да се реализират и нивата на заплащане. Ще ги запознаем и с възможностите на оперативните програми за стартиране на бизнес, възможностите за стажове в държавните институции, насърчителните мерки на Агенцията по заетостта специално към младежите. Желанието ни да ги убедим, че след като придобият специалност и поработят в съответните държави, да не се колебаят да се върнат и да започнат някаква дейност – било то предприемаческа, било към клон на фирмата, в която до момента са работили, било при български инвеститор”, казва още той.

“Безспорно това, което привлича хората да търсят работа в чужбина – не само българите, защото това е глобален процес – е по-високото заплащане. Но има доста заможни българи, които не искат да се върнат в страната – заради законодателство, заради условия и пр. Факторите са комплексни. Затова и процесът по връщането на сънародниците ни е много сложен. Смятаме да се опитаме да го изложим на база на лични примери. Българите са интелигентни и може добре да преценят възможностите, които им се дават в родината”, смята Светослав Младенов.

1 comment for “Българи: повече работят в чужбина, отколкото в България

 1. 2014/01/26 at 8:08 AM

  До Чикаго без назад… докога?
  От Веселина Стефанова/новинитебеге

  В последните години ежегодно над 7000 български студенти заминават на бригада в САЩ. Мнозина от тях не се връщат. Женят се, получават зелена карта или просто пребивават нелегално известен период. Без намерение за заден ход към България.

  Изкушението е голямо. Разноликата култура, множеството възможности и мечтана действителност от американските филми са само част от „примамките“, които Америка предлага на младите. Сравнено с високата безработица, всекиденевна мизерия и безпътица у нас, защо се питаме тогава къде отидоха студентите ни?

  Истината е, че с прах в очите като обещания за нови работни места и нови инвестиции в бизнеса няма да можем да ги задържим. А дали трябва?

  Намалелият брой младежи, останали в България, сякаш се бият в гърдите „Не съм избягал“, с някаква криворазбрана гордост. Гордост, която само моряк от потъващ кораб може да разбере.

  Да, погрешно е да се разпиляваме по света, но от друга страна каква е грубата действителност? България се бори със зъби и нокти да изплува от безпаричието и единици са успелите по честен път.

  Няма изненада в статистиките за студентските бригади. Но най-тъжното е, че няма изненада и в броя трайно емигрирали младежи от България. Докога?