Правителството на САЩ “удари кепенците”: какво означава това и има ли и други причини ?!

 

Правителството на САЩ затвори за първи път от 17 години насам и страната живее под нарастващата заплаха да изпадне в неплатежоспособност само след 17 дни, след като в Конгреса народните представители от Демократическата и Републиканската партия бяха сериозно разделени.

Правителството на САЩ затвори за първи път от 17 години насам и страната живее под нарастващата заплаха да изпадне в неплатежоспособност само след 17 дни, след като в Конгреса народните представители от Демократическата и Републиканската партия бяха сериозно разделени.

Американското управление затвори за първи път от 17 години насам, след като народните представители от двете партии “самоубиха” държавата и народа си – точно както в България 

Барак Обама и неговата партия на Демократите загубиха в битката в Конгреса с Републиканците, на фона на успехите на Американския президент в имиграцията, еднополовите бракове, ползването на марихуана за медицински цели и прекратяването на войните

$208,333 на минута губи държавата от бюджетната парализа

Близо 1,000,000 федерални служители са в принудителен отпуск или “на повикване” от общо 2 милиона души работещите за Федералното правителство, почти всички работеха през изминалия уикенд – кои служби ще работят, или не

Спряха уебсайтовете на федералните агенции, включително и на Белия дом

Как ще се отрази правителствената криза в САЩ на България?

Фаталното число “17”

КАКВО ОЗНАЧАВА “ЗАТВАРЯНЕТО” НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА НЕГОВИТЕ СЛУЖИТЕЛИ?

1 октомври 2013 г. Точно в полунощ САЩ “удари кепенците”, след като основните политически противници не успяха да сключат сделка, като така поставиха в “зоната на здрача” всички държавни служители и цялото население. Мечтите остават в миналото и всеки започва да живее само с реалността в “Страната на неограничените възможности. Действителност, която въобще не е “розова”, а е оцветена в синьо-червено рае, като на националния флаг, двата цвята на двете политически партии.  

Според Кармичният кръг

Според Кармичният кръг “17” е едно от седемтте числа на кармичната разплата. Числата на кармична разплата са собствен избор на всеки от нас, след определен брой прераждания, заради достигнато стъпало на духовна зрялост. Те са свързани с така наречените междинни прераждания и изчистването в съответния живот от грешки допуснати в предишните физически въплъщения. Според Учителя Петър Дънов числото “17” също означава божествения принцип и милосърдие. Учителят допълва, че числото “17” е трезво, то обича хора, които разсъждават. На хора, които не разсъждават, това число причинява големи нещастия, с цел да започнат да мислят върху всичко, което предприемат. В Еврейския календар “17” е посочено като число на “надминаването”.

Фаталното число “17” и съществува ли “САМОУБИЙСТВО” НА ПОЛИТИЦИТЕ и “УБИЙСТВО” НА НАРОДА – ЕДНО И СЪЩО В САЩ И БЪЛГАРИЯ

Според Кармичният кръг “17” е едно от седемтте числа на кармичната разплата. Според Учителя Петър Дънов числото “17” също означава божествения принцип и милосърдие. Учителят допълва, че числото “17” е трезво, то обича хора, които разсъждават. На хора, които не разсъждават, това число причинява големи нещастия, с цел да започнат да мислят върху всичко, което предприемат.

Правителството на САЩ затвори за първи път от 17 години насам и страната живее под нарастващата заплаха да изпадне в неплатежоспособност само след 17 дни. Освен парализата на правителствените служби надвисва и другият сакрален проблем – САЩ ще достигнат тавана на дълга на 17 октомври. Това ще бъде факт, ако Конгресът не постигне договорка за повишаване на лимита, обяви в писмо до председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю.

Спирането на работата на правителството се случи, след като в Конгреса народните представители бяха сериозно разделени по отношение на президента Обама и неговата програма за здравеопазване, наречена “Грижата на Обама” (Obamacare), и не успяха да постигнат споразумение за финансиране на федералните агенции. Републиканците обвиняват противниковата партия и президента, че просто не се е съгласил с техните искания и не иска да преговаря с тях относно отлагането на здравната си реформа („Обамакеър”). Демократите пък от своя страна, казват, че вината е на републиканците, защото били изнудвачи и обвързвали финансирането на правителството със своята борба срещу „Омабакеър”- една реформа, която вече не само е одобрена от парламента, но и е обявена за конституционна от Върховния съд.

България, САЩ – все едно – стигне ли се до политиците – трудна работа! Колко сме еднакви в самоубийството на собствените ни държави и нации ?! Всичко е вътре в държавите – нито в едната няма каквато и да е външна намеса, такава е невъзможна особено в САЩ. 

КОЛКО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ СА ПРЯКО ЗАСЕГНАТИ?

millionСтопирането на федералното правителство означава за близо 1,000,000 негови федерални служители, че те вече са в принудителен отпуск или “на повикване”. Общият брой на работещите за Федералното правителство в САЩ е повече от 2 милиона души, бройка означаваща, че “сигурната” половинка може да бъде увеличена при продължаване на кризата, в която е изпаднало правителството на САЩ.

Например, днес разузнавателкните служби на САЩ са пуснали в неплатен отпуск 70% от своите служители в неплатен отпуск, съобщи в-к “Хил”, като се позова на високопоставен представител на разузнаването. “Над 400,000 служители на Министерство на Отбраната ще трябва да отиват на работа само за по няколко часа. Американците губят доверие в институциите на САЩ,” призна в беседа с журналисти министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, който е на посещение в Южна Корея, цитиран от Ди Ен Ей.  Министърът напомни, че през последните години САЩ са се сблъскали с редица сериозни проблеми – от най-дългата война в историята на страната (бел.ред. 12 години продължава в Афганистан) до най-острата финансово-икономическа криза от времето на Великата депресия. По мнението му, именно това „изважда американците от равновесие”„Когато обществото губи доверие в институциите и ръководството им, това е сериозен проблем”, заяви Хейгъл. Това е безсмислено … Това е напълно безотговорно”, заяви Хейгъл. Той призова Конгреса да “намери нов център на тежестта на отговорността и да започне да управлява, което е тяхна отговорност.” Познати реплики и от българския парламент в последните стотина дни. 

НЕ/МАТЕРИАЛНИ ЗАГУБИ –  $208,333 на минута

От днес 208,333 щатски долара на минута (300,000,000 на ден, по данни на Блумберг, цитирайки IHS Inc.) ще губи държавата от бюджетната парализа, като крайната сума не само ще се мултипилицра от времето, но ще има и загуби от натрупването. За сравнение през предишното спиране през 1995 и 1996 г., то струваше на федералното правителство над 2,000 милиарда щатски долара и продължи 27 дни. Експертите признават, че има наличие на допълнително засегнати показатели, и е почти невъзможно да се измерят точните загуби, включително както невърнатите обратно заплати на освободени федерални служители, така също и от несъбрани глоби и данъци. Отчитането на нематериалните загуби, като морала и производителността, както и доверието във федералното правителство, остават неизмерими.

КОИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖБИ НЯМА ДА РАБОТЯТ И КОИ ДА 

ЧАСТИЧНО ИЛИ ИЗЦЯЛО СПИРАТ

statue-of-liberty-weeping-cryingВсички национални паркове, паметници и музеи незабавно ще бъдат затворени, от парка Йосемит в Калифорния до най-големия символ на Америка “Статуята на Свободата” в Ню йорк. Ограничения ще се наложат в службите за охрана и поддържане на паркове и зоопаркове , сметоизвозване, чистене на улици. Десетки хиляди авиодиспечери, надзиратели в затворите и граничните патрули ще бъде задължени да работят без заплащане. Повечето изслушвания в Конгреса, касаещи националната сигурност и развитие, включително и това насрочено за днес, относно смъртоносната масова стрелба от миналия месец в главната квартира на Военно-Морските Сили (ВМС) на САЩ в столицата Вашингтон, ще бъдат отложени. 

Жизненоважни услуги , които гарантират, възрастните хора и малките деца и достъпът им до здравословни храни и хранене може да не разполагат с достатъчно федералните фондове , за да задоволят всички бенефициенти и е възможно изцяло да отпаднат.

Телефонни центрове, горещи телефонни линии и регионални офиси, които помагат на ветерани от войните ще бъдат затворени. 

Новите молби за кредити за малкия бизнес и гаранции по заеми се спират незабавно. Разрешителни за енергийни и транспортни проекти спира, както и работата на външни фирми-контрактори по тези проекти. Кредитите за селските общини също спират.

Изследванията в областта на животозастрашаващи болести и други области спират незабавно, и нови пациенти няма да бъдат приемани в клиниките, свързани с Националния здравен институт. 

Незабавно спират и несъществени проверки на химически съоръжения и на системите за питейна вода.

ЩЕ РАБОТЯТ

Най-важните федерални служби нямат ограничения дори и в криза като тази: полицията, пожарната и пощите ще работят в нормален режим, съобщи порталният уебсайт на правителството 

IMAG1707_1

“Поради пропуска на Конгреса да приеме законодателство за финансиране на правителството, информацията в този сайт може да не е актуална. Някои изявления не могат да се обработват, и ние може да не сме в състояние да отговорим на вашите запитвания,” гласи съобщението на повечето сайтове на Федерални агенции, вкл. и на Белия дом, когато се опитате да ги отворите.

Службите свързани с тях, но не са от първостепенна важност също ще работят, но не повече от 4 часа на ден или по преценка за важността им ще бъдат затворени.

Бенефициентите, които са на социална помощ със сигурност ще продължат да получават чекове, допълват на официалния правителствен уебсайт.
Войниците ще продължат да служат, но не се съобщава кога ще получават заплата.
Ръководителите на полети, охраната на затвора, както и граничните патрули ще останат на работа.
Службата за контрол на космическите полети към НАСА (NASA Mission Control) ще продължи да подкрепя астронавтите, работещи на космическата станция.

Предизвестени от опасността от спирането на техните служебни задължения, повечето държавни служители активно работиха и през целия последен уикенд, съобщи специално за bulgarica.com, българка работеща в държавното финансиране по федерални програми.

Подробна информация за всяка Федерална агенция е посочена на този линк:

 federal government contingency plans,

където за всяка агенция може да се разбере дали и как работи, както и броят на освободените служители и тези с ограничено работно време. Например на сайта на М-во на Енергетиката е показано, че от общия брой на служителите 13814, само 1113 души или по-малко от 1/10-та, не са освободени, за да се запази защитата на живота и имуществото.

ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ЛИ ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА КРИЗА В САЩ НА БЪЛГАРИЯ?

USA-BulgariaДокато световната икономика няма причини да се страхува от временната парализа на американската държава, страната живее под нарастващата заплаха да изпадне в неплатежоспособност само след 17 дни, поради липса на политическо споразумение между републиканците и демократите в Конгреса, коментира АФП. Засегнати от мярката обаче може да се окажат консулските услуги, причинявайки затруднения за гражданите на пет страни-членки на ЕС все още подлежащи на изискванията за издаване на американски визи. Въпреки, че Държавният департамент предупреди през седмицата, че консулските операции в страната и чужбина ще останат работещи „докато има достатъчно плащания за поддържане на операциите”. При предишния подобен случай в средата на 90-те години, близо 1 милион, или между 20 и 30 хиляди молби за визи са оставали необработени през всеки един от 27-те дни на блокиране на правителството на САЩ, което доведе и до милиони долари загуби за страната от туризъм, промишленост и въздушен транспорт. От 28 страни-членки на ЕС, гражданите на 23 от тях не се налага да искат виза за да посетят Съединените щати, но все пак някой трябва механически да им издаде електронно одобрение. За гражданите на България, Хърватия, Кипър, Румъния и Полша все още се изисква да подават документи за американска виза, което ги поставя в застрашената зона.

 

Конгресът на САЩ приема редица мерки за да ограничи разрастващия се бюджетен дефицит, като отменя или спира действието на закони. Очакванията от тези рестриктивни фискални мерки, в съчетание с планираното намаляване на федералните разходи, са за намаление на бюджетния дефицит. Принудителното спиране на работата на правителството на САЩ  е заради неприетия федерален бюджет за финансовата 2014 г.Битката за разходите е прелюдия към по-големия сблъсък за тавана на дълга на САЩ, който се очаква да бъде достигнат през октомври, отбелязва АП.

Конгресът на САЩ приема редица мерки за да ограничи разрастващия се бюджетен дефицит, като отменя или спира действието на закони. Очакванията от тези рестриктивни фискални мерки, в съчетание с планираното намаляване на федералните разходи, са за намаление на бюджетния дефицит. Принудителното спиране на работата на правителството на САЩ е заради неприетия федерален бюджет за финансовата 2014 г.Битката за разходите е прелюдия към по-големия сблъсък за тавана на дълга на САЩ, който се очаква да бъде достигнат през октомври, отбелязва АП.

Основната причина за “смъртта” на Американското правителство са парите – федералният бюджет. Решаващо значение оказа конфликтът между Президента на САЩ Барак Обама и неговата Демократическа партия и предствителите на Републиканците. Основен повод бе здравната реформа (Obamacare – Patient Protection and Affordable Care Act), предложена от Обама.

Същата причина бе при предишното “затваряне” на правителството през 1995-1996 г., когато прзидентът Бил Клинтън и Демократическата партия се “опънаха” на Републиканците. Основен повод тогава пак бе здравната реформа (Medicare), допълнена от промени в образованието и околната среда.

Коментира се правят около това, че голяма част от федералните служители на Преидента Обама, особено от управлението, са от администрацията на Бил Клинтън. До февруари 2013г. държавен секретар бе Хилари Клинтън, която напусна само след няколко месеца след спечелването на втори президентски мандат от Барак Обама с мотива, че се “чувства преуморена и се нуждае от почивка”. Пак тогава Хилъри Клинтън похвали, гарантира и … остави американските визи за българите валидни. Процедурата по утвърждаването на досегашният държавен секретар Джон Кери дойде само ден след като на 24 януари 2013г. Хилари Клинтън пое цялата отговорност за смъртоносния атентат от 11 септември 2012 г. по US дипломатическата мисия в Бенгази, Либия. Всъщност, това бе моментът, когато се задълбочи кризата в щатската администрация и започнаха сериозните промени “по върховете” в САЩ, които продължават и оказват влияние върху отношеният в Конгреса и цялостното положение в страната.

В момент на “затваряне” на правителството, не може да не се отбележи, че президентът Обама определено постигна успехи и популярност в много сфери на управлението на САЩ, като емиграцията, наркотиците, хомосексуалистите и войната. Начинанията на Барак Обама до голяма степен му помогнаха за презизбирането му за президент на САЩ през 2012г.

С негова помощ бяха гарантирани права на незаконните над 14 милиона емигранти, предимно латиноси.(Узаконяват нелегално влезли в САЩ)

Прокараха се щатски закони така както за използване на марихуаната за медицински цели и места за пушене, така също и за еднополовите бракове (Гей – семействата узаконени в Калифорния).

Пацифистите одобриха решението на Обама за изтегляне на  военните от районите на Близкия Изток, което да гарантира животът и сигурността на Американските граждани. (Седем урока от войната в Ирак).

Президентът на САЩ не успя сам да спре и войната в Сирия, макар че преди това Обама бе подкрепен от ключови политици за военен удар, а в същото време далеч в България 10 пъти повече станаха бежанците и страната е изправена пред хуманитарна криза. Тогава за войната, както и сега за здравната си програма, Обама бе в много сериозен конфликт с американските конгресмени от Републиканската партия и бе “на косъм” от неуспех при гласуване в Конгреса. Успехът на Обама се дължеше и на намесата на Русия, макар и не до край направено признание от негова страна, намеса довела до дипломатическо разрешение на възникналия конфликт. През 2009 г. Обама получи Нобелова награда за мир, и за неговата успешна политика с мюсюлманския свят, а сега за Сирия, руският му колега ще бъде предложен от сънародника си певецът Йосиф Кобзон за такава. (Барак Обама с Владимир Путин – Фаустовският пакт буди огорчение сред съюзниците на САЩ).

В сферата на сигурността остана неизпълнено публичното обещание на Обама за затварянето на затвора във “вражеска” комунистическа Куба, като дори  в България пристига затворник от Гуантанамо.

Както няма и окончателно мнение и реални действия за спиране на масовото следене на телефонната и интернет кореспонденция на американските граждани от тайните служби, след разкритията по “случая Сноудън”.(“ДАНС – Америка” нарушавала „хиляди пъти” правата на гражданите)

Администрацията на Обама също не успя да върне обвиненият в шпионаж в САЩ бившият контрактор на американските тайни служби Едуард Сноудън, а той дори остана с всичките си дъжавни тайни в Русия и възбуди недоволство в още няколко държави по света, включително и Европейския съюз.

През август тази година цялостната политика на Обама и работата на администрацията му, особено в сферите на сигурността и хомосексуалистите, сякаш се показаха в един образ – този на друг “топ-шпионин” Брадли Манинг. Точно този който предизвика големите течове на американска секретна информация към Уикилийкс, се оказа гей, който дори поиска операция в затвора, за да премине в “нежния пол” и да носи име на дама. Условно наречен “Франкещайн”, който е жена”, и от “редник в строя” превърнал се в “Мис Челси в затвора”.

КАКВО ОЗНАЧАВА “ЗАТВАРЯНЕТО” НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА НЕГОВИТЕ СЛУЖИТЕЛИ?

government_bannerФедералните служители ще получат имейл или телефонно обаждане от началниците си, за да получат инструкции как да докладват за работата си или да останат у дома си. Кой и кога ще бъде освободен зависи само от преките ръководители. Държавните работници задължително трябва да се явят в офиса си за обезопасяване на информацията с която работят, преди да подпишат документ за освобождаването си.

Държавните служители не могат да започнат каквато и да е друга работа и това ще бъде незаконно , докато не получат обаждане от службите си.

ПАРИТЕ

fed-bailout-moneyДори и да не останат на работа, федералните работници, включително и тези на активна военна служба, запазват правото си за заплата, и тя в крайна сметка да бъде изплатена. Но тя може евентуално да бъде изплатена със закъснение. От съобщение на Службата за управление и бюджет (СУБ) става ясно, че “след като бюджетните кредити влязат в сила , центровете за работна заплата ще изплатят сумите на всички освободени служители за трудовия им стаж.”

“Отново Американският Конгрес ще определи дали освободените служители ще получат пари за периода на техните отпуски, независимо дали са били вече предварително планирани или не, като той може да блокира и всяко решение,” допълват от СУБ, цитирани от столичния таблоид “Уашингтън Таймс”. От публикацията става ясно, че работниците и служителите не могат да заместят платеният си отпуск, и че дори предварително планиран платен отпуск и дългосрочни отпуски, може или трябва да бъдат анулирани.

По време на последните спирания на правителството, федералните служители са били компенсирани за пропуснатото време, но за сегашното стопиране гаранции все още няма. “При предишните затваряния на Правителството, някои от действащите служители от изпълнителната част на федералното правителство никога не бяха компенсирани, а просто загубиха приходи от неполучена заплата. Същото се отнася и за външните контрактори,” заяви Алън Чвоткин, съветник във влиятелния “Съвет за Професионално Обслужване”, част от авторитетната “Индутриална Група”, цитиран от “Уашингтън Пост”.

Докато няма закон, който да изисква обикновенните служители да бъдат компенсирани, е възможно те никога да не получат покритие на загубите си. Вероятността се намалява още повече, при наличието на много депутати в така разделения Конгрес, които са толкова коравосърдечни към тежкото положение на федералните работници и абсолютно се въздържат да спомогнат възстановяването на парите на служителите.

Има вероятност да бъдат увеличени и вноските за обезщетения при пенсиониране, съобразно предложен законопроект през декември м.г. Ако той мине в Сената, мярката ще задължи федералните служители да плащат допълнително 5% от заплатата си за срок от 5 години към техните пенсионни вноски , което ще спести на правителството около 80 милиарда щатски долара.

Покритието по федералната програма за здравно осигуряване на служителите ще продължи с натрупване, докато се завърнат на редовен платен статус. Покритие по програмата за животозастраховане също продължава, без допълнителни разходи за работника или служителя. За дългосрочните застраховки, в т.ч. стоматологични и очни застрахователни програми, служителите задължително трябва да продължат да си плащат премиите, тези, които индиректно се изплащат чрез приспадане от техните заплати, като парите директно ще бъдат взети, дори ако неплатеният период е продължил няколко седмици.

Дори един държавен служител да е прекалено болен, той е изправени пред същата несигурност на заплащането на отпуск по болест, като всички останали принудително освободени от работа, поради затварянето на правителството. Например, дори управлението на ВМС е издало нови указания на своите граждански служители, като ги предупреждават, че “ако са в отпуск по болест, или са повикани за съдебни заседатели в съда, и т.н., трябва да се регистрират за “неплатен отпуск”, докато не са в състояние да се върнат за изпълнение на задълженията си”.

Работата си ще продължат

emergencyвсички държавни служители, чиято работа е свързана с националната сигурност и международните отношения (вкл. дипломатическите служби), тези които имат договорни задължения за не по-малко от година и онези, които работят по защита на живота и имуществото. Говорителят на Министерството на отбраната Джордж Литъл каза, че военните операции в чужбина , включително и тези в Афганистан , няма да бъдат пряко засегнати.

Въпреки грижите за сигурността, днес стана известно, че разузнавателните служби на САЩ са пуснали в неплатен отпуск 70% от своите служители, заради прекратяването на финансирането на държавните служби, съобщи вестник „Хил”, позовавайки се на високопоставен представител на разузнаването. Представителят на директора на националната разузнавателна служба на САЩ Шон Търнър разпространи изявление, в което предупреди, че положението в страната ще създаде трудности в следенето за заплахи за националната сигурност на САЩ. 

В сравнение с предишният колапс на правителството на САЩ през 90-те години, много повече федерални работници са застрашени от освобождаване тази година, тъй като Конгресът не е одобрил повечето законопроекти за финансиране. Конгресът одобри финансирането на някои законопроекти, включително и на Министерството на отбраната, което означава, че по тях може да се продължи да се работи, дори ако други части на правителството бъдат спряни.

За милионите пенсионери от държавните служби, които може да са загрижени за своите чекове, които получават на всяко 1-во число всеки месец, то от службата “Личен Състав” заявиха, че всичко ще продължи както до сега, още от началото на “затварянето” на правителството на 1 октомври 2013 г., поясниха от “Уашингтън Пост”. Федералните плащания при пенсиониране, вкл. обезщетенията за социална сигурност, попадат в секцията “задължително “, като тази бюджетна категория не се финансира чрез годишни бюджетни кредити и по този начин държавните пенсионери не са засегнати.

В крайна сметка всичко зависи от политиците – Конгреса на САЩ и Белия дом. Няма съмнение, че ще има много натиск от страна на обществеността и на работната сила. Но в същото време, няма закон, който да определя конкретен срок за “поправка” на създалото се положение.

Във вторник милиони американци ще разберат, че емблематичният закон на президента Барак Обама за здравеопазването означава, че американската администрация отваря нови застрахователни пазари в 50-те щата въпреки временното затваряне на част от държавните институции, коментира РойтерсИнициативата представлява крайъгълен камък за вътрешната политика на Обама. Тя има за цел да финансира здравеопазването за милиони американци без здравни осигуровки, като по този начин става най-амбициозната социална програма в САЩ от въвеждането на настоящата здравна система през 60-те години на 20 век.

Същите ще разберат и какво означава затварянето на едно правителство, било то и на водещата държава на световната икономика. 

1 comment for “Правителството на САЩ “удари кепенците”: какво означава това и има ли и други причини ?!