Българските медии от целия свят се събират за 9-ти път

45 представители на медии от над 20 държави са регистрирани за участие в Деветата медийна среща, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света.

45 представители на медии от над 20 държави са регистрирани за участие в Деветата медийна среща, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света.

45 представители на български медии от над 20 държави и журналисти от най-влиятелните вестници, списания, радиа, телевизии и сайтове у нас ще обсъждат в Пловдив и Велико Търново променената социална среда в България и ролята на медиите в нея и ще търсят отговор на въпросите кои са днешните български каузи и как медиите могат да работят за тяхното осъществяване

Политици, министри, общественици, учени, бизнесмени, заедно с представителите на четвъртата власт ще търсят пресечните точки на взаимодействие между различните социални групи в името на общия национален интерес на България

11 октомври 2013 г. 45 представители на медии от над 20 държави са регистрирани за участие в Деветата медийна среща, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света.

Традиционният форум ще събере през октомври журналисти от най-влиятелните вестници, списания, радиа, телевизии и сайтове у нас и по света.

За домакини на форума тази година са избрани Пловдив и Велико Търново, а официалното откриване на срещата ще бъде на 14 октомври в София.

Темата на Деветата световна среща е „Медиите и националните каузи”. Участниците ще обсъждат променената социална среда в България и ролята на медиите в нея и ще търсят отговор на въпросите кои са днешните български каузи и как медиите могат да работят за тяхното осъществяване. Акцент в програмата ще бъдат дебати за социалните мрежи като нови медии и пространство за изява на гражданското общество, както и за толерантността и обществената функция на медиите. Националните кампании на бизнеса в социалната сфера, образованието и здравеопазването също ще попаднат във фокуса на внимание на дискусиите.

В медийния форум традиционно ще участват значими обществени фигури, интелектуалци, експерти. Поредната среща ще бъде открита от генералния директор на БТА Максим Минчев, който е главният “виновник” за да се събират българските медии вече 9 поредни години.

В 9-тата медийна среща ще вземат участие политически фигури, като бившият министър на външните работи Д-р Соломон Паси, основател и президент на Атлантическия клуб в България (1990 до сега), който се съгласи да даде изключително интервю за bulgarica.com, което ще публикуваме, но ще бъде и с продължение.

Сегашният министър на културата Петър Стоянович, зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев и кметът на София Йорданка Фандъкова също ще вземат участие в дискусиите с медиите от страната и чужбина. Медийният експерт и председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов, членът на СЕМ Иво Атанасов и депутатът и бивш издател Мартин Захариев, са други познати лица, които ще създават връзка на медиите и институциите. 

От страна на научната част пред микрофоните и камерите в залите на форума ще застанат цели четири български академици, акад. Стефан Воденичаров (БАН), акад. Антон Дончев, акад. Пламен Карталов (Софийска опера и балет) и акад. Георги Марков.

Представители на бизнеса също ще вземат участие на медийния форум. Между тях личат имената на Румен Драганов от Института за анализи и оценка в туризма и Зоя Паунова – изпълнителен директор за България на един от първите десет най-успешни фармацевтични концерни AstraZeneca.  

Домакини на място ще бъдат кмета на Пловдив Иван Тотев и колегата му от Велико Търново Даниел Панов. В компанията на Галина Стоянова, кмет на Казанлък, Малина Стратиева от Бизнес асоциация  – Слънчев бряг.

Традиционно във воденето на всичките панели на медийниоя форум ще участват журналисти от медии в България и чужбина. От “домакините” водещи ще бъдат Бойко Станкушев (БНТ), Еми Барух, проф. Греди Асса (НДФ „13 века България”), Кирил Вълчев (Дарик радио) и др. От “гостите” от чужбина във воденето ще участват представители от цял свят.

Политици, общественици, учени, бизнесмени, всичките те заедно с представителите на четвъртата власт ще търсят пресечните точки на взаимодействие между различните социални групи в името на общия национален интерес на България.

Според най-новите данни българите, живеещи извън пределите на страната, са повече от 2 млн. души. Над 50 печатни и електронни издания на български език отразяват битието на общностите ни зад граница. Най-многобройни са те в САЩ, Испания, Гърция, Кипър.

Световните срещи на медиите са единственият форум, който събира над 200 представители на гилдията всяка година по едно и също време през месец май. Една от причините за отлагането на събитието т.г. за месец октомври бяха извънредните парламентарни избори в страната. Домакини на досегашните осем срещи, освен България, бяха също и градове в други части на света – Чикаго (2006), Рим (2007), Мадрид (2008), Виена (2010), Амстердам (2011) и Букурещ (2012).

Традиционният форум се връща в родината за трети път след първата медийна среща в София през 2005 г. и в Бургас и Варна през 2009 г., като 2013 година други два наши големи града – Пловдив и Велико Търново ще бъдат домакини.