Основните циркаджийски трупи в “парламента” със сигурност остават на манежа, близо половината от зрителите не ги искат или никого

 

Зад обещаващите усмивки на главните три клоуна в Цирка

Зад обещаващите усмивки на главните три клоуна в Цирка “български парламент” скромно проглежда народа. Шоуто продължава под дудуците на зрителите и под фанфарите на артистите. Бим-бам-бум. Фото: dw.de

Близо половината (43,8%) от избирателите в България не избират нито една от съществуващите политически сили или няма да глсауват, без да са включени българските граждани живеещи в чужбина

Партия на протестите (несъществуваща) – 3,8%, друга партия (още неродена) – 4%. 13,5% твърдо няма да гласуват, 22,5% – не са решили и не са посочили отговор

“С абсолютна сигурност БСП, ГЕРБ и ДПС влизат, ако има избори в близките 6 месеца”

 21,2% – БСП, 19,9% – ГЕРБ, 6,5% – ДПС, Реформаторски блок – 3,3%, НФСБ – 2,8% , Атака – 2,5%

“Главният извод от нашето проучване, че сериозно се увеличава дистанцията между политиците и народа. Вторият е, че дълготрайната политическа нестабилност е довела до изключително объркване в масовите нагласи.”, Юрий Асланов, управител на Социологическа Агенция АФИС

30 септември 2013 г. Основните циркаджийски трупи в “парламента” със сигурност остават на манежа, 40% от зрителите не ги искат или въобще не ги интересува. Тотално задълбочващо се разминаване между организираните политици и обърканият народ, предизвикано от дълготрайната нестабилност и разнопосочност на интересите. Това ние видяхме да прозира от последното социологическо проучване в България, което не включва мнение на 1/5-та от българските граждани, тези които живеем в чужбина. Както е добре известно от тези над 1 милион и половина българи “зад граница” не зависи нищо при избори в Родината. Както на няколко пъти отбелязахме в предишни статии, потвърдено и от Избирателния закон, та дори и от новият му “девствен” проект, сънародниците ни “навън” остават изоставени, дори и без да бъдат някога прелъстени. Без собствен избирателен район и без реално преставителство в парламента, като изключим българските турци, които също са българи, макар и 5-6 пъти по-малко от българските “други” на Планетата. Дори и това, че не същесвуваме в това наистина добро и представително социологическо проучване, ясно показва, че българята извън страната, са “Годподин Никой”.

Но нека да видим каква е картинката в Държавата България, която напуснахме. За да знаем какво ни чака, когато с удоволствие и искрено желание се прибираме в Родината ни, за която е невъзможно да не ни вълнува какво се случва, никога не забравяме, безкрайно обичаме и никога няма да “напуснем”. Мозъкът може и да ти поизгладят, но сърцето никой не може да ти изтръгне!

“С абсолютна сигурност ако има избори в близките 6 месеца влизат БСП, ГЕРБ и ДПС. Никакво значение няма до каква степен те ще задържат водачеството си и по никакыв начин те няма как да изпаднат от политическата игра”. Това съобщи социологът Юрий Асланов, управител на Агенция АФИС (AFIS Social & Marketing Surveys).

“Следват ги Реформаторския блок, Националният фронт за спасение на България и „Атака”. Но, последната е единствената партия от сегашния парламент, която може би ще изпадне при едни бъдещи избори. В момента това са потенциалните участници в евентуален парламент. От новите “играчи” най-добре се представя евентуалната партия„България без цензура”, водена поне за сега от журналиста Николай Бареков, който много бързо се е нареди на високо в класацията на политически лидери с по-съществено обществено одобрение, но пык и неодобрението към него също е много високо,” допълни Асланов.

Една устойчива част от хората са групата на негласуващите. Друга една, която изненадващо е нетипично висока, е тази на деклариращите, че ще гласуват за друга партия или нова партия извън познатите ни политически субекти. Така се създава една нестабилна ситуация, която наистина е доста трудна за каквото и да е прогнозиране за тях,” поясни президентыт на Афис.

“Искам дебело да почертая главният извод от нашето проучване, че сериозно се увеличава дистанцията между политиците и народа. Това което най-силно вълнува и на което залагат управляващите институции, както и повечето политически партии, и онова, което най-силно притеснява хората, реалните избиратели, които ще гласуват. Това силно се потвърждава, ако погледнем тези проблеми, които посочват нашите анкетирани лица и онези, които доминират във формирането на общественото мнение и през медиите, и чрез политическо и публичното говорене. Най-популярните проблеми през последните няколко месеца бяха протестите, корупцията и олигархията, които са основна тема в медиите, въобще в публичното пространство. Анкетата обаче не показва тази картина. Анкетираните поставят на много по-заден план тези три проблема, които пряко ги касаят. За сметка на тези три, има изключително тревожен ръст на други проблеми – заетостта и безработицата, бедността, финансовата криза, политическата нестабилност и прочие. Това е главният и първият извод, който аз правя от проучването ни. Вторият е, че дълготрайната политическа нестабилност е довела до изключително объркване в масовите нагласи. И двата водят само до едно – трудна сигурна цялостна прогноза за бъдещето,” каза Юрий Асланов.

Допитването на социологическата агенция АФИС е проведено сред 1050 респонденти с избирателни права в цяла България в периода 10-25 септември 2013 г. В проучването не са участвали български граждани живеещи в чужбина.

На въпроса: Ако следващите парламентарни избори се провеждаха тази неделя за коя партия или коалиция бихте гласували? 21,2% посочват БСП, 19,9% – ГЕРБ, 6,5% – ДПС. Под 4-% праг за влизане в Парламента остават Реформаторския блок – 3,3%, НФСБ – 2,8% , и Атака – 2,5%. Партия на протестите – 3,8%, друга партия – 4%. 13,5 казват, че няма да гласуват, 22,5% – не са решили и не са посочили отговор.

“Атака”, според тенденциите, посочени от АФИС губи много, особено в първия месец след изборите, но сега връща част от ресурсите и отново е в зоната на 3-те процента, тоест може и да влезе в парламента, ако се случат избори. Хипотетичните неродени партии, като “Партия на протестиращите” и “Прогрес”, посочени от АФИС, събират 7,8%.

Попитани за симпатиите, част от анкетираните посочват Цветан Цветанов (ГЕРБ) като един от най – мразените политици. Доскоро черната класация е водена от Ахмед Доган (ДПС), но след като предвидливо изчезна от политическата и обществена сцена, то сега класацията за най-омразните полит-трегери води Волен Сидеров (АТАКА). Веднага след него на второто място е Лютви Местан (ДПС), а на 3-то място е Цветанов. При Бойко Борисов и при Сергей Станишев има еднакъв резултат – 34% одобрение, 56% неодобрение.

“Личностите с позитивен рейтинг, такива, при които одобрението повишава неодобрението вече са много малко”, каза социологът Асланов. Най-положителна е Кристалина Георгиева, на 2-ро място е бившият президент Георги Първанов, а на 3-то място е главният прокурор Сотир Цацаров. На 4-то място ги следва президентът Росен Плевнелиев, който има само около процент и половина е разлика позитив/негатив, която до скоро е била много голяма в негова полза. Едва в средата на “бялата” листа е премиерът Пламен Орешарски, има и министри, които са по – одобрявани от него.

Съвсем новото политическо формирование Движението “България без цензура” и журналистът Николай Бареков, който се хвърля в политиката, имат позитивен рейтинг, напълно съизмерим с опитния политик и снаха на бивш член на ЦК на БКП Меглена Кунева. Дори Бареков получава процент на неодобрение по-нисък от това на Кунева. “Така, че нея я обичат, колкото Бареков и я мразят повече отколкото него”. Това каза Юри Асланов от социологическа агенция АФИС, който допуска възможни изненади и при новите проекти.

ПРИПОМНЯМЕ:

Цирк Парламент – три дни порно и прогнозата за времето

ИЗБОРИ Кастрацията на българите в чужбина бе потвърдена и от този президент

Парламент – “Цирк” Извънредно се Събира – АТАКА отново решава

Кой, Защо и За Колко Върна и Ще Остави Сегашната Власт? /видео/

Цирк България – Поредна Част /+ видео какво се случва/

Цирк “България” Продължава Турнето в Родината си

България – Идилията “Референдум” за Цирка “АЕЦ”

България – Бий Круша за да Слуша

10 Начина за Манипулиране и Къде Сме Ние Самите

Българи Протестират в Европа и Израел – в Америка са Непокис и Слушат музика