Антон Дончев: Възмездие никакво няма, ексклузивно видео-интервю с автора на “Време Разделно”

Академик Антон Дончев, в ексклузивно интервю за bulgarica.com. Авторът на 50-годишния български роман-класика

Академик Антон Дончев, в ексклузивно интервю за bulgarica.com. Авторът на 50-годишния български роман-класика “Време Разделно” споделя какво днес разделя нацията в историческия музей “Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново, по време по време на 9-та поредна ежегодна Световна среща на българските медии.

“Ако искаш да гледаш рибка – трябва да й създадеш аквариум. Ако ти искаш да съществуват хора трябва да им създадеш море, условия за да се развиват”.

“Възмездие няма и страх от него”. Това каза Академик Антон Дончев, в ексклузивно интервю за bulgarica.com. Авторът на 50-годишния български роман-класика “Време Разделно” споделя какво днес разделя нацията в историческия музей “Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново, сграда, построена от Колю Фичето и превърнала се в храм на българската държавност, тъй като в нея се полагат основите на Третата българска държава и е приета Търновската конституция.

Разговорът се проведе след срещата на българските журналисти в музея, с цели четири български академици, акад. Стефан Воденичаров (ръководител на БАН), акад. Антон Дончев, акад. Пламен Карталов (директор на “Софийска опера и балет”) и историкът акад. Георги Марков, по време по време на 9-та поредна ежегодна Световна среща на българските медии, за която ви съобщихме по-рано.

“Днешните управляващи са прости,” споделя акад. Дончев. “И да има успехи, то те са резултат на обръщането на заровете, а не на политика и успешно представяне”

“Ако искаш да гледаш рибка – трябва да й създадеш аквариум. Ако ти искаш да съществуват хора трябва да им създадеш море, условия за да се развиват”.

 Антон Николов Дончев е съвременен български писател, роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. От 2003 г. е академик на БАН. Известен е в страната и в чужбина с романа си „Време разделно“.

Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане.

Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г. Неговата втора книга „Време разделно“ е написана през 1964 г. само за 41 дни (по свидетелства на самия автор, 33 превода на чужди езици към 2008 г., екранизиран през 1987 г.), с този роман писателят става известен. Романът е превеждан и издаван в чужбина. Получава номинация в САЩ от фондацията „Джеън и Ървинг Стоуън“ за най-добър исторически роман. Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков.

Годината (1666) на сюжета на романа “Време разделно” е изключителна в историята и за западната цивилизация.
В годината, когато сe развива действието в романа, християнският свят очаква апокалиптично събитие, и то действително се случва в Лондон – големият лондонски пожар по време на голямата лондонска чумна епидемия. Междувременно Шабатай Цви се обявява за дългоочаквания еврейски месия, а поради трите шестици след единицата в нумерологията на годината, 1666-а е обявена и за годината на дявола.
Същата тази година, Кралят-слънце Луи XIV открива Френската академия на науките, третото историческо учреждение от Френския институт.