Бай Гюро е голям пич – най-умният и най-надареният сред всички потомци на маймуните

 

Автор: Иван Кутузов, в-к Дневник

Автор: Иван Кутузов, в-к Дневник

Докато пичът мрънка, ония, изродите водят титанична битка сами със себе си. Борят корупцията, тръшкат я по гръб и сладко, сладко я насилват. А тя стене – Ох, искам още, още, още…

Мрън, мрън, мрън … за послушните роби подаръци няма

Колко струва един въпросо-отговор?

Ивайло Зартов, специално за bulgarica.com

Колко може да струва един въпрос? Гледах по руската телевизия голямата годишна пресконференция на Путин. Очаквах повечето въпроси към него да са напарфюмирани. Леко позадремвах. И изведнъж – тряс!

„Защо, след като по конституция полезните изкопаеми, богатствата под земята принадлежат на народа, тоест на всички граждани, те са отдадени в ръцете на няколко човека, които трупат баснословни, приказни банкови сметки в офшорни зони. Купуват се самолети, яхти, острови…Защо?”

Въпрос за милиарди! Хванат в крачка, властелинът на Кремъл (бел.ред. Според “Тайм” и на Света) разби на пух и прах предварително подготвения сценарий с необмисления си отговор: „Важното било, държавата да направи така, че тези хора (олигарсите) да си плащат данъците” – Толкоз! Кратко и ясно. Веднага последваха затрупващи удобни въпроси на всевъзможни други теми. Но аз вече бях изключил.

Гордост и неописуемо щастие от факта, че съм българин ме тръшнаха на дивана. Зацвилих от радост. Еее, тоя пък Путин как се изложи. Къде го чукнаха, къде се пукна…

Ако бяха задали същия въпрос на някой от нашите чорбаджии, със сигурност щеше да последва поне тричасова лекция.

Ние, българите сме късметлии. Последните 24 години ни управляваха само гении: Специалистът по ролята на шинелите в съветската армия Сергей (Станишев, БКП, БСП), експертът в пожарното дело Бойко (Борисов, ГЕРБ), видният хидролог Ахмед (Доган, ДПС), туристът от Мадрид Симеон (Сакскобурготски, НДСВ), ненадминатият себехваляч Иван (Костов, СДС, ДСБ) . Списъкът със славни имена е много, много дълъг. Министри, шефове, началници … остри като бръснач умове. Всеки един от тях може аргументирано да ни обясни защо подземните ни богатства са отдадени на шепа избраници.

Нещо повече. И за надземните ще ни разкажат, а и за самата земя ще научим това-онова … Концесия, обществена поръчка, търг, конкурс, приватизация…, както и да се нарече процедурата, все тая. Още на етап идея се знае кой ще спечели. Този, който предложи най-голям подкуп. Няма никакво значение колко пари ще влязат в държавната хазна. Никой не се интересува от запазване на работните места. Предварително е ясно, данъци няма да се плащат. Ще се подписват всевъзможни договори за „външни” услуги. Ежегодно ще се отчитат счетоводни загуби, а стотиците милиони и милиарди ще се изнасят в чужбина.

Да се разпарчетоса, източи и разпродаде всичко е нормално. Клиентът си е платил за пълно обслужване.

За мълчанието на агнетата, замаскирани като главни прокурори. За изчезването на  2 500 преписки от Агенцията за следприватизационно безхаберие. Съдии, полицаи, бирници – всички са в сметката. Необходимото и достатъчно условие за изпълнение на задачата е собственикът да не се интересува от собствеността си. Богатствата са държавна собственост, тоест на всички български граждани, в това число и на бай Гюро.

Само че, когато корумпираните червеи подаряваха

БТК, Булгартабак, БГА Балкан, Нефтохим, горите, плажовете, златото… и каквото още се сетеха,

къде беше бай Гюро? Защо не скочи и не се възпротиви с крясъци – Еей, изроди! Какво правите? Това е и мое, и на родителите ми, и на децата ми! Защо бай Гюро си траеше?

Може да е забравил, че е собственик… Не е знаел, че той трябва да носи отговорност за собствеността си и да упражнява контрол над слугите на народа. Или пък, улисан в Жигулата, панелката и фустата на жена си, е пропуснал голямата картина. Възможно е.

Иначе бай Гюро е голям пич. Той се мисли за най-умния и най-надарения сред всички потомци на маймуните. Само дето все мрънка. Нямал работа. Родителите му – пенсионери гладували. Децата му станали наркомани и проститутки. Жена му го била изоставила. Жигулката и панелката се разкапвали.

Мрън, мрън, мрън…

Докато пичът мрънка, ония, изродите водят титанична битка сами със себе си. Борят корупцията, тръшкат я по гръб и сладко, сладко я насилват. А тя стене – Ох, искам още, още, още…

Колко може да струва един отговор?

Да си спомним: И тази година се изниза. Седим си в резервата (все на едно място) около мястото, където преди палехме огън (нямаме дърва) и си припомняме какви важни неща се случиха в племето ни през 2013 г. … Много от нашите индианци се пренесоха във вечните ловни полета от глад, студ и отчаяние. Останалите отправяме очи към Маниту с пожелания навирените свободни пера да станат повече през новата година. (Редовете от “Да си спомним” са избрани от публикацията на Ивайло Зартов “Как Преживяхме 2013 в Резервата”)

Празнични: Тези от вас, които са били послушни през изминалата година, няма да получат подаръци. Не се учудвайте, за робите подаръци няма. Спомнете си промяната на чл.1 от Лапландската Конституция – послушни не означава роби! Честита Нова Година! Щастлива и кебапчеста ще е! Хо-хо-хо! (Редовете от “Празнични” са избрани от публикациите на Ивайло Зартов “Коледно и Новогодишно”, “Щастлива и кебапчеста”)

ПРИПОМНЯМЕ:

На 20 март 2013 г. Ивайло Зартов бе осъден на трета последна инстанция от Българския съд на 9 години ефективна присъда. Той беше обвинен като управител в присвояване и безстопанственост от частна фирма, чиито фактически собственик е бившият депутат от Руската Дума Гудков, Геннадий Владимирович

Проверката срещу Гудков започна в края на юни 2012 г. от Следствения комитет на Русия по сигнал на затворника Ивайло Зартов. През август беше потвърдена информацията за незаконния бизнес на депутата в България и Гибралтар. У нас той се е занимавал със строителство на скъпи недвижими имоти. На 14 септември с.г., след като проучи материалите от проверката, Държавната Дума на Русия отне депутатския мандат на Гудков и го отстрани от Държавната Дума. Седмица по-късно лидерът на БСП и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев реагира остро и осъди изгонването на Генади Гудков от Руския парламент. В отговор на тези новини Сергей Станишев заявява, че изгонването на Гудков от Думата е пореден опит на руското правителство да смачка опозицията. Призовавам за пълното възстановяване на депутатския му статут и имунитет, казва тогава още лидерът на ПЕС.

Световната полицейска организация Интерпол се е заинтересувала от бизнеса на бившия депутат от Държавната Дума Генадий Гудков в България и Кипър, съобщи през 2012 г. московският вестник “Комсомолская правда”. Интерпол бе проявил повишен интерес към начина, по който семейство Гудкови е правело своя бизнес в България и Кипър, писа изданието, добавяйки, че в руското МВР е постъпило питане с молба да се потвърдят данните за криминални действия на Гудкови в тези страни.

В наказателното дело, което държавата България заведе срещу Ивайло Зартов, българските магистрати изпълниха частната поръчка на руския гражданин бившият висш офицер от КГБ Генадий Гудков, като осъдиха Зартов  единствено по думите на обвинението. В хода на следствените и съдебни действия не бяха събрани никакви доказателства за неговата вина или невиновност. На три инстанции, пред пет съдебни състава бе отхвърлено искането на Зартов и защитника му да се направи ревизия на фирмата, да се извърши финансов анализ и оценка на активите и да бъдат събрани необходимите доказателства. (Агенция АП припомня, че полковникът от запаса Генадий Гудков е работил в КГБ от 1981 до 1992 г. и след това във Федералната служба за сигурност до 2001 г., когато става депутат.)

Дни преди да влезе в затвора за изтърпяване на присъдата си Ивайло Зартов записа изявление, в което разкрива същността на поръчковия процес срещу него. В знак на протест срещу корумпираната съдебна система и като вик за справедливост той отряза част от пръст на едната си ръка ( видео ).

В подкрепа на Зартов, и с искания за преразглеждане на делото и събиране на доказателства, извършване на ревизия на фирмата, български граждани входираха в българските институции подписка с настояване за отговор как и с какво обвинение и съд са доказали присвояване без да се извърши ревизия на фирмата.

ЕЛЕКТРОНЕН ВАРИАНТ НА ПЕТИЦИЯ В ЗАЩИТА НА ИВАЙЛО ЗАРТОВ