Соломон Паси: България е в безтегловност, интелектуален и политически вакуум – нестабилността трови всинца ни

 

Тази година д-р Соломон Паси ще вземе участие в 9-тата среща на българските медии от целия свят в родния си град Пловдив. (Фото:БТА)

Тази година д-р Соломон Паси ще вземе участие в 9-тата среща на българските медии от целия свят в родния си град Пловдив. (Фото:БТА)

“От 2007 насам България не е формулирала нови каузи, 5те основни каузи до тогава за щастие са и реализирани и “легализирани”: Освобождението, Съединението, Независимостта, НАТО, ЕС”

“Днес, когато на всеослушание се коментира липсата на свобода на медиите у дома, смятам че българските медии в чужбина могат да заемат именно тази ниша: на медии, хем български, хем свободни” 

“От 2003 започнах преговорите с Колин Пауъл за изграждането американските бази, които те вече са факт и отпадането на американските визи, и подължавам да желая тяхната отмяна”

Ексклузивно интервю с Д-р Соломон Исак Паси, български политик и доктор по „Математическа логика и компютърни науки“ от Софийския университет, бивш министър на външните работи и председател на ОССЕ, основател и президент на Атлантическия клуб в България. Тази година д-р Паси ще вземе участие в 9-тата среща на българските медии от целия свят в родния му град Пловдив. 

Здравейте г-н Паси. Отново сте на среща на българските медии от целия свят, както това се случи на предишни, където също бяхте и като министър на Външните работи.
Реално тази година Вие ще откриете срещата с участието си в първия панел “Защо се нуждае България от национални каузи”. Имате завиден и успешен дългогодишен опит във външната политика.
Може ли конкретно да посочите някои от най-важните за Вас национални каузи за България?
За 1333 години по тия земи, народът ни и страната ни са имали десетки или стотици каузи, някои реализирани, други не. Трудно се сравняват каузи, особено ако са в различни исторически периоди.
В историята на Третата Българска Държава бих откроил 5те основни каузи, които за щастие са и реализирани и “легализирани” със съответните договори:
Освобождението, Съединението, Независимостта, НАТО, Европейски Съюз.
Под два от тези договори седят и мои подписи, а зад тях седят и усилията на Атлантическия Клуб, и на семейството.
2. Коя от тези каузи се поддържа от сегашното българско правителство?
От 2007 насам България не е формулирала нови каузи, което оставя страната и народа ни в безтегловност, интелектуален и политически вакуум. А това е и една от важните причини за нестабилността у нас, която днес трови всинца ни.
 Атлантическият Клуб е формулирал нови каузи — както за България, така и за ЕС, но тепърва предстои да ги прокарваме и градим консенсус по тях.
3. Какво е мястото на българите в чужбина, независимо индивидуално или като организации и медии, в процеса на изграждане на имиджа на България “зад граница”? Какво конкретно бихте предложили на сънародниците ни “зад граница”? Какви съвети бихте дали на българските медии в чужбина? Благодарение на БТА, активната постоянна позиция на генералния й директор Максим минчев, вече 9 години се дава единствената реална възможност на българите от чужбина да се съберат и да споделят. И това се случва с “лошите медии”. Пак, какво още ние да направим?
Соломон Паси (вдясно) с Евгени Веселинов - гл. редактор на в. Обзор, Лос Анджелис по време на 1-та среша на българските медии на 24 май 2005 г. (Фото:БТА)

Соломон Паси (вдясно) с Евгени Веселинов – гл. редактор на в. Обзор, Лос Анджелис по време на 1-та среша на българските медии на 24 май 2005 г. (Фото:БТА)

Медиите не обичат да бъдат поучавани, така че трябва да съм внимателен.  Но днес, когато на всеослушание се коментира липсата на свобода на медиите у дома, смятам че българските медии в чужбина могат да заемат именно тази ниша: на медии, хем български, хем свободни. 

 Новите технологии за комуникации и електрониката напълно позволяват това да се случи! Ето сега ние правим с теб първата част на нашето интервю през компютъра и телефона. Имаме достатъчно примери за това и постиженията на човечеството трябва да се използват. Искрено вярвам, че българските медии в чужбина могат да работят за България.
Да, абсолютно съм съгласен с теб – г-н Минчев и БТА напълно заслужават добрите думи. Като организация БТА, и то държавна, да успее да го направи и да го поддържа и то толкова време, както ми е известно и със собствени средства, наистина е безспорен успех. Вие от чужбина трябва да използвате предоставената възможност и още да я развиете.
 4. Смятате ли, че скоро ще бъдат премахнати визите за САЩ?
През 2003 започнах преговорите с Колин Пауъл за изграждането американските бази, които вече са факт, и отпадането на американските визи, и подължавам да желая тяхната отмяна.
 Но ми е истински болно, че визите, които, според мен, съвсем не са първостепенен въпрос, почти изчерпват списъка на желанията, които България е отправила към САЩ.  Пропускаме да формулираме и отправим към САЩ наистина стратегически искания за мащабни сътрудничества в технологични, научни и ICT проекти.  Което означава,че подценяваме и занемаряваме огромния потенциал на отношенията САЩ-България, които градим от 1989 насам.
 5. Г-н Паси и ще продължим разговора в Пловдив “на живо”. Благодаря Ви за заделеното време и обещанието да споделите още неща в България, които вълуват най-вече българите в САЩ.
И аз откровенно благодаря. Трябва да се търсят контакти, пак да кажа ето техниката го позволява. Пловдив е родният ми град и разговорите там винаги имат добавен филибеллийски чар!  Заповядайте! 
За Соломон Паси и живота 
Любимите му неща:
Цвят: Дъгата
Място по света и България: Родопите, Хималаите, Антарктида
Предпочита да пътува … пеша
Музикален изпълнител и парче:  Мат Хардинг “Where the Hell is Matt?”
Книга: Човек, четящ по 1-2 книги на седмица  не може да има любима книга
Носи обувки №43 ((US 10), но “не обича да танцува, за да не настъпва партньорът си”
Соломон Паси много обича да спортува и от време на време се занимава с: джогинг, плуване, слизане с двойно въже, шах. Той бива награден с черен медал по айкидо.
АВТОБИОГРАФИЯ

Соломон Исак Паси е български политик и математик.

 

Яп де Хопс Хефер, генерален секретар на НАТО (2004-2009), в прочутия за всички трабант на Соломон Паси (Foto: БТА)

Яп де Хопс Хефер, генерален секретар на НАТО (2004-2009), в прочутия за всички трабант на Соломон Паси (Foto: БТА)

“Той е министърът, който подписа историческите договори за НАТО и ЕС! Той е българинът, който качи в трабанта си АЛ 8407 шефа на НАТО! Пие фреш от люти чушки, говори на български с пингвините на Антарктида, смята наум квадратурата на кръга!,” пише за себе си д-р Паси.

Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив в семейството на професора по философия и естетика, д-р на науките Исак Соломон Паси и носи същите имена на дядо си Соломон Исак Паси — виден адвокат, общественик и испански вицеконсул в Пловдив. Бащата пише за български издания и е автор на повече от 40 книги. Благодарение на Исак Паси през годините става възможно в България да се появят съчинения на едни от най-известните философи на планетата.

Основател и председател на Атлантическия клуб в България (1990–до сега). В качеството си на народен представител през август 1990 г. д-р Паси стартира законопроект за оттегляне на България от Варшавския договор и присъединяването й към НАТО.

  • Министър на външните работи (2001-2005). Министър Паси създава три нови ключови институции в рамките на Министерството на външните работи: Български министър по европейските въпроси, Дипломатическия институт и Културния институт към Министерство на външните работи (което най-вероятно е най-богатата скулптурна колекция на открито в новата българска история). Министър Паси е основен преговарящ с Либия (2001-2005) за успешното освобождаване на шестимата български медици, задържани като заложници от либийския режим на пол. Кадафи. Соломон Паси ръководи и тристранната коалиция България-ЕС-САЩ, от чието име той провежда преговорите.
  • Председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) (2004). През 2004 Паси председателства ОССЕ в качеството си на външен министър на страна, председателстваща на ротационен принцип организацията (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е общоевропейският орган, който се състои от 57 страни, разположени в географското пространство от Владивосток до Ванкувър, като включва всички страни от Европа, САЩ и Канада и ОНД).Като председател на ОССЕ, д-р Паси стартира междурелигиозен диалог между християни, мюсюлмани и евреи, както и стратегическа програма за реформи в Организацията, която все още е в ход и се развива.
  • Председател на Съвета за сигурност на ООН (2002-2003). Заедно с Държавния секретар Колин Пауъл през 2003г. той поставя началото на споразумението между България и САЩ за разполагането на бази за защита в България, споразумение, което д-р Паси ратифицира като председател на Комисията по външните работи през 2006г.
  • Председател на Чуждестранния парламентарен комитет и на Комитета на отбраната (2005-2009/2001).
  • Председател на групата за приятелство България-САЩ в Българския парламент (2005-2009)
  • Българката кандидатура за Генерален секретар на НАТО (2009)
  • Член на Парламентарната комисия по въпросите на ЕС (2005-2009. )През август 2005 г. Соломон Паси е избран за председател на Комисията по външна политика на 40то Народно Събрание (НС) на България.
  • Председател на Комитета за прозрачност и подотчетност към Парламентарната Асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ ПА) (2005-2009)
  • Вицепрезидент на АТА, Париж (1996-1999)
  • Народен представител (1990-1991, 2001-2005, 2005-2009). Д-р Паси е автор (1990-1991) на първия парламентарен законопроект за премахване на смъртното наказание в България и е съавтор на Българската Конституция.
  • Лидер на опозицията и на движения за права и свободи (1985-1990)
  • Член на четири български експедиции в Антарктида (1993-2005)
  • Учен в сферата на компютърните науки към СУ „Св. Климент Охридски”/ БАН (1979-1994)

През 1990 г. д-р Паси предлага законопроект за присъединяването на България към Европейския съюз. В интервала от 2001 до 2005 г. министър Паси постига успех в преговорите за българското присъединяване към ЕС и дата на присъединяването, както и подписването на договора за присъединяване (2005г.) и ратифицирането му в Българския парламент. През 2005-2006г. под неговото председателство Комитетът за външни работи на Българския парламент, както и всички останали ратификации и процедури биват завършени и на 1 януари  2007г. България се присъединява към ЕС. На 8 юни 2007 подписва споразумение с премиера Никола Груевски срещу символична заплата от 1 евро да бъде специален съветник на македонското правителство за интеграцията на страната в НАТО.

През 2009 г. се кандидатира за генерален секретар на НАТО.

1993–2005: Член на Втората, Третата, Четвъртата и Тринадесетата българска антарктическа експедиция до остров Ливингстън, Антарктида. Той е първият член на кабинета, който посещава Българската антарктическа база. В резултат от усилията на българската антарктическа общност, и по-специално на д-р Паси, през 1998 г. България е приета като 28-и консултативен член на Антарктическия договор. Като признание за приноса му към Българската антарктическа програма, един от върховете на остров Ливингстън е кръстен на д-р Паси.

Други

  • 1999: Съпредседател на Комитета по посрещането на президента Бил Клинтън в България
  • 1994: Ръководител на Българската делегация за аудиенция при папа Йоан-Павел II
    1991: Председател на Комитета по посрещането на Далай Лама в София
  • 1989-1990: Участник в Националната кръгла маса за преход към демокрация
  • 1989: Активист на опозиционно движение „Екогласност”
  • 1985-1989: Индивидуална опозиция срещу т.нар. възродителен процес

Член на:

  • Борда на Американската търговска камара България (от 2011)
  • Консултативен съвет на Института за културна дипломация (Берлин)
  • Почетен президент/ Streit Съвета за Демократически съюз (Вашингтон, ОК)
  • Управителния съвет на Американския университет в България
  • Управителния съвет на Свободния университет в Бургас
  • Българско дружество за защита на птиците
  • Национално географско общество

Държавни награди

Орден Stella della Solidarieta’ Italiana (I classe), Италия, 2006 г.

Орден Isabel la Catolica (Gran Cruz), Испания, 2006 г.

Орден Order of Leopold II (Grand Cross), Белгия, 2004 г.

Орден Del Mérito Civil (Gran Cruz), Испания, 2003 г.

Орден Ordem do Infante Dom Henrique (Grã-Cruz), Португалия, 2002 г.

Други награди

Доктор хонорис кауза на Югозападния университет в България (2005)

Носител на 1-та Награда за балкански мир, връчена от Съюза на журналистите за Югоизточна Европа (Одрин) за приноса му към мира в региона (2004)

Награда за приноса му към социалния мир от турския всекидневник Zaman

Награда от Комитета на американските евреи за отличаване на изтъкнати държавници като признание за заслугите му за напредъка на принципите за мир, демокрация и международно сътрудничество (2002)

Награда за дългогодишната преданост към евроатлантическите идеали от Гръцката асоциация за атлантическо и европейско сътрудничество (2001)

Почетен гражданин на щата Тексас (2004)

 

Гергана Паси признава, че най-големият празник на семейството всъщност се получава, когато успеят да бъдат заедно.

Гергана Паси признава, че най-големият празник на семейството всъщност се получава, когато успеят да бъдат заедно.

За техния принос в стандартизирането на зарядните устройства на мобилните телефони на територията на ЕС Соломон и Гергана Паси бяха наградени с Голямата Годишна 2011 Национална награда „Българи на честта”, от тайно жури от изтъкнати български журналисти. Поради тази причина, наред с други, и поради сътрудничеството си с френското председателство на ЕС, Гергана Паси бива наградена (Декември 2010) с Ордена на Почетния легион  от френския президент Саркози. За това постижение, Соломон и Гергана Паси биват номинирани през 2011 за Нобелова награда за икономика.

От 14 февруари 2009 г. Соломон Паси е женен за Гергана Паси, по-рано Грънчарова , президент на „Пан-Европа България”, а в периода 2001-1005 Министър по европейските въпроси, народен представител и Заместник-министър на външните работи. Семейство Паси се грижат за техните четири деца.